خبر- یک کارشناس بازار سرمایه مطرح کرد:
امنیت و سود سلف نفتی بیش از اوراق مشارکت است
خبرگزاری فارس- یک کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه تضامین شرکت ملی نفت برای اوراق سلف نفتی ریسک این اوراق را از بین برده است، گفت: اوراق سلف که نوعی صکوک است از امنیت بیشتری نسبت به اوراق مشارکت برخوردار است و پول آن در تولید ملی هزینه میشود. بهرام غیائی در خصوص مزایای اوراق سلف نفتی با سایر اوراق گفت: اوراق سلف که نوعی صکوک است، امنیت بیشتری نسبت به اوراق مشارکت دارد. اوراق مشارکت بر مبنای اعتبار صادرکننده یا ناشر اوراق منتشر میشود و صاحب اوراق در عاقبت پول نقشی ندارد.
وی ادامه داد: در اوراق سلف نوعی مشارکت در سرمایهگذاری به وجود میآید نه پول قرض دادن. برای مثال وقتی شما صکوک یک ساختمان را میخرید این ساختمان وثیقه است و در پایان دوره ساخت آن ساختمان شما در سود و زیان شریک هستید. اوراق صکوک در دنیا دارای بهره جزئی است و هزینه اندک این اوراق برای صادرکننده دارای جذابیت است.
این کارشناس بازار سرمایه گفت: اما در ایران به دلیل اینکه جامعه هنوز با این ابزار آشنا نیست و باید مزایای رقابت با اوراق مشارکت که دارای سود ثابت مثلا ۱۷ درصد است را اعلام کند که حداقل این میزان سود در اوراق سلف وجود دارد تا مردم نسبت به آن رغبت نشان دهند.
غیائی افزود: این مساله باعث میشود جذابیت اوراق سلف به دلیل ایجاد هزینه برای ناشر کم شود، اما اهمیت و زیبایی اوراق سلف در این است که امنیت و سود بیشتری دارد و هزینه کمتر.
وی در پاسخ به این سوال که مزیت اوراق مشارکت بیشتر است یا سلف تصریح کرد: از این جنبه که کدام اوراق به نفع اقتصاد ملی است باید گفت هر دو دارای منفعت است. جدای از این مساله وقتی شما در بازار سرمایه سهام یک شرکتی را خریداری میکنید و برای شش ماه ۲۰۰ هزارتومان سود دریافت میکنید، به اقتصاد کشور کمک خاصی نمیشود، زیرا یک عده سرمایهدار و سوداگر در این بازار سود میبرند.
وی بیان کرد: اما وقتی کسی اوراق صکوک منتشر میکند این پول را در پروژه مالی، کارخانه و یک صنعت خاص هزینه میکند که برای اقتصاد ارزش افزوده داشته و تولید سرانه کشور را افزایش میدهد. بازار سرمایه در گذشته نقصی داشت که پولهایی که وارد بازار سرمایه میشد مبتنی بر سهام شرکتهای سودآور بود، بنابراین در تولید ملی اثر چندانی نداشت.
وی با اشاره به اینکه اوراق سلف به اقتصاد، تولید و سازندگی کشور کمک میکند و علما نیز از نظر شرعی آن را تایید کردهاند، بیان کرد: خرید و فروش اوراق سلف همراه ریسکهای غیرقابل محاسبهای است که برای ورود به آن باید از افراد متخصص استفاده کرد.
این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه عموم مردم نسبت به ابزارهای جدیدی که وارد بازار میشود دانش زیادی نداشته و در مورد سلف نیز این مساله وجود دارد، گفت: اوراق سلف نفتی اولین قدمهایی است که ما را از وابستگی به قدرتهایی که در بازارهای بینالمللی نفوذ نفتی دارند، رها میکند، ولی باید سعی کنیم بازار داخل را به بازارهای بینالمللی وصل کنیم.
غیائی با اشاره به اینکه اگر معاملات و بازارهای سرمایه ما به بازارهای بینالمللی متصل شود هم درآمد بیشتری کسب میکنیم هم بازار ما توسعه مییابد، خاطر نشان کرد: نوساناتی که در بازار نفت وجود دارد و با توجه به اینکه هر اتفاقی در دنیا روی آن اثر میگذارد، سرمایهگذار کوچک و معمولی باید مراقب باشد زیرا مقاومت در برابر این نوسانات دشوار است.
وی در خصوص اینکه قرار است این اوراق سلف نفتی به منظور تامین مالی استفاده شود، تصریح کرد: اوراق نفتی که فروخته میشود باید زمانی تحویل داده شود، بخش عمده نفت ما در اوپک فروخته میشود که ارقام آن بسیار بالا است و در داخل چنین نقدینگی وجود ندارد تا آن را خریداری کند، به عبارتی میزان نفتی که جزءتعهدات نیست و دولت میتواند به مردم بفروشد، زیاد نیست.
این کارشناس بازار سرمایه گفت: انتشار اوراق سلف نفتی فکر خوبی است و اگر به سمت بینالمللی پیش رود بسیار در اقتصاد موثر خواهد بود. فروش این اوراق با توجه به محدودیتهایی که برای کشور در مسائل نفتی وجود دارد، وابستگی بازار نفتی را به سمت استقلال پیش میبرد.
ارسال نظر