امروز آخرین روز مبادلاتی سررسیدهای اسفندماه
گروه بورس کالا - سردار خالدی: دادوستدهای بازار آتی بورس کالای ایران در حالی هفته گذشته را با افت ۲۴ درصدی حجم مبادلات سپری کرد که کاهش نزدیک ۵ درصدی قیمت‌ها را نیز شاهد بود.

طلا رشد می‌کند؟
دادوستد طلا در بازارهای جهانی هفته گذشته با نوسان رو به پایینی همراه شد، این در حالی بود که از روز پنج‌‌شنبه هفته گذشته پس از نشست مهم اتحادیه اروپا درباره یونان و انتشار برخی گزارش‌ها پیرامون افزایش توانایی یونان برای بازپرداخت وام اعطا شده، مبادلات طلا با افزایش محسوسی همراه شد و پس از چند روز افت، دوباره به بالای یک هزار و ۷۰۰ دلار برگشت. البته افت و خیز معاملات طلا همچنان وجود دارد؛ زیرا به عقیده برخی کارشناسان هر چند امیدواری‌ها به یونان بیشتر شده، اما این توافقنامه یونان نمی‌تواند مشکلات عمیق اوضاع بدهی در منطقه یورو را حل کند، به نظر آنان انتخابات آتی در ماه آینده در این کشور از فاکتورهای نگران‌کننده بعدی در بازارها هستند.
به نظر می‌رسد مذاکرات در مورد تجدید ساختار بدهی و تقاضا برای خرید اوراق قرضه اروپا در نشست شب پنج‌‌شنبه هفته گذشته با موفقیت پشت سر گذاشته شده و فرصت بزرگی برای یونان برای اجرای برنامه‌های اصلاحات اقتصادی فراهم شده است؛ آلمان و فرانسه نیز به عنوان دو اقتصاد بزرگ اروپا برای مقابله با بحران اروپا نسبت به گزارش‌های منتشر شده یونان ابراز امیدواری کرده‌اند. گزارش منتشر شده پیرامون افزایش صادرات آلمان بیش از پیش‌بینی در نظر گرفته شده از دیگر پارامترهای تاثیرگذار روی بازارها بوده است؛ به عقیده برخی تحلیلگران، بحث اقتصاد چین و سیاست‌های پولی بانک مرکزی در رابطه با نرخ تورم و دیگر شاخص‌های اقتصادی طی هفته گذشته بازار طلا را بسیار تحت تاثیر قرار داده و طی روزهای آینده ممکن است همچنان به عنوان عامل اصلی در تغییر روند مبادلات شناخته شود، البته وضعیت عرضه و تقاضای طلا از سوی دو کشور هند و چین تعادل عرضه و تقاضا را از بین برده.
کارشناسان بر این باورند افزایش سطح نقدینگی از سوی بانک مرکزی اروپا در بازارهای منطقه یورو قدرت خرید سرمایه‌گذاران را افزایش می‌دهد و می‌تواند در تحرکات قیمت طلا در بازارها تاثیرگذار باشد.
معامله‌گران منتظر واکنش بازار به نامه بانک مرکزی
بازارهای داخلی سکه و ارز طی هفته گذشته با کاهش قابل توجه قیمت همراه بودند؛ افت قیمت سکه به زیر ۸۰۰ هزار تومان و رسیدن سطح قیمتی دلار به زیر یک هزار و ۸۹۰ تومان باعث شده برخی فعالان نسبت به کاهش دوباره قیمت‌ها تا پایان سال‌جاری امیدوار باشند. البته انتشار برخی اخبار پیرامون بهبود وضعیت بازار ارز و سروسامان دادن به این بازار در کنار تحویل قطعی پیش فروش‌های سکه در موعد تحویل، روند معاملات را طی هفته گذشته آرام کرد. در همین حال از بعدازظهر روز پنج‌شنبه با افزایش قیمت طلای جهانی دادوستدها با حرکت رو به بالای قیمتی مواجه شد. این در حالی است که ممکن است بازار در روزهای آینده نسبت به نامه بانک مرکزی به برخی بانک‌های خصوصی مبنی بر بدهکار بودن نسبت به مابه‌التفاوت نرخ ارز، واکنش نشان دهد و روند مبادلات برخلاف انتظارات مسیر متفاوتی را طی کند. در این میان برخی تحلیلگران بر این باورند با تامین شدن ارز مورد نیاز وارد‌کنندگان و از سویی ارز مورد نیاز برخی از صنایع می‌توان شاهد بهبود اوضاع بازار ارز بود. این در حالی است که بازارها کم کم در حال بسته شدن شدن هستند و نمی‌توان انتظار افت یا رشد شدیدی داشت، بلکه تغییرات بازار بسته به اخبار منتشر شده، نوسان متناسبی را تجربه خواهند کرد.
البته ممکن است در سال آینده و همزمان با شروع دوباره بازارها، همانند عرف همه ساله شاهد تحرکات مثبت قیمتی بود؛ اما با توجه به اینکه موعد تحویل سکه‌های طرح پیش فروش از پایان فروردین ماه و ابتدای اردیبهشت شروع می‌شود، باید تغییرات احتمالی قیمت‌ها در آینده را موکول به اقدامات و تصمیمات بانک مرکزی در این باره کرد.
