ارزش معاملات بازار آتی برخلاف پیشبینیها با رشد ۲۰ درصدی به بیش از ۷ تریلیون ریال رسید
توفانی که مهار نشد
گروه بورس کالا – سردار خالدی: در شرایطی که انتظار افت قیمتها و کاهش حجم و ارزش مبادلات در بازار سکه و ارز میرفت اما طی دو روز پایانی هفته گذشته این روند حالت عکس به خود گرفت؛ به طوری که در مبادلات هفته گذشته بازار آتی بورس کالا ارزش معاملاتی به رکورد جدید ۷ هزار میلیارد ریال برای بیش از ۹۱ هزار قرارداد رسید.
گروه بورس کالا - سردار خالدی: در شرایطی که انتظار افت قیمتها و کاهش حجم و ارزش مبادلات در بازار سکه و ارز میرفت اما طی دو روز پایانی هفته گذشته این روند حالت عکس به خود گرفت؛ به طوری که در مبادلات هفته گذشته بازار آتی بورس کالا ارزش معاملاتی به رکورد جدید ۷ هزار میلیارد ریال برای بیش از ۹۱ هزار قرارداد رسید.
«چشماندازها برای طلا همچنان صعودی است»، این تازهترین گفتهای است که از سوی خبرگزاریهای معتبر دنیا در رابطه با وضعیت طلا در آینده مطرح شده؛ این در حالی است که زمزمه بهبود اقتصاد اروپا و کمک به حرکت رو به رشد اقتصاد ایالات متحده که در روزهای پایانی هفته گذشته عنوان شده نتوانست نوسانات رو به بالای طلا را متوقف کند و دلیل اصلیاین موضوع افت شاخص دلار در میان شش شریک تجاری عمده آمریکا عنوان شده است. البته سرمایهگذاران اجلاس شورای اروپا در هفته آینده را به دقت دنبال میکنند زیرا اعتقاد براین است این نشست، بستر مناسبی برای حل بحران بدهی اقتصاد اروپا باشد. شنیدهها حاکی از آن است که آلمان و فرانسه برای اجرای دقیقتر قوانین بودجه ریاضتی کشورها به منظور مقابله با بحران بدهیهای منطقه به هم نزدیک شدهاند و به نظر در نشست این هفته در رابطه با نقش بانک مرکزی در حل بحران مذاکرات جدی نیز انجام گیرد. در روزهای پایانی هفته گذشته پس از اینکه بانکهای مرکزی مطرح دنیا مساله تزریق نقدینگی را مطرح کردند بازارهای مالی تا حدودی بهبود پیدا کردند. به نظر میآید نوسانات طلا در کوتاه مدت وجود داشته باشد اما تا پایان سال
جاری میلادی با نزدیک شدن به شروع کریسمس و افزایش خردهفروشیها در ایالات متحده و اروپا و از سویی آغاز جشن ملی در چین، تقاضاها برای طلا روندی صعودی پیدا خواهد کرد.
حرکت دادوستدها در بازارهای داخلی با بازارهای جهانی اندکی متفاوت بود. بازار طلا و سکه هفته گذشته یکی از پر التهابترین هفتهها طی دو ماه اخیر را پشت سر گذاشت. داستان از اینجا شروع شد که پس از اینکه دو روز ابتدایی هفته، قیمتها با شیب رو به بالایی دنبال شد، بانک مرکزی اعلام کرد به دلیل حبابی بودن، قیمتها را تا پایان هفته به پایینترین سطح میرساند این در شرایطی بود که این وعده بانک تنها یک روز دوام آورد و دوباره نرخ سکه در بازار آزاد به 620 هزار تومان رسید، البته در این میان افزایش قیمت طلا در بازارهای جهانی هم کمک کرد تا رشد قیمت سکه از سوی معامله گران توجیه پیدا کند.
براساس گفته تحلیلگران، هر چند بانک مرکزی قیمت پایه سکه در بانکها را ۵۳۰ هزار تومان اعلام کرده، اما بالا بودن سطح قیمتها در بازار آزاد منجر به ایجاد صفهای طویل برای خرید سکه شده؛ حتی در بازار آتی نیز صفهای فروش از بین رفته و صفهای خرید همچنان با حجم بالایی تشکیل شده، انتظار براین است با توجه به نوسانات رو به بالای قیمت طلای جهانی ممکن است امروز صفهای طویل برای خرید سکه همچنان پا برجا باقی بماند.
برخی سرمایهگذاران براین باورند مقاومت بانکمرکزی برای پایین نگه داشتن سطح قیمتها ادامه پیدا نخواهد کرد زیرا به وجود آمدن این شرایط تنها فضا برای دلالی و سفتهبازی را رونق میبخشد.
در هر حال باید منتظر ماند و دید که آیا سیاستهای بانک مرکزی در قبال تکنرخی کردن ارز که با تعریف متفاوتی از سوی مسوولان این نهاد همراه بوده در روزهای آینده و حداکثر تا پایان سال میتواند پوششدهنده تقاضاها باشد و آیا التهاب و هیجانات ناشی از عوامل تاثیرگذار خارج از فرآیند عرضه و تقاضا در بازار سکه کاهش مییابد؟ احتمال داده میشود وعدههای مسوولان در قبال افت قیمتها با اتفاقات به وجود آمده خارج از کنترل بانک، در حاشیه قرار بگیرد و بانک برای انجام سیاستهای اجرایی اش با مشکل روبهرو شود.
