از امروز در بازار آتی بورس کالایایران وجه تضمین اولیه به ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان و نوسان قیمت از ۳ به ۵ درصد میرسد
معامله سکه با قوانین جدید
گروه بورس کالا – سردار خالدی: مبادلات بازار آتی در شرایطی هفته گذشته با شرایط باورنکردنی و بیسابقهای رو به رو بود که هفته پیش رو با قوانین جدید افزایش وجه تضمین اولیه به ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان و رشد نوسان از ۳ به ۵ درصد، انتظار روند جدیدی را میکشد.
گروه بورس کالا - سردار خالدی: مبادلات بازار آتی در شرایطی هفته گذشته با شرایط باورنکردنی و بیسابقهای رو به رو بود که هفته پیش رو با قوانین جدید افزایش وجه تضمین اولیه به ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان و رشد نوسان از ۳ به ۵ درصد، انتظار روند جدیدی را میکشد.
صعود طلای جهانی و تلاش برای کاهش در بازار داخلی
مبادلات طلا در بازارهای جهانی در ابتدای هفته گذشته با تقاضای فیزیکی خرید در بازارهای هند و از سویی شروع سال نو چینی روی سطح پایینی بسته شد، این در حالی است که در پایان هفته به تاثیر از توقف خرید در بازارهای چینی و تقویت ارزش روپیه در هند برای خرید جواهرات، تقاضاهای فیزیکی در بازارهای آسیایی تا حدودی پایین آمد، اما پس از نشست پایان هفته فدرال رزرو درباره سیاستهای پولی این نهاد در ایالات متحده و از سویی نگه داشتن نرخ بهره پایین در حد صفر تا پایان سال ۲۰۱۴ میلادی دادوستدها برای طلا روند صعودی طی کرد. این در حالی است که با برگزاری جلسه کمیته آزاد فدرال رزرو(FOMC)، پیشبینیها برای رشد اقتصادی و تورم در سال جاری و سال ۲۰۱۳ کاهش یافت، اما کارشناسان این کمیته بر این باورند رشد اقتصادی در ماههای آینده ادامه و نرخ بیکاری نیز به تدریج کاهش یابد. اما نکته مهم این نشست این بود که نرخ بهره تا پایان سال ۲۰۱۴ از سوی این کمیته پایین نگه داشته میشود و حتی به پایینترین سطح هم ممکن است، برسد، دلیل این موضوع هم به خاطر بالا باقیماندن نرخ بیکاری و تورم به جامانده در اقتصاد ایالات متحده عنوان شده است.
البته در کنار بازارهای ایالات متحده، بحران بدهی منطقه یورو همچنان به عنوان یکی از پارامترهای تاثیرگذار روی بازار طلا نام برده میشود. به نظر میآید مذاکرات بخش خصوصی بدهکار با دولت یونان به مجموعه اشتراکاتی رسیده و به احتمال زیاد این روند روی واحد پولی یورو و نوسانات بازارهای مالی بسیار تاثیرگذار است، این در شرایطی است که وضعیت بانکهای اروپایی به خصوص فرانسه همچنان که براساس رتبهبندی یکی از موسسات اعتبارسنجی منتشر شده با کاهش اعتبار روبهرو بوده است. در هر حال با آغاز سال نو چینی، افزایش تقاضاها همزمان با رشد ارزش روپیه، نگه داشتن نرخ بهره نزدیک صفر تا پایان سال 2014 از سوی فدرال رزرو و از سویی مشکلات ادامه دار بحران بدهی منطقه یورو به نظر میآید در شرایط فعلی معاملات طلا روی سطح قیمتی بیش از یک هزار و 700 دلار قرار بگیرد، اما اگر این وضعیت تداوم پیدا کند و قیمتها همچنان روی همان سطوح قیمتی باقی بماند به احتمال زیاد، رسیدن به مرز 2 هزار دلار به ازای هر اونس، زیاد دور از ذهن نباشد.