در کنار بازارهای نقدی، بازار آتی بورس کالای ایران نیز متناسب و متاثر از روند حرکت بازار نقدی با روند آهسته و آرامی حرکت کرد؛ بهبود اوضاع بازار ارز و از سویی موضوع تحویل سکه‌های پیش فروش، موقعیت‌های خرید و فروش را جابه جا کرد. در هر یک از سررسیدهای معاملاتی، روند دادوستدها به گونه‌ای بود که بسته به زمان سررسید شیب کاهشی قیمت‌ها بیشتر و کمتر بود؛ به طوری که در سررسیدهای نزدیک همچون اسفندماه به دلیل نزدیک شدن به تحویل فیزیکی تناسب قیمت‌های بازار نقدی و آتی بیشتر و در سررسیدهای دور همچون تیرماه کاهش قیمت‌ها با میزان کمتری دنبال می‌شد و بیشتر سعی می‌شد سمت و سوی این قراردادها رشد اندکی نیز داشته باشد. برای دیگر سررسیدها همچون فروردین و خردادماه حجم مبادلات همچنان اندک است و براساس گفته برخی فعالان به دلیل نبود تصمیم درست و مناسب برای گرفتن موقعیت‌های خرید و فروش در هر یک از این ماه‌ها، رونق این قراردادها همچنان در سطح پایینی قرار دارد.
در شرایطی در هفته‌های پایانی معاملات بازار آتی قرار داریم که سررسید اسفندماه امروز آخرین روز معاملاتی‌اش خواهد بود و از روز یکشنبه بازار با 4 سررسید، دادوستدهایش را دنبال خواهد کرد. تحلیلگران معتقدند بازار در شرایطی هفته پیش رو را سپری می‌کند که رفتارهای معاملاتی در سال جدید متفاوت است؛ برخی معتقدند روند حرکتی بازار طی روزهای آینده متناسب با بازارهای داخلی حرکت آرامی خواهد داشت، اما ممکن است به تاثیر از بازارهای جهانی تا حدودی هم رشد کند این در شرایطی است که برخی دیگر معتقدند حرکت بازار طی دو ماهه ابتدایی سال‌آینده به تصمیمات بانک مرکزی در قبال تحویل پیش فروش سکه برگردد؛ به این معنی که اگر همه تحویل‌ها به موقع و سر موعد انجام شود علاوه بر اینکه تقاضاها از بین خواهد رفت، بلکه بازار با شیب کاهشی شدیدی همراه می‌شود؛ اما اگر سکه‌های تحویلی با تاخیر یا کم کاری روبه رو شود آن وقت تصمیم بازار نسبت به این قضیه متفاوت خواهد بود.
در مجموع طی هفته گذشته از روز شنبه تا پایان روز چهارشنبه، ۴۰ هزار و ۴۱۴ قرارداد به ارزش ۳ تریلیون و ۷۳۷ میلیارد و ۴۴۸ میلیون و۹۰۰ هزار ریال معامله شد که نسبت به هفته قبل از لحاظ رشد و حجم با افت ۶۵/۲۴ و ۷۸/۱۳ درصدی رو‌به‌رو بود. البته در هر یک از سررسیدها این روند متفاوت بود؛ به طوری که نزدیک ۹۴ درصد از ارزش قراردادها را سررسیدهای تیرماه داشت. برای سکه‌های اسفندماه یک هزار و ۷۲۸ قرارداد به ارزش ۳۹ میلیارد و ۴۵۷ میلیون و ۴۱۰ هزار ریال، سکه فروردین ماه ۲۱۰ قرارداد به ارزش ۱۷ میلیارد و ۵۱۴ میلیون و ۳۴۰ هزار ریال، سکه اردیبهشت‌ماه یک هزار و ۳۰۵ قرارداد به ارزش ۱۱۵ میلیارد و ۲۹۵ میلیون و ۶۸۰ هزار ریال، سکه خردادماه ۱۸۰ قرارداد به ارزش ۱۶ میلیارد و ۵۲۸ میلیون و ۷۷۰ هزار ریال و سکه تیرماه ۳۶ هزار و ۹۹۱ قرارداد به ارزش ۳ تریلیون و ۵۲۸ میلیارد و ۶۵۲ میلیون و ۷۰۰ هزار ریال معامله شد.
روند قیمت‌ها برای هر یک از سررسیدها در روز پنج‌‌شنبه نسبت به روز شنبه هفته گذشته متفاوت بود؛ قیمت تسویه سکه در سررسید اسفندماه با افت 40 هزار و 754 تومان (95/4 درصد)، سررسید فروردین ماه با کاهش 46 هزار و 50 تومان (34/5 درصد)، سررسید اردیبهشت‌ماه با افت 34 هزار و 183 تومان (81/3 درصد)، سررسید خردادماه با کاهش 39 هزار و 827 تومان (29/4 درصد) و سررسید تیرماه با کاهش 27 هزار و 548 تومان (84/2 درصد) رو‌به‌رو بود.