این در حالی است که معاملات بازار آتی بورس کالا همانند بازارهای داخلی هفتهای پر از هیجان و ترس و با شک وتردید سرمایهگذاران را سپری کرد. با نوسانات به وجود آمده قیمتها طی مبادلات هفته گذشته، خیلی از سرمایهگذاران نسبت به حضور در بازارتردید پیدا کردهاند آنها براین باورند افت و خیز سکه به قدری لحظهای و شدید شده که پیشنهاد میشود هر کسی در بازار اقدام به خرید و فروش نکند زیرا ممکن است در ادامه با ضرر و زیان مواجه شوند. نوسانات قیمت در بازار نقدی و شیب رو به بالای نرخ طلای جهانی، چشماندازها برای طلا را صعودی کرده، این در شرایطی است که پیگیری اجلاس روز پنجشنبه اروپا برای معاملهگران یکی از مهمترین دلایلی بود که قیمت سکه در بازار را با افزایش رو به رو کرد، به نظر میرسد دادوستدهای امروز و روز یکشنبه علاوه براینکه متناسب با بازارهای جهانی حرکت میکند از عوامل سیستماتیک خارج از عرضه و تقاضا تاثیرپذیری بیشتری داشته باشد.
اما در مجموع در بازار آتی طی هفته گذشته ۹۱ هزار و ۳۲۶ قرارداد به ارزش ۷تریلیون و ۲۲ میلیارد و ۸۶۳ میلیون و ۷۸۰ هزار ریال معامله شد که نسبت به هفته ماقبل از لحاظ حجم و ارزش ۱۶ و ۶۸/۲۰ درصد رشد داشت. براساس گفته معاملهگران، با وجوداینکه انتظارات براین بود که قیمتها افت کند و تا پایان هفته صفهای فروش باقی بماند اما از بعدازظهر روز سهشنبه بازار در مسیر متفاوتی قرار گرفت؛ این در حالی بود که فعالان اعتقاد داشتند روزشنبه بهترین فرصت برای خرید است اما به نظر همه تحلیلها به دلیل شرایط خاص اقتصادی کشور و از سویی حاشیههای مطرح شده درباره محدودیتهای بینالمللی به دور از واقعیت باشد.
به عقیده تحلیلگران با وجود اینکه در ماه محرم قرار داریم و احتمالا هفته آینده بازار به صورت نیمه تعطیل آرامش نسبی را سپری کند اما در آینده نه چندان دور با اجرای مرحله دوم قانون هدفمندی یارانهها باید شاهد موج جدیدی از حضور نقدینگی در بازارها بود، به همین دلیل امکان افزایش معاملات و خرید و فروشها تا پایان سال جاری وجود دارد. اما جزئیات هر یک از قراردادها در بازار به این صورت بود که برای سکه دی ماه در مجموع 9 هزار و 32 قرارداد به ارزش 591 میلیارد و 438 میلیون و 110 هزار ریال معامله شد. مبادلات سکه آبان ماه شاهد 27 هزار و269 قرارداد به ارزش یک هزار و 963 میلیارد و 318 میلیون و 380 هزار ریال بود. سکه اسفندماه نیز با معامله 26 هزار و 554 قرارداد به ارزش 2 هزار و 78 میلیارد و 923 میلیون و 970 هزار ریال دنبال شد. اما بیشترین حجم مبادلات برای سکه تیرماه با ثبت 28 هزار و 471 قرارداد به ارزش 2 هزار و 389 میلیارد و 183 میلیون و 320 هزار ریال بود. این در شرایطی است که از سوی سرمایهگذاران افزایش حجم و ارزش مبادلات طی هفته گذشته پیشبینی شده بود.
اما روند قیمتها با شرایط متفاوتی سپری شد، نوسانات شدید قیمتی در بازار قابل مشاهده بود. در شرایطی که قیمت تسویه سکه دی ماه در روز پنجشنبه نسبت به روز شنبه با کاهش ۲۲ هزار و ۲۷۳ تومان رو به رو شد که سکه اسفندماه نیز در مدت مشابه کاهش ۲۱ هزار و ۵۶۰ تومان داشت. برای سکه تحویلی اردیبهشت ماه قیمت تسویه طی مدت مورد بررسی ۱۲ هزار و ۸۷۳ تومان افت داشت. اما برای سکه تیرماه قیمتها در روز پنجشنبه نسبت به روزشنبه رشد اندک ۳۱۵ تومان را تجربه کرد. با توجه به نوسانات مشاهده شده در جدول میتوان به این نتیجه رسید که سیاستهای بانک مرکزی در قبال نرخ ارز و سکه تنها یک روز دوام پیدا کرد و شیب مثبت قیمتها طی دو روز پایانی حرکت مجددی را آغاز کرده است.
ارسال نظر