بهرغم وجود شایعه آزادسازی رینگ پتروشیمی صورت گرفت
بن بست پلیمریها در بورس
گروه بورس کالا - کتایون دارابی: رشد نرخ گریدهای متفاوت پلی اتیلن سبک( محصولات H) روز دوشنبه در بازار داخل و کاهش تناژ این کالاها در عرضههای رینگ پتروشیمی سبب شد تا بازار روز گذشته بر مبادلات BL۳ و C۳۰sمتمرکز شود.
عکس: آکو سالمی
گروه بورس کالا - کتایون دارابی: رشد نرخ گریدهای متفاوت پلی اتیلن سبک( محصولات H) روز دوشنبه در بازار داخل و کاهش تناژ این کالاها در عرضههای رینگ پتروشیمی سبب شد تا بازار روز گذشته بر مبادلات BL۳ و C۳۰sمتمرکز شود. در این روز برای خرید BL۳، ۴۰ هزار تن تقاضا و برای خرید C۳۰s، ۳۰ هزار تن تقاضا بر تابلوی بورس ثبت شد. با این حال در این روز اکثر محصولات پتروشیمی به جز Hi۵۰۰ و ABS سقف قیمت را تجربه کرده و در نهایت تسهیم به نسبت شدند. همچنین در این روز تقاضا برای خرید ۰۲۰ و ۰۰۷۵ در رینگ پتروشیمی نسبت به هفته گذشته کاهش یافته بود. اگر چه در دو هفته اخیر شایعه آزادسازی رقابتها در بازار جریان داشت و این هفته نیز شایعه کاهش وجه تضمین خرید تا ۲۵ درصد به این موضوع اضافه شد، اما تاکنون تغییری در محدودیتهای موجود در رینگ پتروشیمی داده نشده است. بیشتر فعالان بازار معتقدند در حال حاضر با تغییر سقف قیمتی و معاملات محصولات با نرخ فوب، اختلاف نرخها اندکی در بورس و بازار کاهش یافته است، اما اگر همچنان وضعیت رینگ پتروشیمی با اعمال محدودیتها به کار خود ادامه دهد، باید در پایان امسال شاهد تکرار مشکلات رینگ پتروشیمی مانند سال گذشته باشیم، به طوری که باز هم اختلاف نرخها در بازار و بورس شدیدتر میشود. این در حالی است که امسال جو روانی اقتصاد جهانی، نوسان شدید نرخ دلار و رشد نرخ تورم نیز به این مشکلات افزوده میشود. به گفته آگاهان بازار احتمال میرود تا پایان سال میلادی بازارهای جهانی همچنان روند منفی داشته باشند و این موضوع میتواند نرخ نفت را نیز تحت تاثیر قرار بدهد. این گروه معتقدند نرخ نفت نیز به احتمال زیاد نوسان رو به پایینی را طی خواهد کرد، اما نزدیک شدن به فصل سرما میتواند فعالان این بازار را اندکی به رشد قیمتها خوشبین کند. این در حالی است که بیشتر فعالان بازار معتقدند نرخ محصولات پتروشیمی در بازار داخل کاهش نخواهد یافت. این گروه احتمال اندک افزایش قیمتها را نیز میدهند.
با این حال در این روز شایعه کاهش وجه تضمین خرید تا ۲۵ درصد در بورس و بازار جریان داشت و بیشتر آگاهان بازار اظهار امیدواری میکنند که این اتفاق دیر یا زود در رینگ پتروشیمی رخ دهد؛ چراکه با لغو محدودیتها و اصلاح معیار نرخگذاری میتوان در آیندهای نزدیک به تعادل بازار پتروشیمی دلخوش کرد. به عقیده این گروه با لغو محدودیتها در رینگ پتروشیمی و کاهش وجه تضمین خرید، رغبت فروشندگان نیز برای عرضههای بیشتر افزایش مییابد و در نتیجه بازار روال عادی تر را پیش خواهد گرفت.
البته بازار داخلی به گفته فعالان بازار در این روز با آرامش سپری شد. مبادلات در ابتدای روز اندکی قوت گرفته بود، اما پس از معاملات رینگ پتروشیمی، بازار داخلی مسکوت ماند. بیشتر تاجران بازار در انتظار تاثیر معاملات رینگ پتروشیمی بر روز چهارشنبه هستند و ترجیح دادند در این روز مبادلات خود را متوقف کنند. اگر چه ABS روز گذشته در بازار داخل نیز با کاهش مبادلات همراه شد، اما بازاریان میگویند: به احتمال زیاد مبادلات این کالا از روز چهارشنبه دوباره پی گرفته شود.
هفتمین محموله نفت خام بدون خریدار میماند؟
فارس - شرکت ملی نفت ایران همانند هفتههای گذشته عرضه نفت خام برای چهارشنبه هفته جاری را اعلام کرد با این تفاوت که در عرضههای قبلی نرخ پرمیوم را پیش از عرضه اعلام میکرد، ولی این هفته قرار است نرخ پرمیوم در روز عرضه مشخص شود.
به دنبال عرضههای ناموفق نفت خام در بورس، چهارشنبه هفته جاری هفتمین عرضه نفت در حجم ۵۰۰ هزار بشکه روی میز فروش قرار میگیرد. بر این اساس، این محموله به قیمت ۱۱۰ دلار و ۳۵ سنت به مقصد شمال غرب اروپا روی تابلو درج میشود، همچنین، زمان تحویل نیز ۲۰ الی ۳۰ اکتبر است. نکتهای که در اطلاعیه عصر یکشنبه شرکت ملی نفت ایران برای عرضه روز چهارشنبه نفت خام وجود داشت عدم اعلام نرخ پرمیوم بود و اینکه قرار است در روز عرضه یعنی فردا این نرخ را اعلام کند در حالی که در عرضههای قبلی نرخ پرمیوم را همزمان با اعلام نرخ پایه ۷۲ ساعت قبل از عرضه اعلام میکرد، ولی ممکن بود در روز عرضه این نرخ تغییر کند. نخستین محموله نفت خام در ۲۲ تیر ماه و عرضههای بعدی آن به ترتیب در تاریخهای ۱۲، ۱۹، ۲۶ مرداد و ۲ و ۱۶ شهریور ماه انجام شد که تنها چهارمین عرضه آن به فروش نیمی از محموله انجامید. در عرضه هفته گذشته هیچ خریداری به دلیل عدم تغییر شرایط عرضه و پرداخت اقدام به ثبت سفارش خود در تابلو نکرد و به گفته یکی از کارگزاران تا زمانی که شرایط عرضه به این شکل باشد هیچ خریداری حاضر به خرید از بورس نیست، زیرا وقتی مشتری به صورت مستقیم از شرکت ملی نفت ایران خریداری میکند تعامل فروشنده، قیمتها و شرایط عرضه متفاوت و سهلتر از بورس است. مدیر امور بینالملل شرکت ملی نفت ایران پیش از این اعلام کرده بود اگر عرضههای نفت خام در بورس جواب ندهد، آن را متوقف میکنیم.
ارسال نظر