تعداد صندوقهای طلای فعال بازار به ۱۷صندوق رسید
خزان ۶روزه صندوقهای طلا
نزول دلار به کانال ۷۹هزار تومان، مهمترین دلیل افزایش عرضه در معاملات دیروز صندوقهای طلا بود. بهرغم قرار داشتن دلار در محدودههای بالاتر از ۸۰هزار تومان در هفته گذشته، رصد تحرکات بازیگران بازار طلا و سکه نشان میداد که معاملهگران بازار طلا و سکه، افت قیمت اسکناس آمریکایی را محتمل میدانستند و به همین دلیل در هر پنجروز معاملاتی هفته گذشته اقدام به خارجکردن پول از این صندوقها کردند و در مقیاس هفتگی هزار و ۵۰۱میلیارد تومان پول حقیقی از این صندوقها خارج شد.
افزایش تعداد صندوقهای طلای فعال بازار
در معاملات هفته گذشته صندوقهای طلا، سهصندوق طلای لیان، درخشان و آتش، بازگشایی شدند تا تعداد صندوقهای طلای فعال در بازار به ۱۷صندوق برسد. همچنین هفته گذشته پذیرهنویسی صندوق طلای قیراط نیز انجام شد و با بازگشایی این صندوق در آیندهای نزدیک، تعداد صندوقهای طلای بازار به ۱۸صندوق خواهد رسید. مجموع ارزش داراییهای صندوقهای طلا به مرز ۱۰۰همت رسیده است و با احتساب دلار ۸۰هزار تومانی، بیش از یکمیلیارد دلار دارایی در دل این صندوقها نهفته است.
با توجه به هجوم و تحمیل انواع ریسکهای سیاسی و سیستماتیک به اقتصاد ایران، در سالهای اخیر بازدهیهای فوقالعادهای در بازار طلا و سکه به ثبت رسیده است، به همین دلیل شرکتهای تامین سرمایه و سبدگردان ترجیح میدهند از فرصتهای موجود در بازار طلا و سکه نیز بهره ببرند و در راستای متنوعکردن سبد خدمات مالی خود، به پذیرهنویسی صندوقهای طلا مبادرت میورزند.
بررسی وضعیت بازدهی
بررسی بازدهی صندوقهای طلا نشان میدهد که از ابتدای سال تا پایان معاملات روز گذشته، صندوق زرفام با رشد ۵۳درصدی همراه شده و بهترین صندوق طلا به لحاظ ثبت بازدهی بوده است. صندوقهای عیار و گوهر نیز با رشد ۵۱درصدی همراه شده و رتبههای بعدی را به خود اختصاص دادهاند.
بررسی بازدهی دیگر اشکال دارایی در بازار طلا و سکه از ابتدای سال نشان میدهد که در میان کلاسهای مختلف دارایی، طلای ۱۸عیار با رشد ۶۳.۴درصدی همراه شده و بهترین عملکرد را از خود برجای گذاشته است.
بازدهی ۶۳.۴درصدی در هر گرم طلای ۱۸عیار در حالی حادث شده که سکه امامی از ابتدای سال فقط ۴۲.۷درصد بر ارتفاع خود افزوده است. نیمسکه و ربعسکه نیز به ترتیب ۳۲.۸ و ۲۱.۳درصد رشد را به ثبت رساندهاند.
دلیل اختلاف قابلتوجه میان بازدهی سکه امامی و طلای ۱۸عیار، فزونی تقاضای سنتی سرمایهگذاری در سالجاری است؛ رشد دلار و طلای جهانی در سالجاری، موجب افزایش قیمتها در بازار طلا و سکه شده است؛ اما در این اثنا به دلیل حباب موجود در نیمسکه و ربعسکه و همچنین فقدان قدرت خرید برای خرید تمامسکه، عمده تقاضای سرمایهگذاری و سفتهبازانه به سمتوسوی خرید طلای زینتی روانه شده است.
افزون بر این، تقاضای مصرفی برای طلای ۱۸عیار دیگر عامل اضافه جهش قیمت این دارایی نسبت به دیگر اشکال دارایی در بازار طلا و سکه است.