رشد ۵۰ تومانی میلگرد در بازار آزاد و رقابتی شدن معاملات رینگ فولاد
جهتگیری دیرهنگام قیمتها در بورس
در این مدت تیرآهن سایز نرمال، ۷ تا ۱۰ هزار تومان و سایزهای سنگین آن نیز تا ۱۵ هزار تومان در هر شاخه گرانتر از هفته قبل معامله شد و این درحالی است که قیمتها در بورس کالا نیز با رقابتی شدن معاملات افزایش یافت و در پایان هفته این رشد قیمتها در بورس، عامل کاهش نرخ مقاطع در بازار آزاد شد.
گروه بورس کالا - منیژه حیاتی: هفته گذشته، نرخ انواع آهنآلات به جز روز سهشنبه و چهارشنبه، در تمامی روزهای دیگر صعودی بود از این رو میانگین نرخ میلگرد سایز ۱۴ تا ۲۵ در بازار تهران، ۴۰ تا ۵۰ تومان در مقایسه با هفته قبل آن رشد کرد.
در این مدت تیرآهن سایز نرمال، ۷ تا ۱۰ هزار تومان و سایزهای سنگین آن نیز تا ۱۵ هزار تومان در هر شاخه گرانتر از هفته قبل معامله شد و این درحالی است که قیمتها در بورس کالا نیز با رقابتی شدن معاملات افزایش یافت و در پایان هفته این رشد قیمتها در بورس، عامل کاهش نرخ مقاطع در بازار آزاد شد. به گفته کارشناسان بازار، عدم عرضه محصولات ذوبآهن در ابتدای هفته و فاصله قیمتهای بورس و بازار آزاد از دلایل مهم بالارفتن التهاب بازار و قیمتها در بازار آزاد بود.
از اینرو عرضههای روز چهارشنبه و صدور مجوز رقابت بر سر محصولات ذوبآهن و رشد قیمت کالای این شرکت در این روز، روند بازار را تغییر داد و با توجه به کاهش فاصله قیمتی بورس و بازار، روند قیمتها در بازار آزاد کاهش یافت.
به گفته برخی فعالان بازار، اگر فرآیند اصلاح نرخهای بورس و عرضهها زودتر انجام میشد، التهاب بازار زودتر فروکش کرده و میلگرد به ۱۳۰۰ نمیرسید و بازار مصرف نهایی، فشار قیمت را تحمل نمیکرد. کما اینکه بازار آزاد است که باید از قیمت و روند معاملات بورس دنبالهروی کند نه بالعکس.
صدور مجوز رقابت در بورس
رشد قیمتها طی هفته گذشته در بازار آزاد آهن باعث شد تا بورس نیز بالاخره مجوز افزایش قیمتها در رینگ فولادیها را برای همه محصولات از جمله شمش، ورق و مقاطع صادر کند.
در نتیجه قیمت شمش در بورس کالا از ۹۰۰ تومان به ۹۹۹ تومان رسید.
ورق گرم ۲۷ تومان رشد کرد و نرخ میلگرد و تیرآهن ذوبآهن نیز به ۱۲۰۰ تومان رسید.
موافقان و مخالفان رشد قیمتهای بورس
اگرچه ارائه مجوز افزایش قیمتها به خصوص در مورد نرخ میلگرد با هدف از بین بردن فاصله قیمتهای بازار صورت گرفت، اما با توجه به اینکه بخشی از التهاب بازار جنبه احساسی و التهاب روانی دارد که ناشی از رسیدن به آخرین روزهای معاملاتی پایان سال است، از نظر برخی از معاملهگران این افزایش قیمت در بورس منطقی به نظر نمیرسید البته برخی نیز معتقدند مخالفان افزایش قیمتهای بورس، افرادی هستند که از این تفاوت نرخ سود برده و نوسانگیری کرده وبه بیانی دیگر یا موجودی کالاهای داخلی دارند یا اینکه محصولات وارداتی را که پیش از این با نرخهای پایین و با ارز ارزانتر خریداری کردهاند در اختیار دارند و به همین دلیل افزایش قیمتها را که موجب میشود این سود به جای بازار واسطهگری در اختیار تولید قرار گیرد حمایت نمیکنند.
البته به عقیده کارشناسان این موضوع که تولیدکنندههای دولتی کالاهایی را که در حال حاضر به فروش میرسانند با مواد اولیه ارزان تولیدکردهاند، امری موقتی میدانند؛ چرا که با روند فعلی واردات که گفته میشود در یازده ماه سال جاری واردات شمش در حدود ۲۵ درصد در مقایسه با سال قبل کاهش داشته، به احتمال زیاد نرخ خرید مواد اولیه نیز برای تولیدهای بعدی کارخانهها رشد خواهد کرد.
