گروه بورس‌کالا- با گذشت یک سال از قانون اجرای هدفمندی یارانه‌ها و در پی آن آزاد‌سازی پلکانی قیمت حامل‌های انرژی صنایع به خصوص صنایع انرژی بری مانند فولاد که تاکنون بهره برداری از انرژی ارزان از مزایای این صنایع به شمار می‌رفت به یک باره با مشکلات عدیده‌ای روبه‌رو شدند. از یک سو واحد‌های تولیدی عادت به استفاده از انرژی ارزان کرده بودند و از سویی تکنولوژی که بیشتر واحد‌های تولید نیز به‌کار برده می‌شود هم بر این اساس بوده و عمدتا متکی به برق و گاز است و از این رو این تغییر این عادت و در بدو امر و در نهایت تبدیل روش‌های تولید و بالا بردن بهره وری هزینه‌هایی را به تولید‌کنندگان تحمیل کرد که بسیاری از آنها از ادامه راه بازمانده‌اند.

چرا که در ابتدای این راه دولت به تولید‌کنندگان وعده‌هایی برای ارائه بسته‌های حمایتی داد که در ادامه با پیچیده‌تر شدن شرایط عرضه این بسته‌های حمایتی، عرصه بر صنعتگران تنگ‌تر شد. در این بین بسیاری از فعالان که با اجرای هدفمندی یارانه‌ها موافق هستند از نحوه اجرای آن گله مند بوده و تداوم آن را با همین شکل به ضرر بخش صنعت می‌دانند. به نظر می‌رسد با توجه به رکود بازار جهانی فولاد ،در حال حاضر صنعت با مشکلاتی دست و پنجه نرم می‌کند که از قبل انتظار آن را نداشته است و در واقع پیش‌بینی‌های لازم و راه‌های پیشگیری نیز تهیه نشده و از این رو بازار به چنین رکودی مبتلا شده است.

ری فاینانس به بن بست رسیده

سید حسین‌هاشمی رییس کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی درباره مشکلاتی که فولادسازان بعد از اجرای هدفمندی یارانه‌ها با آن مواجه شدند به دنیای اقتصاد گفت: در حال حاضر ظرفیت ذوب با فولاد خام سازگاری ندارد و طرح‌هایی نیز که دولت مصوب کرده و در قالب طرح‌های هشت‌گانه هستند به دلایل مختلف تقریبا به حالت نیمه تعطیل هستند. از این رو بازار به واردات روی آورده است. وی ادامه داد: البته رشد نرخ ارز به تازگی باعث شده تا انگیزه برای واردات هم کمتر شود.‌هاشمی تاکید کرد: از این رو با توجه به حساسیت‌هایی که وزارت صنعت و تجارت هم در این زمینه دارد خواستار مدیریت ویژه در زمینه موضوع کمبود مواد اولیه و اتخاذ تصمیمات قاطعی هستیم. وی ادامه داد: این امید می‌رود تا برای این تصمیمات تحت فشار حاشیه‌ها قرار نگیرند. رییس کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: امیدواریم این بحث بهره مالکانه که در مورد سنگ آهن مطرح است سریع‌تر به نتیجه برسد و منابع حاصل از آن به حساب خزانه واریز شود و از این طریق منابع مالی برای اجرای ۸ طرح فولادی تامین شود. وی ادامه داد: به این ترتیب با راه اندازی ۸ طرح فولادی ۷ تا ۱۰ میلیون فولاد تولید می‌شود که می‌تواند نیاز در این بخش را تامین کند.هاشمی تاکید کرد: با توجه به بن بست رسیدن منابع مالی که دولت قرار بود به صورت ری‌فاینانس در اختیار فولادسازان برای واردات شمش قرار دهد بهتر است دولت در اقدامی برای سرعت بخشیدن به طرح‌های فولادی خلا را در این زمینه پر کند.

صنعت استراتژی مشخصی ندارد

رسول خیفه سلطان دبیر انجمن تولید‌کنندگان فولاد ایران با اشاره به وضعیت صنعت فولاد بعد از هدفمندی یارانه‌ها گفت: در یک سال گذشته با توجه به اینکه استراتژی مدون و مشخصی در بخش صنعت فولاد وجود ندارد این صنعت بیشتر متکی به واردات بوده و از این رو صنعت تحت فشار بود. وی ادامه داد:با توجه به اینکه در حال حاضر نیز مشکلات عدیده‌ای مانند رشد بی‌رویه نرخ ارز و محدودیت‌های وارداتی و عدم ارائه تسهیلات بانکی همزمان با اجرای هدفمندی یارانه‌ها گریبانگیر صنعت فولاد شده و بسته‌های حمایتی نیز که وعده اجرای آن داده شده بود به درستی در اختیار واحد‌ها قرار نگرفته صنعت فولاد از ابتدای سال با رکود همراه بوده و این اوضاع روز به روز بدتر می‌شود.