سمفونی متفاوت سکه در صحن آتی
قیمت تسویه سکه در بازار با رشد 34 تا 45 هزار تومان مواجه شد
گروه بورس کالا - سردار خالدی: دادوستدهای بازار آتی بورس کالای ایران در شرایطی هفته گذشته را از سر گذراند که قیمت سکه برخلاف انتظارات با رشد نزدیک ۴۵ هزار تومان مواجه شد.

مبادلات طلا در هفته جاری؛ رشد یا افت؟
مبادلات طلا در بازارهای جهانی طی هفته گذشته در شرایطی رشد رو به بالایی را نسبت به هفته ماقبل سپری کرد و با افزایش یک درصدی طی مدت مشابه همراه شد که پس از اعلام خبر انتشار رتبه اعتباری برخی از کشورهای منطقه یورو همچون اتریش و فرانسه، روند دادوستدها با کاهش نرخ مواجه شد. یکی از دلایل اصلی این وضعیت، تقویت دلار و کاهش ارزش یورو بود که باعث شد معاملات برای دلار افزایش و قیمت‌ها برای طلا اندکی کاهش پیدا کند. البته اعتقاد بر این است با فستیوال‌های چین به مناسبت سال نو چینی، تقاضای فیزیکی رو به بالا در هند و از سویی برگزاری جشن‌های فصلی در ایالات‌ مختلف آمریکا تقاضاها تا حدودی پوشش داده شده و قیمت‌ها در همان سطح قیمتی بیش از یک هزار و ۶۳۰ دلار بسته شد. برای هفته پیش رو نیز کارشناسان نظرات مختلفی دارند؛ در شرایطی که برخی از کاهش قیمت این کالا در مبادلات این هفته و از سویی کاهش تقاضاها خبر می‌دهند که افزایش قیمت طلا به دلیل مسائل ژئوپلتیک دور از انتظار نیست.
به نظر می‌رسد با خبر اعلام صندوق‌های سرمایه گذاری در اروپا و ایالات‌متحده وضعیت تقاضا در ماه‌های بعد از ژانویه بهتر خواهد شد. کارشناسان عقیده دارند ریسک‌های خارج از ذات بازار می‌تواند انتظارات معقول را به هم بریزد، زیرا همه بر این باورند با وجود اینکه عرضه و تقاضاها بالا است، اما برخی از فاکتورهای تاثیرگذار ممکن است نبض بازار را به هم بریزد.
سکه مصوبه شورای پول و اعتبار را جدی نمی‌گیرد!
اما در کنار بازارهای جهانی، بازارهای داخلی بیشتر متاثر از شایعات و نوسانات ارز بود، این در حالی است که پس از تشکیل جلسه شورای پول و اعتبار و اعلام خبر افزایش نرخ سود بانکی برای سپرده‌های بلندمدت و از سویی گشایش ال‌سی‌های ریالی از سوی این شورا، طی دو روز پایانی هفته، بازارها روند متفاوتی داشتند. بازار سهام بورس تهران پس از انتشار این اخبار تا حدودی رنگ آرامش به خود دید، اما بازار ارز و سکه (نقدی) پس از این خبر عقب‌نشینی و در بعدازظهر روز چهارشنبه هفته گذشته نزدیک 20 هزار تومان کاهش پیدا کرد. این در حالی بود که در روز پنج شنبه رشد قیمت‌ها به تاثیر از نگرانی‌ها در رابطه با احتمال ملغی کردن مصوبه اخیر شورای پول و اعتبار از سوی رییس جمهور دنبال شد. حتی برخی معتقدند معامله‌گران با نگاه به خلف وعده‌های بانک مرکزی در قبال نوسانات بازار ارز و سکه، نسبت به اجرای این مصوبه در بهمن ماه تردید دارند و به همین دلیل در شرایط فعلی واکنش منطقی به این مساله ندارند. البته پیش‌بینی‌ها نیز حاکی از آن است با توجه به منفی بسته شدن قیمت طلا در بازارهای جهانی و از سویی کاهش التهابات در بازار ارز، احتمال اینکه قیمت‌ها در همان سطوح باقی بماند، زیاد است؛ اما این نکته را نباید فراموش کرد که هشدار به دلالان بازار ارز و از سویی وارد شدن قوه‌قضائیه به بخش ارز، رشد قیمت‌ها در آینده را جدی کرده است.