پیشبینیهای متفاوت از بازار
برخی از کارشناسان در عین حال پیشبینی میکنند رشد قیمتهای بورس همانطور که باعث شد نرخ فروش آهنآلات در روز سه شنبه کاهش پیدا کند و تعدادی از تجار به فروش کالاهای خود با نرخ پایینتر اقدام کنند، احتمال دارد در روزهای آتی نیز منجر به کاهش التهاب بازار شود البته در مورد این هفته که آخرین هفته در معاملات اصلی و جدی بازار محسوب میشود، این پیشبینی چندان قطعی به نظر نمیرسد؛ چرا که آخرین تلاشها و فشار بازار در این هفته متمرکز خواهد شد و ممکن است نرخها کاهشی نشود اما در مورد سال آینده و به خصوص فروردین و اردیبهشت ماه بیشتر معاملهگران بر این عقیده نظر موافق دارند که اگر زمینه و شرایط مصرف کالاهایی که در پایان سال خریداری شده فراهم نشود، میتواند به جای تثبیت قیمتها عامل کاهش سطح قیمتهای بازار شود.
اما به هر صورت با توجه به تحولات لحظهای بازارها و تصمیمگیریهایی که در خصوص افزایش یا عدمافزایش قیمتها صورت میگیرد، پیشبینی قطعی از آینده برای معامله گران سخت شده مگر اینکه بازارگردانیهای تجار به خصوص در بازارهای تهران و اصفهان شرایط دیگری را برای روند قیمتهای بازار رقم بزند.
بر این اساس در روز شنبه میلگرد که در هفتههای اخیر از ۱۲۰۰ برگشت خورده بود با رشد ۳ درصدی در بازار آزاد به ۱۲۸۰ تومان رسید و تیرآهن نیز تا ۴۵ هزار تومان گران شد؛ به طوری که سایز ۱۸ به عنوان پرطرفدارترین تیرآهن، به ۲۷۳ هزار تومان در هر شاخه رسید.
فولادسازان خصوصی نیز با توجه به کاهش آمار واردات شمش و دیگر فاکتورهای اقتصادی، قیمت میلگرد پیشنهادی خود را به ۱۲۳۰ تومان رساندند.
یکی از دلایل اصلی رشد قیمت میلگرد در روز شنبه، انتشار خبر مربوط به آزادسازی نرخ شمش در روز یکشنبه در بورس بود اما نگرانی از افزایش و جهش یکباره قیمت این کالا، عرضه آن به روز سه شنبه موکول کرد.
اما عرضه نشدن شمش در روز یکشنبه برخلاف تصور، عامل رشد قیمتها در بازار آزاد طی این روز شد و میلگرد در بازار آزاد به ۱۳۰۰ تومان رسید.
روز دوشنبه معاملات ورق گرم در بورس کالا رقابتی شد و بورس با وجود آمادگی عرضهکننده برای جوابگویی به تقاضا اقدام به رقابتی کردن معامله کرد. در نتیجه نرخ ورق گرم به ۸۹۳ تومان رسید.
در بازار آزاد قیمت میلگرد باز هم رشد کرد و به ۱۳۱۰ تومان رسید و فولادسازان هم کالاهای خود را با نرخ تثبیتی عرضه کردند.
روز سه شنبه با عرضه شمش در بورس و رشد قیمت پایه آن به ۹۷۰ تومان و رقابت برسر این کالا نرخ شمش بورسی به ۹۹۹ تومان رسید، اما با توجه به اینکه عرضههای ذوبآهن برای روز چهارشنبه اعلام شد، تعدادی از تجار کالاهای انباری خود را با توجه به حجم کالایی که ذوبآهن اقدام به عرضه کرده بود و بروز این احتمال که بازار را با افزایش موجودی مواجه میکند، در بازار با نرخ پایینتر و با سرعت بیشتر به فروش رساندند و همین موضوع قیمتها را تعدیل و میلگرد را به ۱۳۰۰ برگرداند.
از این رو رشد قیمت میلگرد و تیرآهن ذوبآهن در بورس و صدور مجوز رشد قیمت این کالا طی روز چهارشنبه در رینگ فولادیها منجر به کاهش قدرت نوسانگیری تجار شد و باعث شد نرخ میلگرد در بازار مجددا کاهشی شده و به ۱۲۹۵ تومان برسد.
ارسال نظر