در جلسهای با حضور نمایندگان نهادهای نظارتی و اجرایی بازار فولاد الزامی شد
تغییر بنیادی در عرضههای مبارکه
احتمال افزایش سهم عرضه عمومی ورق در بورس به بیش از ۲۵ درصد
گروه بورس کالا – منیژه حیاتی: به دنبال اجرای سیاست آزادسازی سقف قیمتها در بورس کالا، دیروز نرخ ورق مبارکه به دلیل بالا بودن میزان تقاضای خریداران با افزایش روبرو شد.
رشد ۱۰ درصدی قیمت ورق در معاملات دیروز بورس کالا
احتمال افزایش سهم عرضه عمومی ورق در بورس به بیش از ۲۵ درصد
گروه بورس کالا - منیژه حیاتی: به دنبال اجرای سیاست آزادسازی سقف قیمتها در بورس کالا، دیروز نرخ ورق مبارکه به دلیل بالا بودن میزان تقاضای خریداران با افزایش روبرو شد. قیمت ورق گرم B که تا قبل از آزادسازی قیمتها، ۷۲۰ تومان معامله میشد و دو هفته قبل به ۷۴۱ تومان رسیده بود، در معاملات دیروز به ۸۲۱ تومان در بالاترین رقم رسید.
قیمت ورق گرم C هم که در معاملات قبل به رقم ۷۸۰ تومان رسیده بود به ۸۳۹ تومان افزایش پیدا کرد. ورق گالوانیزه نیز از ۹۷۳ تومان به ۱۱۵۹ تومان رسید.
البته نرخ ورق قلع اندود و سرد به دلیل اینکه عرضهکننده، تمامی تقاضاهای بازار را پاسخ داد، افزایشی نداشت.
این افزایش نرخ باعث شد تا فاصله قیمتهای بازار و بورس که تا پیش از این عامل بسیاری از نگرانیها و مشکلات بازار ورق بود کمتر شود و امیدها برای شفاف شدن بازار این کالا افزایش یابد؛ اگرچه گفته میشود هنوز هم فاصله قیمتها با نرخهای بازار آزاد زیاد است، اما امیدواری کارشناسان بازار این است که روند اصلاح قیمتها ادامه داشته باشد. گفته میشود قیمت ورق گرم در بازار آزاد در حدود ۹۹۰ تومان و ورق گرم نیز ۹۱۵ تا ۹۲۰ تومان در سایزهای ۳ و ۴ است، اما نرخ ورق گالوانیزه همان نرخهای ثبت شده در معاملات دیروز بورس بوده و به این ترتیب تفاوت قیمتی آن به حداقل رسیده است، اما در مورد دیگر کالاها هنوز این تحلیل که نرخهای بورس به سطح واقعی نرسیده، وجود دارد.
دیروز علاوه بر افزایش قیمت ۳ کالای مبارکه، حجم خرید هر مشتری از هر کالای عرضه شده ۲۲۰ تن تعیین شد که این رقم در معاملات قبلی ۱۱۰ تن بود، برخی معتقدند اگر محدودیت خرید وجود نداشت، نرخها بیش از این نیز افزایش پیدا نمیکرد، اما در عین حال مشکل اصلی و ایرادی که همیشه به عرضههای مبارکه گرفته میشد همچنان باقی است؛ چرا که به عقیده بسیاری از فعالان بازار و کارشناسان، فروش جداگانه این شرکت به برخی واحدهای دارای پروانه بهرهبرداری باعث شده تا تعدادی از این مجوزها به صورت غیر واقعی ثبت شده و برای استفاده از امکان خرید مچینگ، رانتی در این میان ایجاد شود.
از این رو از مدتها قبل بررسیهای زیادی مبنی بر اینکه مبارکه تمامی کالاهای خود را در حجم بالا و بدون در نظر گرفتن مشتریان خاص در بورس عرضه کند آغاز شده و به همین دلیل دیروز جلسهای با حضور نمایندگان فولاد مبارکه و سازمان حمایت جهت رسیدن به برنامهای مشخص در این حوزه برگزار شد. این موضوع از آن جهت اهمیت دارد که به دلیل خاص بودن تولید مبارکه برای برخی واحدهای صنعتی، این شرکت همواره عرضه ۱۰۰ درصدی کالاهایش در تابلوی اصلی بورس را غیر ممکن میدانست.
