معاملات بازار آتی با انعقاد نزدیک ۵۰ هزار قرارداد به بیش از ۳ تریلیون ریال رسید
رکوردشکنیهای سکه آتی تمامی ندارد
اگر دولت برای این وضعیت چارهاندیشی نکند، باید منتظر موج جدیدی از نوسانات قیمت در بازارهای مختلف بود
اگر دولت برای این وضعیت چارهاندیشی نکند، باید منتظر موج جدیدی از نوسانات قیمت در بازارهای مختلف بود
گروه بورس کالا - هفته گذشته بازارهای جهانی در حالی نگران جلسات سران اروپایی و از سویی نشست دو روزه فدرال رزرو بودند که سرمایهگذاران داخلی عمده نگرانیشان را ناشی از نوسانات بازار ارز میدانند. این در حالی بود که سریعترین بازدهی را در این میان معاملهگران بازار طلا و سکه داشتند، به طوری که میتوان به رشد قیمتها و رکوردشکنی ارزش بیش از 3 تریلیون ریالی معاملات اشاره کرد.
جلسات گروه G۲۰ در کن فرانسه و از سویی نشست دو روزه فدرال رزرو سایه سنگینی روی بازارها گذاشت. براساس گفته معاملهگران، نوسانات بازار طلا و رشد قیمت آن طی دو روز گذشته در شرایطی صورت گرفته که نگرانی بابت تردید حل بحران اروپا به عنوان یکی از فاکتورهای اساسی همچنان ادامه دارد. رییس بانک مرکزی اروپا با اشاره به همه پرسی طرح ریاضتی در یونان و از سویی تردید از سوی چین برای کمک به صندوق نجات اروپا احتمال داد که در صورت ادامه این روند و نرسیدن توافق کشورهای بزرگ صنعتی، آینده با ابهام روبهرو خواهد شد. این در حالی است که با برگزاری نشست دو روزه فدرال رزرو و گزارشهای مثبت از تقویت رشد اقتصادی در ایالاتمتحده طی سه ماه گذشته، دورنمای بهتری از اقتصاد آمریکا پیشبینی میشود.
تحلیلگران معتقدند با توجه به تعهد بانک مرکزی ایالاتمتحده مبنی بر نرخ بهره نزدیک صفر، سرمایهگذاران همچنان به معامله روی طلا تاکید میکنند.
تعیین نرخ بهره نزدیک صفر از سوی کمیته مرکزی فدرال رزرو تا پایان سال ۲۰۱۳ و از سویی کاهش نرخ بهره بانک مرکزی اروپا از دیگر عوامل مهمی بودند که به صورت مستقیم روی بازار طلا و دادوستدها تاثیر گذاشتهاند.
در همین حال به نظر میآید نگرانی بابت اروپا با قضیه یونان ادامه خواهد داشت؛ زیرا توافقات حاصل شده تنها از سوی یونان مورد تردید واقع نشده، بلکه دیگر کشورهای اروپایی همچون ایتالیا و اسپانیا برای اجرای طرحهای ریاضتی با اعتراضات داخلی روبهرو هستند و به همین دلیل باید گفت از مهمترین مشکلات حال حاضر اقتصاد اروپا نرسیدن به نظر مشترک و هم عقیده بودن سران و دولتمردان است که همین باعث شده حتی رهبران اتحادیه اروپا نیز به آینده دلخوش نباشند. براساس گفته فعالان با توجه به وضعیت مبهم آینده و بیثباتی بازار ارز، احتمال اینکه سرمایهگذاری در بخش طلا کاسته شود اندک است؛ اما باید منتظر ماند که اجرای طرحها و بستههای تزریقی از سوی اروپا و آمریکا به بازارها، تا چه حد میتواند اعتماد را به بازارهای سهام و مسکن برگرداند.
