بازارهای کالایی به برنامههای جدید ترامپ واکنش نشان دادند
شکست سقف قیمتی کامودیتیها

بازارهای کامودیتی بعد از اعلام برنامههای جدید توسط دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، واکنش نشان دادند و در مدار صعودی قرار گرفتند. بعد از اعلام برنامه افزایش تولید نفت برای کاهش قیمت توسط دونالد ترامپ، شاخص برنت وارد کانال ۷۴دلار به ازای هر بشکه شد. همچنین قیمت مس تحتتاثیر نگرانیها در خصوص کاهش عرضه از سوی بزرگترین تولیدکننده مس جهان، شیلی، به بالاترین سطح خود طی چهارماه گذشته رسید. بازارهای کالایی از تضعیف دلار آمریکا حمایت کردند که ناشی از کاهش نگرانیها در مورد جنگ تجاری جهانی است.
بررسی بازارهای کامودیتیها نشان میدهد که شاخص برنت روز جمعه هفتم فوریه سالجاری وارد کانال ۷۴.۸دلار به ازای هر بشکه شد و مورد معامله قرار گرفت. پس از اینکه رئیسجمهور ایالاتمتحده آمریکا دوباره بر برنامههای خود مبنی بر افزایش تولید نفت آمریکا برای کاهش قیمتها تاکید کرد، شاخص برنت سومین کاهش هفتگی متوالی را ثبت کرد. وعده دونالد ترامپ در بحبوحه نگرانیها در مورد افزایش عرضه، به دنبال افزایش شدیدتر از حد انتظار در ذخایر نفت خام ایالاتمتحده بهعنوان بزرگترین تولید در نزدیک به یکسال اخیر، منتشر شد.
با محدود کردن زیانهای بیشتر، آمریکا تحریمهای ایران را در اوایل هفته تشدید و به طور بالقوه جریان نفت این کشور را محدود کرد، در حالی که آرامکوی عربستان قیمتهای نفت خام ماه مارس را بهشدت افزایش داد که ناشی از افزایش تقاضا از چین و هند، همراه با اختلالات عرضه از سوی روسیه بود. در همین حال، تنشهای تجاری ایالاتمتحده و چین ادامه یافت، چراکه پکن در واکنش به اقدامات اخیر ترامپ تعرفههایی را بر نفت،LNG و زغالسنگ آمریکا اعمال کرد. اگرچه انتظار میرود با توجه به واردات متوسط چین از محصولات انرژی ایالاتمتحده، تاثیر آن محدود باشد.
قیمت مس به بالاترین سطح چهارماه رسید
بررسی بازار جهانی مس در روز هفتم فوریه نشان میدهد معاملات آتی در روز جمعه به بیش از ۴.۴۹دلار به ازای هر پوند و به بالاترین سطح در چهارماه گذشته رسید، چراکه نگرانیها در مورد کاهش عرضه از سوی بزرگترین تولیدکننده مس جهان، شیلی، در کانون توجه قرار گرفت. شیلی همچنین افزایش تقاضا برای مس را پیشبینی میکند که ناشی از انتقال انرژی و شبکههای الکتریکی است که به افزایش قیمت دامن زد. با این حال، کمیسیون مس شیلی، کوچیلکو، هشدار داد که تنشهای ژئوپلیتیک و تعرفههای آمریکا میتواند خطراتی ایجاد کند که ممکن است بر بازار تاثیر منفی بگذارد. قیمت مس همچنین از تضعیف دلار آمریکا حمایت کرد که ناشی از کاهش نگرانیها در مورد جنگ تجاری جهانی بود. انتظار میرود دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا و شی جین پینگ، رئیسجمهور چین در تماس آتی درباره مسائل تجاری گفتوگو کنند و این امیدها را افزایش دهد که میتوان از تشدید بیشتر جلوگیری کرد و ممکن است تعرفهها معکوس شود.