از اینرو از آنجا که روش سهمیهبندی نیز مشکلاتی را بوجود میآورد بسیاری از معاملهگران و فعالان کهنه کار بازار ورق، تنها راه را منطقی شدن قیمتها و حذف کنترلها میدانند؛ چرا که در صورت واقعی شدن قیمتها افرادی که فقط برای کسب سود حاصل از تفاوت قیمتی بورس و بازار وارد معامله میشوند به خودی خود از بازار حذف شده و فقط مشتریان واقعی در بازار باقی میمانند در نتیجه آن بخش از عرضه مبارکه که برای عرضه عمومی است با حجم زیادی از تقاضاهای کاذب و در نهایت سهمیهبندی ۱۱۰ یا ۲۲۰ تنی یا رشد کاذب قیمتها و مشکلاتی از این دست روبهرو نخواهد شد، اما این موضوع نیز نمیتواند مانع در نظر گرفته شدن این واقعیت شود که فروش برخی سایزهای ورق مبارکه کاملا خاص و برای مشتریان صنعتی است و ورود آن در عرضه عمومی هنوز هم کلاف سردرگمی است که پاسخی برای آن پیدا نشده است.
اما حتی با در نظر گرفتن این موضوع نیز به گفته بسیاری از کارشناسان، فروش اختصاصی این شرکت برای واحدهای صنعتی قاعدتا نباید آنقدر بالا باشد که فقط ۱۲ تا ۱۸ درصد از محصولات آن به صورت عمومی وارد بورس شود؛ به بیانی دیگر به نظر میرسد بیشتر معاملهگران بر این موضوع که باید بر حجم عرضه عمومی مبارکه در بورس افزوده شود اجماع نظر دارند. تمامی این اما و اگرها منجر به این شد تا بعد از ظهر روز گذشته جلسهای با حضور تمامی دستاندرکاران بازار فولاد با هدف نتیجهگیری برای این موضوع برگزار شود.
اتخاذ تصمیمی مهم برای بازار ورق
پس از اینکه تفاوت نرخهای بورس و بازار باعث شد تا شرایط غیر شفافی بر معاملات ورق در بورس کالا و به واسطه فروشهای محدود مبارکه در عرضههای عمومی حاکم شود، دیروز طی جلسهای مقرر شد تا از تاریخ سهشنبه ۱۵شهریور به مدت ۳ ماه این شرکت ۲۵ درصد از کل تولید خود را در قالب عرضه عمومی در بورس کالا عرضه کند.
در این جلسه که نمایندگانی از وزارت صنایع، ایمیدرو، بازرگانی دولتی، بورس کالا، سازمان حمایت و ستاد فولاد حضور داشتند، شرایط عرضههای مبارکه مورد بررسی قرار گرفت؛ چرا که ۲ هفته قبل، از این شرکت خواسته شده بود تا در یک روز ۱۲۰ هزار تن کالاهای خود را عرضه کند که البته مخالفتهایی در جریان آن ایجاد و در نهایت این معامله به تعویق افتاد. در نتیجه در جلسهای که دیروز برگزار شد مقرر شد تا ۳ ماه آینده ۲۵ درصد از محصولات مبارکه به صورت عمومی در بورس کالا عرضه شود و این در حالی است که میانگین عرضههای عمومی و بدون سهمیهای این شرکت در ۶ سال گذشته ۱۲ درصد بوده که امسال به دنبال فشارهایی که برای عرضه بیشتر وجود داشت، این رقم به ۱۸ درصد رسید. از این رو مقرر شد پس از ۳ ماه کارگروه مذکور نتایج این عرضهها را بررسی و برای بالابردن رقم ۲۵ درصد دوباره تصمیمگیری کند.
البته طبق شنیدهها نتایج جلسه دیروز پس از تایید نهایی مراجع ذیصلاح اعمال خواهد شد. سال گذشته نیز موافقت نامهای میان سازمان حمایت و مبارکه صورت گرفت تا این شرکت حجم بیشتری را در بورس بدون سهمیهبندی عرضه کند که البته عملی نشد.
عامل اصلی این بررسیهای کارشناسی و کاهش میزان عرضههای سهمیهای مبارکه و افزایش عرضههای عمومی آن به ۲۵ درصد این بود که به دلیل پایین بودن نرخهای بورس در مقایسه با بازار و حتی در مواردی بدون وجود تفاوت نرخی فاحش، شاهد فشار زیادی بر عرضههای عمومی بورس کالا بودیم در حالی که از سوی دیگر تلاش برای استفاده از عرضههای سهمیهای رویهای نامعقول به خود گرفته بود. در نتیجه با اجرایی شدن این تصمیم و تداوم آن به گونهای که تعیین شده، تغییری مهم و قابل توجه در سیستم سهمیهبندی و عرضه مبارکه رخ خواهد داد.
البته در کنار این موارد باید در نظر گرفت که همواره این شبهه و شایعه در بازار بوده که به برخی شرکتهای اقماری و در برخی موارد، پایانههای فروش این شرکت بین ۲ تا ۳ درصد ورق ارزانتر توزیع میشود و به همین دلیل مدتی است که بررسی موضوع عرضههای مبارکه در بورس به یکی از موارد مورد توجه ناظران بازار تبدیل شده است.
ارسال نظر