سکه آتی ساز خود را زد
بازار آتی بورس کالای ایران هفته گذشته را بیشتر متاثر از شایعات و نگرانی سرمایه‌گذاران نسبت به آینده دنبال کرد. دادوستدها در بازار آتی هفته گذشته را در شرایطی که در اوایل هفته با نوسان اندکی پشت سر گذاشت در ادامه، با رشد شدید قیمت‌ها دنبال کرد. معامله‌‌گران بر این باورند بازار آتی به قدری شاهد کاهش قیمت‌ها بوده که رشد قیمت‌ها در روزهای پایانی هفته تنها جایگزین افت قیمت‌ها بوده است. البته پس از مصوبه شورای پول و اعتبار انتظار بر این بود قیمت‌ها با روند کاهشی دنبال شود، اما این اتفاق در بازار تنها برای لحظات اندکی انجام شد؛ به طوری که در پایان مبادلات روز چهارشنبه هفته گذشته قیمت‌ها با نوسان مثبت 2 درصدی انجام شد، در دادوستدهای روز پنج شنبه هفته گذشته نیز قیمت‌ها با رشد همراه بود. به نظر می‌آید یکی از دلایل اصلی رشد قیمت‌ها در بازار آتی بحث انتظارات است که تحلیلگران بر این باورند تا نشست 23 ژانویه 2012 اتحادیه اروپا، بازار صعودی خواهد بود و پس از این نشست مشخص خواهد شد که روند بازار تا پایان سال جاری چگونه خواهد بود؟
البته نگرانی سرمایه‌گذاران تنها به محدودیت‌های بین المللی نفت و بانک مرکزی برنمی‌گردد، بلکه نوسانات دلار و از سویی بحث اجرایی شدن مرحله دوم قانون یارانه‌ها از دیگر مباحثی است که به صورت ابهام، بازار را در حالت انتظار قرار داده است. کارشناسان معتقدند هر چند بازار در کوتاه مدت با نوسان همراه می‌شود، اما در بلندمدت صعودی خواهد بود. این در شرایطی است که براساس گزارش گروه مطالعات اقتصادی آریا سهم، با اینکه تمام قراردادهای آتی در روزهای قبل مثبت بودند و توصیه به نگهداری در تمامی‌آنها می‌شود، اما می‌توان انتظار داشت در دوره‌ای کوتاه، قیمت سکه در هر یک از سررسیدها وارد فاز استراحت شود و سپس شروع دوباره‌ای داشته باشد. در مورد بازار جهانی هم احتمال استراحت زیاد شده اما به هر حال اگر از یک هزار و ۶۷۰ دلار عبور کند، می‌تواند شرایط خوبی را برای طلا متصور بود. در هر حال در مجموع در بازار آتی طی هفته گذشته، ۷۱ هزار و ۸۸۹ قرارداد به ارزش ۵ تریلیون و ۹۶۸ میلیارد و ۱۱ میلیون و ۸۸۰ هزار ریال معامله شد که نسبت به هفته ماقبل از لحاظ حجم و ارزش به ترتیب ۰۹/۱۴ و ۲۷/۱۶ درصد کاهش داشت. روند دادوستدها در بازار آتی برای هر یک از سررسیدها تا پایان روز چهارشنبه به این صورت بود که برای سکه‌های تیرماه ۴ هزار و ۷۱۷ قرارداد به ارزش ۳۰۰ میلیارد و ۸۸۴ میلیون و ۵۶۰ هزار ریال ثبت شد، برای سکه‌های اسفندماه نیز ۷ هزار و ۱۳۸ قرارداد به ارزش ۴۸۲ میلیارد و ۸۳۲ میلیون و ۷۴۰ هزار ریال معامله شد، در همین حال برای سکه‌های اردیبهشت ماه ۱۴ هزار و ۶۸ قرارداد به ارزش ۹۹۱ میلیارد و ۵۰۵ میلیون و ۹۶۰ هزار ریال دادوستد شد، همچنین معاملات سکه تیرماه با بیشترین حجم ۴۰ هزار و ۳۳۸ قرارداد به ارزش ۲ تریلیون و ۹۶۸ میلیارد و ۱۱ میلیون و ۸۸۰ هزار ریال همراه بود. به نظر می‌ر‌سد روند حجمی ‌و ارزشی مبادلات در هفته گذشته همانند هفته ماقبل نوسان زیادی نداشت و بازار همچنان محل مطمئنی برای سرمایه‌گذاری محسوب می‌شود.
اما قیمت‌های تسویه نیز از روز پنج‌شنبه نسبت به روز شنبه با افزایش نرخ همراه شد؛ سکه دی ماه 44 هزار و 162 تومان، سکه اسفندماه 38هزار و 560 تومان، سکه اردیبهشت 36 هزار و 640 تومان و سکه تیرماه 34 هزار و 360 تومان رشد قیمت داشتند. این در حالی است که توصیه می‌شود برای خرید یا فروش هر یک از سررسیدها تا روز سه شنبه هفته پیش رو و باز شدن بازارهای جهانی باید صبر کرد.