با مطرح نشدن تقاضا برای عرضه تنها ۸ هزار و ۶۰۰ تن میلگرد و تیرآهن
مبادلات آهن در بورس کالا قفل شد
گروه بورس کالا- آزاده حسینی: رینگ فولادی بورسکالا این روزها حال و هوای جدیدی را تجربه میکند که برای بسیاری از فعالان این بازار خوشایند نیست. رکود بازار و کمبود تقاضا باعث شده تا مبادلات حتی در بورس نیز انگیزه خرید را ایجاد نکرده و از این رو مبادلات در روز چهارشنبه که در گذشته یکی از روزهای پر طرفدار فعالان بازار آهن بود به سردی گراییده است. البته تقسیم بندی عرضه دولتیها در روز یکشنبه و خصوصیها در روز چهارشنبه نیز در سرد شدن مبادلات این روز بی تاثیر نبوده گرچه رکود مبادلات به روزهای یکشنبه نیز رسیده و حتی عرضههای ذوب آهن به عنوان پرطرفدارترین محصول بازار برخی روزها بدون تقاضا و رقابت سپری میشود.
در کنار کمبود تقاضا برای آهنآلات که ناشی از لغو اجرای بسیاری از پروژههای بزرگ و مشکلات مالی پروژههای دولتی در ابلاغ بودجهها بود، کارشناسان بارها و بارها در مورد قیمتگذاری و عواقب سوء آن در بازار هشدار داده بودند، اما نادیده گرفتن این مورد از سوی مسوولان که تنها ثبات قیمت مد نظرشان بود باعث شده تولیدکنندگان در خطر ورشکستگی و بازار نیز در مرحله رکود قرار گیرد. از این رو حجم تولید در واحدهای خصوصی به گفته صاحبان واحدها به کمتر از ۳۰ درصد رسیده و تنها در حد روشن ماندن کورهها و فعال بودن خطوط تولید ادامه حیات میدهند در این بین واحدهای دولتی با حداکثر ظرفیت در حال تولید هستند که آن هم به دلیل دارا بودن مواد اولیه مانند سنگآهن و در نهایت شمش ارزان است، در همین حال سیستم بانکی نیز این روزها تسهیلات زیادی به تولیدکنندگان نمیدهند و شروط سخت تری برای ارائه خدمات به فولادسازان وضع کرده است.
حتی وعده و وعیدهای دولت برای حمایت از صنعت فولاد درپی اجرای هدفمندی یارانهها نیز به طور کامل عملی نشده و ریفاینانسی هم که برای واردات شمش مورد نیاز تولیدکنندگان قرار بود در اختیار واحدها قرار بگیرد مبلغ آن از نصف نیز کمتر شده است و به اعتقاد فعالان این رقمها نمیتواند پاسخگوی نیاز بازار باشد. از سوی دیگر با افت قیمتها در پی بحران اقتصادی غرب بازار جهانی محصولات فولادی نیز با افت نرخ همراه شده و این کاهش در مورد قراضه و سنگآهن محسوستر بوده است.از این رو با توجه به سیگنالهای منفی که در بازار وجود دارد نمیتوان امیدی به بهبود بازار فولاد در مدت زمان کوتاه داشت و به نظر میرسد تا آغاز خریدها برای سال جدید میلادی بازارها از تحرکی برخوردار نباشد. به این ترتیب بورس کالا نیز روز به روز با حجم مبادلاتی کمتری ادامه فعالیت میدهد گرچه هنوز برخی از محصولات به دلیل نوع کاربرد و استفاده آن هنوز از بازار خوبی برخوردارند. در مبادلات روز چهارشنبه بورس کالا با وجود عرضه هزار تن تیرآهن سایز ۱۴ شرکت جهان فولاد غرب با نرخ پیشنهادی ۹۰۰ تومان و عرضه هزار تن تیرآهن طول کوتاه ۱۴ و ۱۶ با قیمت پیشنهادی ۷۸۰ تومان، اما به دلیل مطرح نشدن تقاضا برای قیمت پیشنهادی مبادلهای صورت نگرفت. در همین حال سبد میلگرد مخلوط فولاد کویر نیز با قیمت ۸۴۰ تومان به صورت سلف برای تحویل ۲۵ بهمن در نظر گرفته شد که این محصول نیز به دلیل نداشتن متقاضی با قیمتهای پیشنهادی بر تابلو مورد مبادله قرار نگرفت.
فعالان بازار معتقدند به دلیل رکود بازار و کم شدن حجم تقاضا در حد نیازهای روزانه و مصارف خانگی خریداران برای ورود به بازار ترجیح میدهند در روز مبادلاتی ذوب آهن به بازار ورود کنند. از این رو این روز تقاضایی برای محصولات عرضه شده مطرح نشد.
در همین حال دیروز در رینگ فلزی دو محصول از ایرالکو نیز بر روی تابلو آمد که تنها بیلت ۶۰۶۳-۷ به میزان ۵۲۰ تن مبادله شد. هرمزآل نیز ۲۰۰ تن شمش ۱۰۰۰ پوندی با عیار ۷/۹۹ درصد عرضه کرد که با وجود دارا بودن تقاضا، اما طرفین بر سر قیمت به توافق نرسیدند.
تنها محصول پرطرفدار این روز سولفور مولیبدن بود که به دلیل نوع کاربرد و استفاده آن و پایین آمدن قیمت این محصول در بازارهای جهانی هنوز از رونق مبادلات برخوردار بود. فعالان بازار علت پر طرفدار بودن مبادلات این محصول را استفاده آن در کوره میدانند و میگویند متقاضیان مجبور به خرید هستند؛ چرا که در صورت توقف خرید ضرر و زیان بیشتری از بابت کورهها به تولیدکنندگان وارد میآید و از این رو به دلیل محدودیت در عرضه این محصول تنها از طریق شرکت ملی صنایع مس ایران مبادلات این محصول هنوز از رونق برخوردار است.
ارسال نظر