حجم و ارزش مبادلات به بیش از 4 تریلیون ریال رسید
گروه بورس کالا - سردار خالدی: بازار آتی بورس کالای ایران طی هفته گذشته با وجود اینکه در سررسیدهای نزدیک کاهشی بود،

اما در سررسید تیرماه نوسان رو به بالایی را تجربه کرد؛ به نظر می‌رسد بازار امروز نیز متاثر از تعیین اعلام قیمت سکه‌های پیش‌فروش بانک ملی و سایر فاکتورهای خارج از ذات بازار حرکت کند. این در شرایطی بود که نوسانات طلای جهانی نیز با نوسان روی همان سطوح قیمتی یک هزار و 700 دلار دنبال شد.
طلا منتظر گزارش فدرال رزرو
مبادلات طلا در بازارهای جهانی هفته گذشته را بیشتر با شیب نوسانی اندکی دنبال کرد. این در حالی بود که ثبات قیمت‌ها روی سطح یک هزار و 700 دلار و رسیدن به محدوده قیمت یک هزار و 760 دلار به ازای هر اونس، معامله‌گران را برای صعودی بودن قیمت طلا در آینده نه چندان دور تا حدودی قانع کرد.


اما وضعیت طلا در هفته پیش رو و از سویی در پایان مبادلات بامداد امروز به گزارش‌های اقتصادی ایالات‌متحده در رابطه با سیاست‌های پولی، اعلام برخی از شاخص‌های اقتصادی همچون نرخ بیکاری، نرخ تورم و حقوق و دستمزد و از سویی صحبت‌های پیرامون کسری بودجه بستگی دارد. این در حالی است که نشست دیشب وزرای مالی اروپا در برلین آلمان بر سر توافقات انجام شده در قبال بحران بدهی‌های منطقه یورو نیز بازارهای اروپایی را تحت تاثیر قرار خواهد داد.براساس گفته تحلیلگران، یکی از دلایل صعودی شدن قیمت طلا در بازارهای جهانی به موضوع افزایش هزینه شرکت‌های معدنی و از سویی استخراج طلا در کشورهای آفریقایی همچون گینه برمی‌گردد، زیرا با افزایش هزینه‌های استخراج و از سویی بالا رفتن قیمت سهام کشورهای معدنی مربوط به بخش طلا در بازارهای مالی قیمت طلا نیز نوسان رو به بالایی را شاهد بود. در هر حال در کنار این مسائل، صندوق‌های سرمایه‌گذاری طلا نیز طی یک هفته گذشته با فاکتورهای حمایتی موجود از رشد قیمت این کالا در بازارها پشتیبانی کردند. براساس گفته تحلیلگران، نشانه‌های بهبود اقتصاد ایالات‌متحده در گزارش‌های فدرال رزرو تنها به صورت موقتی می‌تواند در افت و خیز بازار تاثیر داشته باشد، این در شرایطی است که عوامل بهبود اقتصاد با شوک‌های آسیب‌پذیر نیز روبه رو خواهد شد؛ به این معنی که برای رسیدن به ثبات اقتصادی و مالی، سیاست‌های مالی ایالات‌متحده باید در یک مسیر پایدار قرار گیرد که بتواند با پوشش نسبت بدهی به درآمد ملی، شرایط بهتر شدن را تضمین کند.
پیش فروش، عامل تاثیرگذار
بازارهای داخلی در هفته گذشته همچون یک ماه گذشته توجهی به نوسانات جهانی نکرد و براساس فاکتورهای موجود سیر نزولی داشت. پس از اینکه بازار در روز اول پس از اعلام نرخ سکه پیش فروش(در هفته گذشته قیمت‌ها تغییری نکرد)، رشد قیمت داشت در روزهای بعد (از روز سه‌شنبه) تا پایان هفته با کاهش قیمت‌ها روبه رو بود؛ البته در این میان نوسانات مثبت قیمتی هم دیده می‌شد. با مصوبه جدید ارزی، تعیین نرخ جدید دلار از ابتدای هفته و سروسامان دادن به بازار ارز از سوی بانک مرکزی، التهاب شدیدی که مدت زیادی بازار را همراهی می‌کرد از بین رفت و دادوستدها با آرامش خاطر معامله‌گران روبه رو شد. براساس گفته تحلیلگران، کاهش قیمت دلار، پرداخت دلار به دانشجویان، مسافران و واردکنندگان با نرخ یک هزار و 226 تا یک هزار و 238 تومان از طریق صرافی‌ها و از سویی برخورد جدی انتظامی با دادوستد غیرقانونی دلار در کنار تاکید بخش قوه‌قضائیه بر رسیدگی به اخلالگران اقتصادی التهاب‌ها را از بین برد. به نظر می‌رسد وعده‌های بانک مرکزی در قبال اجرای مصوبه اخیر شورای پول و اعتبار و از سویی استقبال مردم از ثبت نام برای سکه‌های پیش فروش تا حدودی تقاضای موجود در بازار را جمع کرده و بازار را آرام کرده است. کارشناسان با اشاره به اینکه بانک مرکزی قصد دارد تقاضای موجود در بازار و در کنار آن نقدینگی‌های سرگردان را جمع کند، بر این باور است اگر سیاست‌های انقباضی دولت ادامه پیدا کند و این میزان نقدینگی دوباره وارد بازار نشود می‌توان آن را موفق ارزیابی کرد و مطمئن بود که در آینده رشد کاذب قیمت‌ها شکسته خواهد شد، اما مساله اصلی این است که ورود دوباره نقدینگی به بازار از مجاری مختلف ممکن است بازار ارز و سکه را همچنان هیجانی نگه دارد؛ این در حالی است که بهتراست تقاضای آخر سال برای خرید سکه و دلار را نیز در کنار این مسائل مدنظر قرار داد. در هر حال به نظر می‌رسد بازار امروز تحت تاثیر ادامه سیاست‌های بانک مرکزی در قبال ارز و از سویی تعیین قیمت سکه‌های پیش‌فروش باشد زیرا افزایش یا کاهش قیمت سکه پیش فروش، تاثیرات متفاوتی را در قیمت‌های بازار نقدی و آتی خواهد گذاشت؛ در این میان شایعات موجود نیز روایت‌های مختلفی را برای آینده بازارها ترسیم می‌کند.