تحلیلگران در حال کاهش انتظارات برای افزایش بالقوه مس هستند. در حالی که انتظار میرود میانگین قیمت نقدی امسال با ۳درصد افزایش به ۹۴۲۵دلار در هر تن برسد، میانگین پیشبینی ۴.۸درصد کمتر از نظرسنجی اکتبر است. این موضوع نباید شگفتانگیز باشد، چراکه مس فلز LME است که حساسترین فلز به تغییرات در احساسات کلان است و در حال حاضر چشمانداز کلان پس از اعمال تعرفه ۱۰درصدی بر واردات کالاهای چینی، توفانیتر به نظر میرسد. پاسخ چینیها که با دقت بررسی شده است، امیدواری ایجاد میکند که مذاکرات تجاری میتواند از یک جنگ تجاری کامل جلوگیری کند، اما مس بهویژه نسبت به هرگونه پیامد منفی برای چین، بزرگترین خریدار فلز قرمز در جهان، حساس است. بازار بیشتر سال گذشته را به دنبال نشانههایی از احیای بخش تولید غولپیکر چین گذراند و امسال نیز تفاوتی نخواهد داشت. تعرفهها و تهدیدهای بیشتر وضعیت را بدتر کرده است.
فتح قیمت دوماهه سنگآهن
همچنین قیمت سنگآهن با عیار ۶۲درصد در اوایل فوریه به بیش از ۱۰۶دلار به ازای هر تن رسید و با ازسرگیری تولید فولاد در چین پس از تعطیلات سال نو قمری به بالاترین سطح خود در دوماه گذشته رسید و تقاضای کوتاهمدت برای این فلز را افزایش داد. در سمت عرضه، اختلالات آبوهوایی در استرالیا باعث افزایش ریسک قیمتگذاری سنگآهن شد. بهطور خاص، توفانهای استوایی در غرب استرالیا، ریوتینتو را مجبور کرد کشتیهای حامل سنگآهن را از بنادر پاکسازی کند و تنگناهای حملونقل را که قبلا تحتتاثیر اختلالات در عملیات ریلی قرار گرفته بودند، تشدید کرد. قیمت سنگآهن نیز از کاهش شدید دلار آمریکا سود برد، چراکه نگرانیها در مورد جنگ تجاری جهانی به دنبال اقدامات تعرفهای نسبتا محدود از سوی ایالاتمتحده و چین کاهش یافت.
معاملات آتی آلومینیوم نیز در ماه فوریه بیش از ۲۶۴۰دلار در هر تن بود که به بالاترین سطح در بیش از دوهفته گذشته رسید و افزایش گسترده فلزات اساسی در مبادلات اصلی را دنبال کرد. دادههای ISM نشان داد که بخش تولید ایالاتمتحده به طور غیرمنتظرهای در ژانویه بهبود یافت و اولین رشد خود را در بیش از دوسال اخیر به ثبت رساند.
در این میان، چین در سال گذشته ۴۴میلیون تن آلومینیوم تولید کرد؛ به این معنی که تولید ناچار خواهد شد کاهش یابد، چراکه پکن تولید را به ۴۵میلیون تن در سال ۲۰۱۷ محدود کرده است تا از عرضه مازاد بر تولید جلوگیری و به اهداف انتشار کربن کمک کند. این بهرغم مجموعهای از اقدامات محرک مالی است که توسط دولت برای کمک به مصرف وعده داده شده است.
اتحادیه اروپا قرار بود واردات آلومینیوم اولیه از روسیه را در بسته آتی خود تحریم و مرحله خروج فلز از این کشور را تثبیت کند.
بهطور کلی شرکتهای آمریکایی برای دوری از تنشهای تعرفهای در فکر جایگزینهای جدید برای نیازهای خود هستند. خاورمیانه و هند به منابع تامین آلومینیوم آنها و شیلی و پرو برای تامین مس موردنیاز آنها تبدیل خواهند شد. آمریکا برای تامین بیش از نیمی از نیازهای خود به تولیدکنندگان آلومینیوم در کانادا مانند Alcoa و Rio Tinto وابسته است. ایالاتمتحده در سال ۲۰۲۳ به میزان ۵.۴۶میلیون تن محصولات آلومینیومی وارد کرده است.