تحلیل
آخرین پیشبینیها از آینده بازار زغال ککسازی
در صورت کمبود مواد در دوره بهمن تا پایان اسفند، رقابت تشدید شده و قیمتها رشد میکند
در حال حاضر مصرف زغال ککسازی در بزرگترین کشورهای واردکننده رو به کاهش است؛ به طوری که در ماه مهر، تولید روزانه کک به طور میانگین ۴ درصد در چین افت کرد و به ۳۵ میلیون و ۷۰۰ هزار تن رسید. همچنین در آبان ماه تعدادی از کارخانههای تولید کک میزان ظرفیت بهرهوری خود را بیش از ۵۰ درصد کاهش دادند و در اواخر آبان ماه نیز شاهد تثبیت بهای زغال ککسازی مرغوب استرالیا در سطوح هر تن ۲۳۵ تا ۲۳۷ دلار فوب استرالیا بودیم.
در صورت کمبود مواد در دوره بهمن تا پایان اسفند، رقابت تشدید شده و قیمتها رشد میکند
در حال حاضر مصرف زغال ککسازی در بزرگترین کشورهای واردکننده رو به کاهش است؛ به طوری که در ماه مهر، تولید روزانه کک به طور میانگین 4 درصد در چین افت کرد و به 35 میلیون و 700 هزار تن رسید. همچنین در آبان ماه تعدادی از کارخانههای تولید کک میزان ظرفیت بهرهوری خود را بیش از 50 درصد کاهش دادند و در اواخر آبان ماه نیز شاهد تثبیت بهای زغال ککسازی مرغوب استرالیا در سطوح هر تن 235 تا 237 دلار فوب استرالیا بودیم.
کارخانهها در چین مجبور شدند تا از حجم تولید خود بکاهند؛ چرا که بازار با مازاد عرضه این ماده مواجه شده بود. ضمن اینکه تولید روزانه چدن در این کشور از اواسط تیرماه رو به افول بوده، در حالی که بهرغم سطح پایین صادرات در بازار، تولید کک رو به افزایش بوده است. با در نظر گرفتن مازاد عرضه کک که در حال حاضر بازار با آن روبهرو است، احتمال میرود که میزان تولید پیش از بهمن ماه و پس از پایان تعطیلات سال نوی میلادی با افزایش همراه شود.
پیش از این هم پیشبینی شده بود که میزان مصرف زغال ککسازی در هند در سه ماهه چهارم بیشتر خواهد شد- در این ارتباط تعدادی از کارخانهها تصمیم به نصب و راهاندازی کوره بلندهای جدید گرفتند؛ اما به دلیل وضعیت نامطلوب در بازارهای فولاد انجام این پروژهها به سال 2012 موکول شد؛ به ویژه اینکه، کارخانه تاتا استیل شروع به کار کوره بلند خود با ظرفیت تولید سالانه 3 میلیون و 100 هزار تن را به اسفندماه موکول کرد. همچنین ویزاگ استیل نصب و راهاندازی کوره بلند خود را تا تیرماه عقب انداخت. بنابراین، انتظار میرود حجم تولید و سطح تقاضا در هند در سه ماهه دوم 2012 با رشد همراه شود.سطح فعالیتهای تجاری از سوی واردکنندگان بزرگ در بازارهای فروش نقدی به نظر نمیرسد که به طور چشمگیر در کوتاه مدت روند رشد را در پیش گیرد. اگرچه قیمت پایین مواد وارداتی بسیار جذابتر است، با این حال شرکتهای مصرفکننده در چین همزمان با کاهش مصرف که حاصل عرضه مازاد است، از خرید حجمهای سنگین زغال ککسازی وارداتی مرغوب خودداری خواهند کرد.
تقاضا برای زغال استرالیا از واردکنندگان هندی که در عین حال از قیمت بالایی برخوردار است چندان زیاد نخواهد بود و شرکتها بیشتر ترجیح میدهند تا زغال ککسازی با کیفیت پایینتر را از اندونزی وارد کنند.
با این حال، انتظار نمیرود که واردات زغال استرالیا در کوتاهمدت بیش از این با کاهش همراه شود؛ چراکه سطح تقاضای این ماده در بازار به علت نیاز مشتریان به پر کردن انبارهای خود از زغال در زمستان پیش از بدتر شدن مرسوم وضع آب و هوا در استرالیا حمایت خواهد شد. اگر انبارها از کالا پر نشد، خطر کمبود مواد و ایجاد محیط رقابتی شدید میان مصرفکنندگان به همراه خیزش بیشتر قیمتها در دوره بهمن تا پایان اسفندماه گریبانگیر بازار خواهد شد.
با شروع مذاکرات بر سر بهای قراردادها در سه ماهه اول ۲۰۱۲، در کوتاه مدت بهای زغال ککسازی در بازار فروش نقدی حمایت خواهد شد.به باور مرکز مطالعات فولاد خاورمیانه (MESD) قیمتهای فصلی با در نظر گرفتن بهای فعلی در بازارهای فروش نقدی احتمالا به سطوح هر تن ۲۳۰ تا ۲۴۰ دلار فوب خواهد رسید. بنا بر پیشبینی مرکز مطالعات فولاد خاورمیانه، بهرغم سطح ضعیف و یکنواخت تقاضا، عرضهکنندگان در استرالیا پیش از شروع مذاکرات بر سر تنظیم قیمتهای فصلی، بهای نقدی زغال ککسازی مرغوب را در کوتاه مدت در سطوح فعلی حفظ خواهند کرد. همچنین بالا کشیدن سطح تقاضا از سوی واردکنندگان اصلی زودتر از اواسط سه ماهه اول ۲۰۱۲ محتمل نخواهد بود.
*تحلیلگر بازار فولاد در مرکز مطالعات فولاد خاورمیانه
ارسال نظر