گروه بورس کالا- کتایون دارابی: روز گذشته در پی ارسال نامه‌ای از سوی دبیر ستاد هدفمندکردن یارانه‌ها به بورس کالا از این پس فرآورده‌های نفتی نیز شامل قیمت‌گذاری کارگروه قیمت محصولات پتروشیمی‌ می‌شود.

این درحالی است که همواره شرکت پخش و پالایش براساس مصوبه هیات دولت اقدام به نرخ‌گذاری محصولاتی همچون وکیوم باتوم، لوب کات، روغن‌ها و آیزوریسایکل در بورس کالا می‌کند، اما در این روز طبق نامه دبیر ستاد هدفمندکردن یارانه‌ها باید قیمت این کالاها براساس فوب اعلام شده از سوی پخش و پالایش نرخ‌گذاری شود. بیشتر آگاهان بازار بعید می‌دانند که شرکت پخش و پالایش زیر بار تعیین قیمت‌ها توسط ستاد هدفمندکردن یارانه‌ها برود. البته در این روز کارگروه قیمت‌گذاری محصولات پتروشیمی‌ نیز نرخ‌های جدید ماه شهریور را پس از ۷ روز اعلام کرد. در این روز اکثر محصولات پلیمری نسبت به ماه گذشته با رشد ۳ تا ۴ درصدی قیمت مواجه شد و کالاهای شیمیایی نیز تغییر چندانی نداشتند.
گفته می‌شود این نرخ‌ها براساس قیمت فوب و همچنین آخرین نرخ ارز دولتی تعیین شده است و از روز سه‌شنبه هفته جاری در بورس کالا قابل اجراست. البته موضوع افزایش قیمت محصولات روز گذشته بازار داخلی را متاثر کرد، اگر چه این خبر به صورت شایعه در بازار جریان داشت، اما سبب شد تا اکثر محصولات با رشد قیمت مواجه شوند. با این حال معاملات روز گذشته بورس کالا در پی پرداخت 100 درصد وجه تضمین خرید با افت تقاضا مانند دو هفته گذشته همراه شد. البته برخی از کالاها مانند جوش‌شیرین، PET‌ها و
آف گریدها سقف قیمت را در این روز تجربه کرده و در نهایت تسهیم به نسبت شدند.
به گفته فعالان بازار در این روز تنها 100 تن جوش‌شیرین در رینگ پتروشیمی ‌عرضه شد و در نهایت نیز 7 تا 8 هزارتن تقاضا برای این کالا روی تابلوی بورس نقش بست. هفته گذشته نیز 100 تن از این کالا در بورس عرضه شد.
آگاهان بازار می‌گویند: با توجه به تقاضای بالای این کالا انتظار می‌رود عرضه آن نیز افزایش یابد. در پی اعتراض خریداران به عرضه قطره‌چکانی این کالا، نماینده بازرگانی پتروشیمی ‌ادعا کرد که خط تولید جوش‌شیرین در پتروشیمی‌ شیراز دچار مشکل است. با این حال بیشتر فعالان بازار و بورس با توجه به اجرای قانون پرداخت ۱۰۰ درصد وجه تضمین خرید می‌گویند: متاسفانه کالاهای عرضه شده در بورس به دست مصرف‌کنندگان واقعی نمی‌رسد و هنوز این مشکل در رینگ پتروشیمی ‌رفع نشده است؛ چرا که بیشتر خریداران واقعی فاقد نقدینگی‌های بالا هستند.
در حال حاضر با توجه به اینکه اکثر محصولات مهم و اساسی در بورس با محدودیت خرید مواجه هستند و در نهایت تسهیم به نسبت می‌شوند، به همین دلیل خریداران مجبور هستند برای خرید حداقل کالا یعنی 20 تن اقدام به واریز 300 تا 400 میلیون پول به حساب مشترک کنند. در حالی که این رقم برای بسیاری از مصرف‌کنندگان واقعی رقم بزرگی است و آنها قادر به تامین این پول نیستند.
علاوه بر این، تعیین کف و سقف قیمت نیز در بورس کالا برای بیشتر مجتمع‌های پتروشیمی‌ مشکلات عدیده‌ای ایجاد کرده است؛ چرا که در حال حاضر رقابت برای خرید محصولات پتروشیمی ‌معنا ندارد و در نتیجه بیشتر مجتمع‌ها در آینده‌ای نزدیک با زیان مواجه خواهند شد.
به گفته فعالان بازار در حال حاضر کارکرد رینگ پتروشیمی‌ به دلیل اعمال محدودیت‌های فراوان از بین رفته است و اصلاح این وضعیت زمان زیادی خواهد برد.