بازار داخلی سکه و طلا نیز در شرایطی ادامه پیدا کرد که بیشترین تاثیر را از نوسانات بازار ارز گرفت. رشد قیمت دلار داخلی و رسیدن به رکورد یک هزار و ۳۲۵ تومان (قیمت روز پنجشنبه هفته گذشته) افزایش قیمت از سوی معاملهگران را توجیه کرد. فروشندگان بر این باور بودند با رشد قیمت ارز داخلی که به نوعی التهاب و اوضاع نابسامان اقتصاد کشور را ترسیم میکند، بازارهای دیگر با آشفتگی روبهرو شدند. این در حالی است که برای رشد قیمت ارز داخلی دلایل متعددی عنوان میشود، اما کارشناسان یکی از دلایلی را که بازار به این وضعیت گرفتار شده انحصار بازار ارز از سوی دولت میدانند.
در هر حال با نوسانات شدید ارز داخلی، پیشبینیها همچنان حکایت از باقی ماندن قیمتها در همان محدوده و افزایش تقاضا در ماههای آینده دارد. به نظر اگر دولت برای این وضعیت چارهاندیشی نکند و بازار را از التهاب به وجود آمده خارج نکند، آنگاه باید گفت موج جدیدی از نوسانات قیمت در انتظار بازارها است.
در بازار آتی بورس کالای ایران، در مجموع طی هفته گذشته (از روز شنبه تا پایان معاملات روز پنجشنبه) ۴۹ هزار و ۹۸۸ قرارداد به ارزش ۳ تریلیون و ۴۶۹ میلیارد و ۷۱۰ میلیون و ۸۶۰ هزار ریال دادوستد شد که از لحاظ حجم و ارزش به ترتیب ۱۲ و ۲۰ درصد رشد پیدا کرد. دادوستدهای سکه آبانماه ۹۰ با کمترین میزان حجم و ارزش با ۲ هزار و ۲۱۳ قرارداد به ارزش ۱۳۳ میلیارد و ۲۰۴ میلیون و ۷۱۰ هزار ریال دنبال شد. سکه دی ماه نیز با ۷ هزار و ۹۷۸ قرارداد به ارزش ۵۱۶ میلیارد و ۹۸۶ میلیون و ۷۶۰ هزار ریال همراه شد.
سکه اسفندماه با 24 هزار و 96 قرارداد به ارزش یک تریلیون و 660 میلیارد و 784 میلیون و 970 هزار ریال مواجه شد. دادوستد سکه اردیبهشتماه نیز با 15 هزار و 701 قرارداد به ارزش یک تریلیون و 158 میلیارد و 734 میلیون و 420 هزار ریال روبهرو بود. افزایش رشد تقاضا برای انجام معاملات یکی از اخباری بود که در بازار طی هفته گذشته بر آن تاکید شده بود.
فعالان معتقدند معاملهگران با توجه به آینده بازار ارز و از سویی نگرانیها بابت اقتصاد جهان و رکود در اقتصاد کشورمان که هر روز ابعاد جدیدی به خود میگیرد، شرایط برای خرید طلا را بهترین سرمایهگذاری بلندمدت میدانند و بر این باورند اگر کسی بخواهد تنها به صورت کوتاه مدت نسبت به خرید طلا و سکه اقدام کند، بهتر است این کار را انجام ندهد، زیرا نوسانات شدیدی با توجه به بیثباتی بازارهای ارز جهانی و داخلی در انتظار بازار سکه و طلا خواهد بود؛ مگر اینکه در این میان سیاستهای مشترک و بستههای پولی متناسب با وضعیت بازار، تردید و التهاب بازارها را اندکی فروکش کند.
البته قیمتهای بازار آتی نیز با وجود اینکه طی هفته گذشته با نوسان همراه بود، اما در پایان هفته نسبت به روز ابتدایی هفته، رشد قابلتوجهی را تجربه کرد. قیمت تسویه سکه آبانماه با 3 هزار و 718 تومان رشد مواجه شد. این در حالی بود که دادوستد سکه دی ماه 9 هزار و 862 تومان افزایش قیمت داشت. سکه اسفندماه نیز شاهد رشد حدود 13 هزار تومان بود. دادوستد سکه اردیبهشتماه با بیشترین میزان، 18 هزار تومان رشد قیمت را تجربه کرد.
ارسال نظر