تحولات بازار قراضه و سنگ‌آهن

پدرام‌ایزدی*

ثبت رکورد‌های جدید در نرخ قراضه طی روزهای ابتدایی سال ۲۰۱۰ به نظر می‌رسید بازار‌این محصول نیز مانند سایر کالاهایی که با رشد هیجانی روبه‌رو شدند به یکباره نزولی شود اما‌ این اتفاق نیفتاد اگرچه قیمت قراضه با کاهش همراه شد اما‌این روند از بازار مواد اولیه و محصولات فولادی تبعیت نکرد. در‌این گزارش بازار قراضه از ابتدای سال ۱۳۸۹ تا پایان تیرماه ۱۳۹۰ مورد بررسی قرار گرفته است.

قراضه در بازار‌های جهانی فروردین ۸۹ را با یک روند نزولی آغاز کرد و پس از آنکه در خرداد ماه ۱۳۸۹ به کف سطح رسید در تیرماه روند باثباتی را طی کرد و سپس مجددا با طی یک روند پلکانی صعودی در دی ماه سال گذشته با ثبت رکورد ۵۰۰ دلاری در هر تن به اوج خود رسید. پس از آن برخلاف انتظارات کاهشی بسیار آرام را تجربه کرد و هیچگاه با بازار مواد اولیه و محصول نهایی در افت قیمت‌ها همراهی نکرد و همواره تبدیل به عاملی برای ثبات قیمت در بازار مواد اولیه شد.

در همین حال خریداران ترکیه که به دلیل مصرف بالایشان یکی از عوامل تاثیرگذار بر نرخ مواد اولیه محسوب می‌شوند، از ابتدای سال جاری به طور غیرمنتظره‌ای در بازارهای وارداتی فعال بودند، از ‌این رو انتظار بر‌این است که کالا در انبار کارخانه‌های ترکیه در سطح خوبی قرار داشته باشد.

در حال حاضر قیمت‌های داخلی آمریکا از سوی تقاضای قوی از کشور ترکیه تحت حمایت قرار گرفته، اما با ‌این حال ممکن است ضعف‌هایی هم در برخی از بخش‌های بازار وجود داشته باشد.

به طور معمول قیمت‌ها در اواسط تابستان کمی ‌بالا هستند و تعدادی از خریداران نگرانند که قیمت‌ها بیش از ‌این افزایش یابد چرا که موجودی کالا در پاییز به یکباره کاهش خواهد یافت.

بهای قراضه در بازارهای داخلی شمال اروپا با کاهش زودهنگام تقاضا که پیش از تعطیلات تابستانه رخ داد، در تیرماه آرام‌آرام کاهش یافت.

در جنوب اروپا هم بهای ‌این ماده قبل از خیزش ناگهان افت را تجربه کرد. قیمت قراضه آمریکا در طول دوره مورد بررسی افزایشی بود، چرا که سطح تقاضای کالا برای صادرات به کشور ترکیه منجر به بالا رفتن قیمت‌ها در بازارهای داخلی شد، هرچند که ممکن است با رویارویی بعضی از مناطق با موج گرما سطح کالا در انبارها کاهش یافته باشد. سطوح قیمت در جنوب شرقی آسیا در اکثر مواقع در تیرماه یکنواخت بود و در آخر ماه روند نزولی را در پیش گرفت، اما با‌اینحال احتمال دارد که تا اوایل شهریور هم ثابت بماند مگر‌اینکه سطح تقاضا در دیگر مناطق به یکباره کاهش یابد.

در جنوب اروپا، قراضه خردشده هر تن ۱۰ یورو کاهش یافت و تیرماه را با قیمت هر تن ۳۰۵ تا ۳۳۵ یورو به پایان رساند، در حالی که قیمت‌ها در جنوب اروپا قبل از ‌اینکه به سطوح هر تن ۳۲۰ تا ۳۵۰ دلار افزایش یابد ،هر تن ۵ یورو کمتر بود.

قیمت صادراتی قراضه خرد شده از مبدا اروپا بصورت هفتگی افزایش یافت و به هر تن ۴۴۰ تا ۴۵۰ دلار فوب رسید و اگر سطح تقاضا در سطوح فعلی خود تداوم یابد احتمال دارد که بهای ‌این ماده تا اواسط شهریور ثابت بماند.

با شروع تیرماه بهای قراضه در قاره آسیا هم کاهش تدریجی داشت، اما بعد از آن قراضه سنگین درجه ۱ و ۲ تقریبا روند ثابتی را بین هر تن ۴۸۵ تا ۴۹۰ دلار سی اف آر طی کرد. بهای قراضه درجه یک باندل و بوشلینگ در بازارهای داخلی آمریکا در اواخر خرداد ماه افزایش یافت درست قبل از ‌اینکه در سطوح بین هر تن ۵۲۰ تا ۵۴۵ دلار یکنواخت شود. با شروع مرداد ماه بهای قراضه خرد شده هر تن ۱۰ دلار نسبت به سطوح تیرماه افزایش یافت و به هر تن ۴۶۵ تا ۴۷۰ دلار رسید.

در همین حال، مشتریان سنگ‌آهن در آسیا که کالای خود را تحت قراردادهای فصلی بر اساس فرمول یک ماه تعویق و به شرط ثبات قیمت‌ها تا اواسط شهریور ماه خریداری کرده بودند، در پاییز شاهد افت یک درصدی بهای‌این ماده خواهند بود.

بسیاری از معدنداران و متقاضیان سنگ‌آهن در هند به منظور دنبال کردن قدم به قدم بازار معاملات نقدی، با قیمت‌گذاری در دوره‌ای ۱۰ روزه یا یک ماهه موافقت کردند. به علاوه ‌اینکه قیمت‌گذاری نقدی بصورت روزانه هدف نهایی بسیاری از‌ این معدنداران است. در تیرماه، قیمت‌های فروش نقدی تغییر مسیر داد و صعودی شد و به سطوح قیمتی قراردادهای فصلی رسید و به نظر می‌رسد که‌ این روند در کوتاه مدت ادامه یابد و باعث شوند تا روند قیمت‌گذاری در جایگاه ثابتی قرار گیرد.

بهای سنگ‌آهن ۵/۶۳ درصد هند در بازارهای فروش نقدی به صورت مستمر در تیرماه افزایش یافت و با شروع هر تن ۱۷۵ تا ۱۷۷ dmt در حدود هر تن ۱۸۳ تا ۱۸۴ dmt سی اف آر ماه را به پایان رساند.

البته احتمال دارد که با تداوم در افزایش میزان تولید فولاد خام بهای نقدی سنگ‌آهن بالاتر هم برود، اما اگر احساس شود که قیمت‌ها بسیار بالا هستند، قطعا کارخانه‌های فولاد دست از فعالیت خرید خواهند کشید.

به نظر می‌رسد که عرضه در کوتاه مدت بسیار کم بوده است؛ چراکه معادن در برزیل و استرالیا ظرفیت تولید خود را در سطوح فعلی حفظ خواهند کرد، ‌این در حالی است که حجم سنگ‌آهن هند که در حال حاضر برای صادرات در دسترس قرار دارد تحت تاثیر مسائل مرتبط با بی اعتبار شدن سهام چند معدن سنگ‌آهن در هند قرار خواهد گرفت.

*تحلیلگر بازار فولاد در MESD