وعده دولت عملی میشود؟
در بازارهای داخلی هفتهای که گذشت یکی از بیسابقهترین و ماندگارترین هفتههای معاملاتی بود. قیمت ارز در بازار طی هفته گذشته در دو روز ابتدایی هفته به بیش از 2 هزار تومان هم رسید، اما پس از صحبتهای دولت و اخبار مربوط به تکنرخی کردن ارز، قیمت دلار دوباره در پایان روز پنج شنبه به یک هزار و 700 تومان تنزل کرد. این در شرایطی است که نوسانات شدید دلار علاوه بر توقف خرید و فروش آن در بازار داخلی متاثر از محدودیتهای بینالمللی اروپا در قبال ممنوعیت نفت و فرآوردههای نفتی و از سویی محدودیت تجارت طلا و دیگر فلزات گرانبها نیز بود. با توقف خرید و فروش دلار، تقاضاها به سمت بازار سکه روانه شد و معاملات با حجم تقاضای بسیار بالایی مواجه شد، این در حالی است که پس ازاینکه گمانهزنیها پیرامون محدودیتهای بینالمللی در بازار شدت گرفت، التهاب قیمتها بیشتر شد؛ حتی نگرانی در بازار به حدی رسید که قیمت سکه به صورت روانی از مرز یک میلیون تومان نیز فراتر رفت. حتی بانک کارگشایی عرضه سکه را در بعداظهر روزدوشنبه بالای یک میلیون تومان اعلام کرد؛ این در حالی بود که روزسهشنبه و چهارشنبه سخنگوی بانک ملی با هشدار به اینکه اگر
مردم سکه را به قیمت بالاتر از 700 هزار تومان بخرند ضرر کردهاند، این فاصله قیمت را حبابی دانست. در هر حال با جلسات مشترک مجلس و دولت و از سویی ابلاغ بسته سیاستی - نظارتی جدید بانک مرکزی (امضای مصوبه اخیر شورای پول و اعتبار از سوی رییسجمهور) روز چهارشنبه قیمتها به یکباره ریزش شدیدی داشت. این در حالی است که قیمت سکه نیز به زیر 800 هزار تومان رسید. در مبادلات روز پنجشنبه هفته گذشته به تاثیر ازاین وضعیت و اعلام بانک مرکزی مبنی بر تک نرخی کردن ارز و فروش ارز با قیمت یک هزار و 226 تومان در همه باجهها، دلار یک هزار و 700 تومان شد و سکه با قیمت 710 هزار تومان نیز معامله شد. به نظر کارشناسان اگر وعده دولت در رابطه با فروش ارز به همه با نرخ یک هزار و 226 تومان و حتی به نرخ یک هزار و 420 تومان هم عملی شود آن وقت میتوان شاهد افت قیمتها در بازار بود که به تاثیر از این وضعیت، قیمت سکه و طلا نیز تحت تاثیر قرار خواهد گرفت. البته نباید فراموش کرد اعلاماین خبر تقاضاها برای دلار را بالا میبرد، به نظر میرسد باید منتظر تصمیمات جدید دولت و از سویی حجم تقاضاها در بازار بود.
آتی از ترس اعتراض نیمه تعطیل شد
در بازار آتی نیز وضعیت طی هفته گذشته بسیار متلاطم و بیسابقه بود؛ ابطال معاملات بازار جبرانی در یکی از سررسیدها در روز شنبه، توقف معاملات بازار در روز دوشنبه و از سویی تعطیلی رسمیروزهای یکشنبه و سه شنبه همه دست به دست هم داد تا بازار یکی از پرالتهابترین و کمرونقترین هفتههای معاملاتی را طی یک سال اخیر تجربه کند. بازار در روزهای چهارشنبه و پنج شنبه نیز به گونهای جریان پیدا کرد که تنها کسانی که در روزهای گذشته مارجین کال (Margin Call) شده بودند اجازه حضور در بازار را پیدا کردند و خریدار جدیدی در بازار حضور نداشت.این در حالی بود که براساس مصوبههای جدید بورس وجه تضمین اولیه به 2 میلیون و 400 هزار تومان و نوسان بازار از 3 درصد به 5 درصد در مبادلات امروز میرسد. براساس گفته تحلیلگران، اجرای چنین مصوبهای از جذابیت بازار (پرداخت 10 درصد قراردادها مبادلات را برای معامله گران پرهیجان کرده بود) میکاهد، اما به حرفهای شدن بازیگران بازار میانجامد.
اما معامله گران نسبت به معاملات روز چهارشنبه و پنج شنبه هفته گذشته بازار آتی بسیار گلایه داشتند؛ به عقیده آنان، بازار به اجبار اجازه خرید را به بازیگران و معاملهگران نمیداد؛ به طوری که خود سیستمهای معاملاتی سفارشات خرید را باز نمیکرد و حتی با وجود اینکه در بازار روز چهارشنبه اعلام شده ساعت ۱۷ بعدازظهر معاملات به پایان برسد اما ساعت ۱۶ و ۳۰ دقیقه به صورت دستوری به معاملهگران گفته شده که موقعیتهای خرید را ببندند!. کارشناسان معتقدند اجبار به عدم خرید و تنها اقدام به فروش درست نیست.
در مجموع در بازار آتی 15 هزار و 630 قرارداد به ارزش یک هزار میلیارد و 303 میلیارد و 807 میلیون و 880 هزار ریال معامله شد؛ برای سکههای اسفندماه 3 هزار و 72 قرارداد به ارزش 246 میلیارد و 115 میلیون و 440 هزار ریال، برای سکه اردیبهشت ماه نیز 4 هزار و 179 قرارداد به ارزش 345 میلیارد و 302 میلیون و 420 هزار ریال و برای سکه تیرماه نیز 8 هزار و 379 قرارداد به ارزش 712 میلیارد و 339 میلیون و 20 هزار ریال دادوستد شد. به دلیلاینکه بازار طی هفته گذشته نیمهتعطیل بود و روند قیمتها در بازار آتی واقعی نبود، نمیتوان چارچوب و روند منطقی برای قیمتها در نظر گرفت.
ارسال نظر