پیمان ارمغان
در جلسه آموزشی پیش به توضیح در مورد اندیکاتورها در تحلیل تکنیکال پرداختیم و به عنوان اولین اندیکاتور، میانگین‌های متحرک را معرفی نمودیم. در این جلسه به ادامه بحث در مورد اندیکاتورها خواهیم پرداخت.

همانطور که در جلسه پیش توضیح داده شد، یکی از کاربردهای میانگین‌های متحرک عمل به صورت سطوح حمایت و مقاومت می‌باشد. اما کاربرد این اندیکاتور منحصر به مورد فوق نمی‌شود. یکی دیگر از روش‌های استفاده از میانگین‌های متحرک، استفاده همزمان از دو میانگین می‌باشد. در این روش دو میانگین متحرک با دوره‌های زمانی مختلف روی نمودار رسم می‌شود.
در این شرایط هرگاه میانگین متحرک با دوره زمانی کوچک‌تر میانگین متحرک با دوره بزرگ‌تر را به سمت بالا قطع نماید به معنی احتمال صعود در بازار می‌باشد و هر گاه عکس این قضیه رخ دهد، یعنی میانگین متحرک با دوره زمانی کوچک‌تر، میانگین با دوره بزرگ‌تر را به سمت پایین قطع نماید به معنی احتمال آغاز نزول می‌باشد.
در این روش، هم می‌توان از میانگین متحرک ساده و هم از میانگین متحرک نمایی استفاده نمود. به عنوان یک نمونه کاربردی از این روش، به شکل زیر که مربوط به نمودار نفت است توجه کنید:

در این نمودار از دو میانگین متحرک ساده استفاده شده است. یک میانگین متحرک با دوره زمانی ۵۰ که با رنگ قرمز روی نمودار رسم شده و یک میانگین متحرک با دوره زمانی ۲۰۰ که با رنگ آبی ترسیم شده است. مشاهده می‌کنید که چطور بعد از اینکه در محل نقطه چین اول میانگین متحرک با دوره کوتاه‌تر یعنی منحنی قرمز، میانگین با دوره طولانی‌تر یعنی منحنی آبی را به سمت پایین قطع کرده است یک ریزش، هر چند مختصر، داشته‌ایم و در محل نقطه چین دوم هنگامی‌که عکس این موضوع اتفاق افتاده است یک صعود ۳۰ دلاری را در قیمت نفت شاهد بوده‌ایم.
چند نکته در مورد میانگین‌های متحرک قابل ذکر است:
۱- در اینجا به دو کاربرد میانگین‌های متحرک اشاره شد، با این وجود روش‌های دیگری نیز در استفاده از این میانگین‌ها وجود دارد که ذکر همه آنها در این مجال نمی‌گنجد.
2- استفاده از میانگین‌های متحرک به تنهایی و به روش‌هایی که در بالا اشاره شد، ممکن است در برخی موارد سیگنال‌های اشتباهی به ما بدهد. بهتر است مانند خیلی از ابزار دیگر تحلیل تکنیکال، استفاده از میانگین‌ها را به تنهایی معیار تصمیم‌گیری قرار ندهیم و آن را در کنار سایر ابزار به کار ببریم.
۳- اینکه وقتی اشاره به استفاده از میانگین متحرک برای کاربردی می‌شود باید از چه نوع میانگینی و با تنظیمات چند روزه استفاده کرد تا حد زیادی بستگی به نوع داده ای که آن را تحلیل می‌کنیم دارد.
به طور مثال هنگامی‌که دیده می‌شود میانگین متحرک 150 روزه در نمودار طلا به عنوان یک ناحیه حمایتی قوی عمل می‌کند، لزومی ‌ندارد که همین میانگین برای سهام بازار تهران نیز به همین صورت عمل کند. در اینگونه موارد بهترین راه، استفاده از روش سعی و خطا در به دست آوردن روش بهینه می‌باشد.
برای مثال اگر قصد داریم ببینیم که یک میانگین متحرک در نمودار سهام آیا می‌تواند به عنوان سطح حمایتی عمل کند، می‌توانیم با تغییر تنظیمات به میانگین متحرکی برسیم که قیمت در طول زمان بیشترین واکنش را به آن نشان داده است. برای نمونه به نمودار زیر که قیمت سهام بانک ملت را نشان می‌دهد توجه کنید. (نمودار با اعمال افزایش سرمایه و سود نقدی می‌باشد) دقت کنید که چگونه این‌بار یک میانگین متحرک ۱۱۰ روزه به عنوان سطح حمایتی عمل کرده است.

www.aradtrader.com