تامین 10 درصد فولاد کشور با افتتاح فولاد هرمزگان

ایران به منظور دستیابی به اهداف توسعه‌ای در بخش فولاد، نیازمند تکمیل چهار حلقه در بخش‌های معدن و اکتشاف، کنسانتره و گندله، فولاد خام و همچنین نورد است. از ‌این رو برای دستیابی به ظرفیت تولید فولاد خام تا مرز ۴۵ میلیون تن که از اهداف برنامه توسعه کشور است، توسعه بخش معادن ضروری به نظر می‌رسد، در همین راستا طبق اظهارات وزیر صنعت، معدن و تجارت تا پایان سال جاری و نیز ابتدای سال آینده قراردادهایی برای دستیابی به ظرفیت تولید ۸۰ میلیون تن کنسانتره سنگ‌آهن در سال به امضا خواهد رسید. در حال حاضر، ظرفیت تولید کنسانتره و دانه‌بندی سنگ‌آهن به ۲۷ میلیون تن و تولید فولاد به ۵/۱۶ میلیون تن می‌رسد که با افزوده شدن تولید فولاد هرمزگان، به ظرفیت فولادسازی کشور به عدد ۲/۱۹ میلیون تن فولاد دست یافتیم که این حاکی از رشد بسیار خوب در صنعت فولاد در ‌ایران است.

به گفته‌ مسوولان، هم اکنون برنامه‌های خوبی برای توسعه طرح‌های بزرگ در کشور مهیا است؛ به گونه‌ای که میزان ظرفیت تولید فولاد تا پایان امسال به ۲۱ میلیون و ۷۰۰ هزار تن، در سال ۹۱ به ۲۴ میلیون تن و تا سال ۹۴ به ۴۵ میلیون تن ظرفیت تولید فولاد دست خواهیم یافت.

بر اساس گزارش موسسه بین‌المللی آهن و فولاد، تولید فولاد طی ۱۱ ماهه سال میلادی گذشته، ایران در صنعت فولاد به رتبه ۱۵ جهان دست یافته است؛ این درحالی است که در سال ۸۳ رتبه ۲۱ را داشته است.

تولید ۳ میلیون تن در سال تا پایان برنامه پنجم

در همین حال رییس هیات مدیره شرکت فولاد از هرمزگان از افزایش ظرفیت تولید مجتمع فولاد هرمزگان به دو میلیون تن تا پایان فعالیت دولت دهم خبر داد.محمد مسعود سمیعی‌نژاد عنوان کرد: اطمینان می‌دهم ظرفیت تولید فولاد مجتمع هرمزگان تا پایان دولت دهم از ۵/۱ میلیون تن در سال به دو میلیون تن افزایش پیدا کند و تا پایان برنامه پنجم توسعه نیز ظرفیت تولید آن به سه میلیون تن افزایش خواهد یافت که با توجه به مصرف ۱۶ میلیون تنی فولاد در کشور، افتتاح این کارخانه می‌تواند حدود ۱۰ درصد فولاد کشور را از ‌این استان تامین کند.

وی ادامه داد: با افزایش ظرفیت تولید فولاد مجتمع فولاد هرمزگان به سه میلیون تن برای سه هزار نفر از جوانان هرمزگانی به طور مستقیم شغل‌ایجاد می‌شود.

رییس هیات‌مدیره شرکت فولاد هرمزگان افزود: عملیات احداث مجتمع فولاد هرمزگان از دی ماه ۸۵ آغاز و در دی ماه ۹۰ پایان یافت و ما توانستیم طی مدت پنج سال شعار «ما می‌توانیم: را به شعار «ما توانستیم» تبدیل کنیم.سمیعی‌نژاد با اشاره به احداث مجتمع فولاد هرمزگان توسط متخصصان ‌ایرانی، در مراسم افتتاح مجتمع فولاد هرمزگان اظهار کرد: متخصصان ‌ایرانی در‌ این طرح بزرگ به خوبی توانایی‌های خود در زمینه‌های طراحی، نصب و تولید را ثابت کردند و نشان دادند کشور ایران دارای استعدادهای فراوانی است.

وی بیان کرد: امروز بومی‌سازی صنعت و معدن کشور یکی از اصول و اهداف وزارت صنعت است و ما به دنبال استفاده از ظرفیت‌ها و استعدادهای کشورمان هستیم.

