معاملهگران از خرید تیرآهن بورسی صرفنظر کردند
اطمینان بازار از عرضه شمش خوزستان در بورس
گروه بورس کالا - منیژه حیاتی: در حالی که بازار آهن دوره رکود فصلی را همراه با سرمای پاییز، با شدت بیشتری از سر میگذراند، خبرها حاکی از آن است که ارائه ریفاینانس واردات شمش همچنان در پیچ و خم بروکراسی اداری قرار دارد و چارچوبهای مربوط به عرضه شمش فولاد خوزستان در بورس و اینکه چند درصد از آن با چه شرایطی عرضه شود نیز همچنان از سوی ستاد فولاد در حال بررسی کارشناسی است. شایعهها در بازار از آغاز عرضه این کالا در آذر ماه حکایت دارد، البته گفته میشود بخشی از این کالا به همان صورت قبل به صورت سهمیهای به تعدادی از فولادسازان عرضه میشود و در نهایت بخشی از آن نیز به فولادسازان خصوصی در رینگ معاملاتی بورس کالا ارائه خواهد شد که البته درصد این عرضهها هنوز به طور دقیق مشخص نیست.
بهرغم اینکه فرآیند عملیاتی شدن این دو موضوع طولانی شده، اما اغلب کارشناسان نسبت به انجام شدن این دو اقدام اطمینان دارند، اما با توجه به تاثیری که عرضه شمش میتواند داشته باشد و در نهایت نظرات متفاوت دستاندرکاران بازار و مدیران واحدهای فولادی در خصوص این موضوع و در نهایت نوسان قیمت ارز به نظر میرسد چگونگی اجرای این اقدامات است که در حال حاضر در محور بررسیها قرار گرفته است.
از آنجا که تصمیمگیری در خصوص عرضه شمش خوزستان در بورس در بحثهای کارشناسی، فرآیند طولانی را طی کرده و و ارائه فاینانس واردات شمش نیز درگیر بوروکراسی اداری شده و حتی پیشنهادهای دیگری که گفته میشود برای تسهیل تامین شمش واحدهای فولادی داده شده، همگی در این برهه نمیتوانند اثری در بازار داشته باشند؛ چرا که در هر صورت تقاضای بالفعلی با توجه به شرایط جوی و آب و هوایی در بازار وجود ندارد و در نهایت این موضوعها در حال حاضر بیش از هر چیز آینده صنعت فولاد و بقای آنها را تعیین میکند اما برای ماههای آینده و از دی ماه به بعد مهمتر میشود و از اینرو پیشنهادی که وجود دارد این است که تا آن زمان این موارد عملیاتی شود.
پیشنهادی برای تسریع در تصمیمگیریهای فولادی
معاملهگران و دستاندرکاران بازار فولاد اغلب پیشنهاد میدهند تصمیمگیریها در حوزه حمایتی از صنعت باید هر چه زودتر به نتیجه برسد. در این میان این موضوع که مباحث مربوط به فولاد در مجموعههای متعددی از جمله کارگروه فولاد و ستاد فولاد تنظیم میشود را یکی از دلایل طولانی شدن فرآیند مباحث میدانند و پیشنهادی که در این خصوص ارائه میشود این است که بهتر است این بخشهای مختلف در نهایت یکی شده و بدون اتلاف وقت به موضوعات صنعت و بازار فولاد بپردازند و اینطور نباشد که ابتدا موضوع در کارگروه فولاد بررسی شده و در نهایت بخشی از آن به جلسات ستاد فولاد موکول شود، به خصوص اینکه مباحث بازار و موضوعهای مربوط به صنعت مقولههای جدا از یکدیگر نیستند.
پشیمانی معاملهگران در بورس
معاملهگران بازار آهن معتقدند علاوه بر موضوع افزایش قیمت ارز، جدی تر شدن عرضه شمش در بورس نیز عاملی دیگر در رشد نسبی قیمتها از بعدازظهر روز شنبه بوده است؛ چرا که با وجود روند نزولی قیمتها در روز شنبه که در مورد میلگرد نوسان قیمتها تا ۵ تومان بود، از بعدازظهر همان روز قیمتها تا حدودی افزایشی شد که علت آن عدم اعلام قیمت از سوی برخی تجار بود.
البته در این میان عرضه محصولات ذوبآهن در بورس کالا به صورت سبد تیرآهن مخلوط نیز یکی از دلایل افزایش قیمتها بود؛ چرا که حجم نسبتا بالایی اعتبار برای خرید این کالا از روز شنبه به عنوان وجه تضمین خرید واریز شد که البته به دلیل تردید خریداران، در زمان عرضه تقاضا کاهش یافت.
بر این اساس در زمان عرضه ذوبآهن در بورس، از ۲۹ هزار تن تقاضایی که وارد شد فقط ۱۷۸۰ تن در زمان معاملات اصلی و ۳ هزار تن در زمان معاملات مچینگ معامله شد و مابقی خریداران در دریافت کالا تردید کردند که عموما عدم اطمینان از فروش کالا در بازار و سخت بودن پیش بینی را دلیل اصلی عقبنشینی خود از بازار ذکر میکردند.
با وجود همه مشکلاتی که در تامین شمش و موارد دیگر وجود دارد که باید طبیعتا قیمتها روند افزایشی خود را ادامه بدهد، اما به گفته معاملهگران، نوسان بازار بسیار لحظهای شده و هیچ چیز را نمیتوان پیشبینی کرد، از این رو بود که معاملات بورس نیز با محدودیت و عقبنشینی معاملهگران مواجه شد.
از این رو عدم اطمینان به فروش کالا در صورت خرید از بورس، نبود نقدینگی کافی در دست معاملهگران و در نهایت نوسان قیمت ارز و مشخص نبودن موضع گیرهای آینده بانک مرکزی از عوامل نوسانهای لحظهای و نامشخص بازار است به خصوص که در این برهه، ورود به بحث واردات سختتر شده است.
به این ترتیب در معاملات روز یکشنبه سبد تیرآهن مخلوط ذوبآهن با قیمت ۱۱۴۵ تومان، یک هزار و ۷۶۰ تن در زمان رینگ اصلی و ۳ هزار تن در زمان مچینگ معامله شد. میلگرد ۱۴ تا ۲۵ یزد نیز با نرخ ۸۵۵ تومان، ۱۴۰ تن و میلگرد کویر نیز با نرخ ۸۴۰ تومان ۸۸۰ تن معامله شد.
ارسال نظر