آتی با قانون جدید هم همچنان با رونق
بازار آتی طی هفته گذشته به تبع از بازار نقدی و از سویی قوانین جدید معاملاتی (افزایش وجه تضمین به نرخ دو میلیون و ۴۰۰ هزار تومان و رشد نوسان از ۳ تا ۵ درصد) در مجموع با نوسان رو به پایینی ادامه پیدا کرد؛ نوسان منفی ۵ درصدی در کنار نوسان مثبت ۵ درصدی بازار معامله‌گران را نسبت به آینده سردرگم کرده است. البته پس از اینکه از روز سه‌شنبه بازار نقدی با نوسان رو به پایینی همراه بود بازار آتی نیز به تناسب از این وضعیت با افت قیمت‌ها مواجه شد؛ به طوری که نرخ قیمت سکه در بازار آتی به زیر ۷۷۰ هزار تومان هم رسید. براساس گفته معامله‌گران بازار بیشتر به جای اینکه تحت تاثیر بازار نقدی قرار گیرد متاثر از قوانین جدید معاملاتی بود. با افزایش وجه تضمین معاملاتی تعداد زیادی از بازیگران بازار به دلیل رشد نقدینگی و کاهش سودآوری در هر یک از قراردادها از روند معاملات خارج شدند، این در حالی بود که به دلیل رشد دامنه نوسان، جذابیت بازار برای بازیگران حرفه ای و معامله‌گران فعلی دوچندان شد؛ به همین دلیل با وجود اینکه معامله‌گران زیادی در بازار حضور نداشتند، اما حجم و ارزش مبادلات نسبتا بالا بود. براساس گفته کارشناسان، بازار امروز در شرایطی برگزار می‌شود که شایعات پیرامون فاکتورهای خارج از ذات بازار ادامه دارد و به نظر می‌رسد با اعلام نرخ پیش فروش سکه از سوی بانک ملی، بازار متاثر از آن هفته کاری را آغاز کند. در هر حال در مجموع در بازار آتی از ابتدای روز شنبه تا پایان روز پنج شنبه هفته گذشته ۷۳ هزار و ۸۲۵ قرارداد به ارزش ۴ تریلیون و ۲۹۱ میلیارد و ۳۳۷ میلیون و ۶۰ هزار ریال معامله شد؛ اما از روز شنبه تا پایان روز چهارشنبه برای سکه‌های اسفندماه ۱۰ هزار و ۴۲۸ قرارداد به ارزش ۸۴۶ میلیارد و ۶۱۸ میلیون و ۱۳۰ هزار ریال، سکه‌های اردیبهشت‌ماه با ۱۵ هزار و ۴۱۶ قرارداد به ارزش یک تریلیون و ۱۹۶ میلیارد و ۳۴۲ میلیون و ۶۰۰ هزار ریال و سکه‌های تیرماه با ۴۵ هزار و ۴۳۲ قرارداد به ارزش ۴ تریلیون و ۲۷۰ میلیارد و ۳۳۷ میلیون دادوستد شد. روند قیمت‌ها در بازار آتی نیز با وجود اینکه در مجموع نوسان روبه پایینی را شاهد بود در هر یک از سررسیدها متفاوت بود؛ قیمت تسویه برای سررسیدهای اسفندماه در پایان روز پنج شنبه نسبت به روز شنبه ۱۳ هزار و ۷۵۰ تومان افت داشت، قیمت تسویه سررسیدهای اردیبهشت‌ماه با افت ۴ هزار و ۶۵۰ تومان و سررسیدهای تیرماه با رشد ۶ هزار و ۶۶۷ تومان دنبال شد. این در حالی است که دلیل اصلی رشد قیمت‌ها در سررسیدهای دور صعودی بودن قیمت طلای جهانی و از سویی فاکتورهای افزایشی در آینده است. البته به نسبت سررسید معاملاتی روند کاهشی قیمت‌ها کمتر بوده است.