مدیرعامل فولاد مبارکه با بیان اینکه خصوصی‌سازی فولاد هرمزگان یکی از بهترین خصوصی‌سازی‌ها بوده که به اهلش واگذار شده، تصریح کرد: این شرکت فولادساز متعلق به همه مردم استان هرمزگان و سهامداران است.وی افزود: فولاد هرمزگان و به‌طور کلی فولاد مبارکه متعلق به شخص یا قشر خاصی نیست بلکه متعلق به بیش از ۶۰ هزار سرمایه‌گذار کوچک و بزرگ سهامدار فولاد مبارکه است از‌این رو ما این شرکت را به عنوان یک شرکت ثبت شده در استان هرمزگان می‌شناسیم تا جایی که یقینا هرگونه منابع درآمد و گردش مالی در خود استان به گردش در خواهد آمد.

اشتغالزایی برای ۱۲۰۰ نفر از اهالی استان هرمزگان

سمیعی‌نژاد با اشاره به اشتغال زایی این شرکت یادآور شد هم اکنون بالغ بر ۱۲۰۰ نفر از جوانان کشور و استان هرمزگان در این شرکت مشغول به کارند و نزدیک به یک‌هزار نفر نیز توسط شرکت‌های پیمانکاری به کار گرفته شده‌اند که در همین راستا پیش‌بینی می‌شود ۲۰۰۰ نفر دیگر نیز با بهره‌برداری از طرح‌های توسعه در این شرکت مشغول کار شوند. مدیرعامل فولاد مبارکه با ابراز خرسندی از همکاری ‌خوب کارکنان فولاد مبارکه با کارکنان فولاد هرمزگان اظهار کرد: این همکاری و تلاقی تخصص و تجربه کارکنان فولاد مبارکه با کارکنان جوان و جویای نام این شرکت باعث شد در مدت زمان کوتاه‌تری این سرمایه ملی به بهره‌برداری برسد.

وی از ‌ایجاد امکان خرید سهام فولاد هرمزگان برای مردم استان هرمزگان در آینده نزدیک خبر داد و افزود: برآنیم تا با به ثمر رسیدن توسعه‌ها، این شرکت را به بورس خصوصی منتقل کنیم تا مردم هرمزگان بتوانند در بورس سهام آن را خریداری کنند.

سرمایه‌گذاری نزدیک به یک هزار میلیارد تومانی برای راه‌اندازی فولاد هرمزگان

مدیرعامل مجتمع فولاد هرمزگان نیز گفت: نیاز کشور به فولاد سالانه ۵/۱۶ میلیون تن است و راه‌اندازی ‌این کارخانه می‌تواند حدودا ۱۰ درصد نیاز کشور را پاسخگو باشد.

مرتضی آقاجانی افزود:‌ این کارخانه هم‌اکنون ظرفیت تولید یک میلیون و ۵۰۰ هزار تن شمش فولاد را دارد که تا پایان سال این ظرفیت به ۲ میلیون تن در سال افزایش می‌یابد.

وی تصریح کرد: مجتمع فولاد هرمزگان قادر به تولید محصولات میانی از قبیل یک میلیون و ۶۵۰ هزار تن آهن اسفنجی، ۹۰ هزار تن آهک در سال، ۷ هزار و ۵۰۰ نرمال متر مکعب اکسیژن بر ساعت، ۱۸ هزار متر مکعب بر ساعت نیتروژن و ۱۲۰ نرمال مترمکعب بر ساعت آرگون است. با بهره‌برداری از مجتمع بزرگ فولاد هرمزگان برای هفت هزار و ۵۰۰ نفر به طور مستقیم و غیرمستقیم شغل ‌ایجاد شده است.

مدیرعامل مجتمع فولاد هرمزگان خاطرنشان کرد: توانایی تولید تختال‌های فولاد با عرض ۲ متر برای نخستین بار در کشور، سرعت بالای خط ریخته‌گری تا ۱۶۰ سانتیمتر در دقیقه و استفاده از آخرین فناوری در کنترل آلودگی از ویژگی‌های مجتمع فولاد هرمزگان است.

آقاجانی گفت: با توجه به عمق کوره در ‌این مجتمع می‌توان فولادهای با کیفیت تولید کرد و همچنین از تختال با عرض ۲ متر در صنایع کشتی‌سازی و ساخت لوله‌های نفتی، ساخت مخازن و خطوط نفت و گاز استفاده می‌شود. مدیر عامل مجتمع فولاد هرمزگان با اشاره به ‌اینکه برای ساخت مجتمع فولاد هرمزگان حدود هزار میلیارد تومان هزینه شده، معتقد است، با قرار گرفتن مجتمع فولاد هرمزگان در کنار مجتمع بندری شهید رجایی امکان صادرات محصولات و واردات مواد مورد نیاز کارخانه وجود دارد.

آقاجانی هدف اصلی احداث مجتمع فولادسازی در هرمزگان را اشتغال‌زایی، توسعه صنعتی منطقه، افزایش توان پیمانکاران داخلی در زمینه‌های مهندسی، استفاده از بیشترین توان ساخت داخل و افزایش توان سازندگان اعلام می‌کند. مدیر عامل مجتمع فولاد هرمزگان اظهار کرد: ‌این مجتمع با برخورداری از آخرین دستاوردهای پیشرفته صنعت فولاد و با بهره‌مندی از نیروهای انسانی متخصص و مجرب قصد دارد محصولات تولیدی خود را بر اساس روش مشتری محوری و در خواست مشتری به بازارهای داخل و خارج از کشور عرضه کند. مدیر عامل کارخانه فولاد هرمزگان گفت: فولاد هرمزگان ۲ واحد احیای آهن‌سازی با مصرف ۷۰ هزار متر مکعب گاز در ساعت دارد. آهن اسفنجی به همراه آهن قراضه از مواد اولیه اصلی در تولید تختال‌های فولادی است.

هرمزگان قطب سوم تولید فولاد

مجتمع فولاد هرمزگان دوشنبه ۱۲ دی ماه با حضور محمود احمدی‌نژاد رییس‌جمهوری و مهدی غضنفری وزیر صنعت، معدن و تجارت و برخی از معاونین‌این وزارتخانه و مقامات ارشد استانی افتتاح شد.

بر اساس‌این گزارش، کارخانه فولاد هرمزگان نماد جهاد اقتصادی و پیشرفته‌ترین و دومین طرح بزرگ فولادی ساخته شده کشور در بندرعباس به بهره‌برداری رسید. با راه‌اندازی‌ این کارخانه در منطقه ویژه اقتصادی، صنایع معدنی و فلزی خلیج فارس استان هرمزگان به قطب سوم فولاد کشور تبدیل شد.

احداث‌این مجتمع از سال ۸۵ در زمینی به مساحت ۹۶ هکتار در ۱۳ کیلومتری غرب شهر بندرعباس آغاز شد که تحول بزرگی در صنعت فولاد کشور محسوب می‌شود.

استان هرمزگان به دلیل قرار گرفتن در کنار آب‌های آزاد، دسترسی به حمل و نقل دریایی و خطوط ریلی و جاده‌ای، دارا بودن منابع انرژی و معدنی و بندر بین‌المللی شهید رجایی، موقعیت ویژه‌ای به کارخانه فولاد هرمزگان بخشیده است.‌این در حالی است که با اجرای طرح توسعه و افزایش ظرفیت‌این مجتمع تا ۳ میلیون تن شمش فولاد (در برنامه پنجم توسعه)، برای ۱۵ هزار نفر شغل‌ایجاد می‌شود.

مجتمع فولاد هرمزگان در منطقه ویژه اقتصادی و صنایع معدنی و فلزی

خلیج فارس قرار دارد.‌این منطقه ویژه اقتصادی با ۵ هزار هکتار وسعت، ظرفیت ورود و خروج ۶ میلیون تن کالا را دارد که با خطوط ریلی با سراسر کشور و آسیای میانه مرتبط است.

با بهره‌برداری از کارخانه صبا فولاد، فولاد کاوه و فولاد جنوب در منطقه ویژه اقتصادی و صنایع معدنی و فلزی خلیج فارس در‌ آینده‌ای نزدیک، استان هرمزگان به قطب سوم تولید فولاد کشور تبدیل شده و کشور را از واردات فولاد بی نیاز می‌کند.

این شرکت به دلایل مجاورت با مخازن عظیم گاز عسلویه، مجاورت با ذخایر سنگ آهن گل گهر، وجود مجتمع بندری شهید رجایی؛ دسترسی به آب‌های آزاد و حمل‌ونقل جاده‌ای و ریلی یکی از مساعدترین مناطق کشور برای تولید فولاد محسوب می‌شود.

این شرکت دارای ظرفیت اسمی‌یک و نیم میلیون تن تختال (اسلب) به ضخامت ۲۵۰ میلیمتر، عرض ۹۰۰ تا ۲هزار میلی‌متر و طول ۶هزار تا ۱۲هزار میلیمتر است.

فولاد هرمزگان قادر به تولید محصولات میانی از ردیف یک میلیون و ۶۵۰ هزار تن آهن اسفنجی در سال، ۹۰هزار تن آهک در سال، ۷۵۰۰ نرمال متر مکعب اکسیژن در ساعت، ۱۸هزار نرمال متر مکعب در ساعت هیدروژن و ۱۲۰نرمال متر مکعب در ساعت کاربن است.فولادهای تولیدی در شرکت فولاد هرمزگان عمدتا فولادهای کربنی برای کاربرد رول و ورق به صورت نبرد گرم و سرد است.