تقابل دو اقتصاد بزرگ جهان؛ چین پیروز میشود یا آمریکا؟
پنج سناریوی بازار کالایی در سال۲۰۲۵
سال ۲۰۲۵ بــا بازگشت دونالـد ترامپ بهعنـوان رئیسجمهور منتخب ایالاتمتحده آمریکا پتانسیل این را دارد که در زمینه کالاها و کامودیتیها به یکی از بیثباتترین سالهای اخیر تبدیل شود، چراکه ترامپ با مطرحکردن موضوع تعرفههای وارداتی جریان تجارتجهانی را مختل کردهاست و در حوزه کامودیتیها در سال۲۰۲۵ سناریوهای مختلفی توسط کارشناسان مطرح شدهاست.
این وضعیت در حالی رخ خواهد داد که با کنگرهای که به رهبری جمهوریخواهان در حال راهاندازی است، اینبار چیزی برای مهار ترامپ و برنامههای او وجود نخواهد داشت. همچنین هنوز عدماطمینان قابلتوجهی در مورد مسیر اقتصادی چین بهعنوان دومین اقتصاد بزرگ جهان و بزرگترین خریدار کالاها و انواع فلزات وجود دارد.
از طرفی آینده انتقال انرژی جهانی به دلیل بدبینی ترامپ نسبت به تغییرات آبوهوایی، نفوذ فزاینده احزاب سیاسی دست راستی در اروپا و افزایش احتیاط عمومی نسبت به هزینههایی که ممکن است مجبور به تحمل آنها شوند، بسیار مبهمتر شدهاست که در این میان انرژی مبتنی بر کربن مطرح میشود. همه این موارد میتواند محیطی بهوجود آورد که در آن ایدههای متضاد به واقعیت تبدیل شوند. در ادامه پنج سناریو احتمالی برای بازار کالایی در سال۲۰۲۵ با بازگشت دونالد ترامپ مطرح شدهاست.
۱.ترامپ خیلی بهتر از حد انتظار ظاهر شود
در این سناریو، عملا همهچیز برای دولت آینده ترامپ درست پیشمیرود. تهدید تعرفهها به اندازهای است که شرکای تجاری بزرگ را به امتیازاتی وادار کند و در نتیجه تنها چند مانع تجاری کوچک را اجرا کند. ایالاتمتحده همچنان پیشتاز اقتصاد جهانی است و بقیه جهان اساسا براساس تصمیمات آن پیشمیروند. پیشبینی میشود تورم و سیاستهای پولی کاهش یابند و چین پیشتاز بهبود اقتصاد آسیا است، چراکه تلاشهای محرک پکن سرانجام بهثمر میرسد. به غیراز نفتخام، قیمت کالاها به سمت بالا حرکت میکند که احتمالا با عرضه بیش از حد با مشکل مواجه خواهدشد، بهخصوص اگر تولیدکنندگان آمریکایی با تقاضای ترامپ، تولید را به میزان قابلتوجهی افزایش دهند. اگر ترامپ به برقراری آتشبس در اوکراین و خاورمیانه کمک کند، حتی اگر اولی مستلزم تسلیمشدن به برخی از خواستههای ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه باشد، ممکن است سود صلح نیز حاصل شود. این برای کالاهایی که در معرض رشد جهانی هستند، مانند مس، صعودی خواهد بود، اما اگر عرضه روسیه به بازار بازگردد، احتمالا برای نفتخام و گاز طبیعی نزولی خواهد بود.
۲. ترامپ خیلی بد عمل کند
دولت جدید ترامپ شدیدترین تهدیدهای او را دنبال میکند، موانع تجاری گسترده ایجاد میکند و از پیمانها و معاهدات بینالمللی، ازجمله توافق آبوهوای پاریس و سازمان پیمان آتلانتیک شمالی، عقبنشینی کرده یا آنها را تضعیف میکند. اگر این اتفاق بیفتد، انتظار میرود اقتصاد جهانی به دلیل مبارزه کشورها برای تنظیم مجدد جریانهای تجاری و زنجیره تامین آسیب ببینند. تورم احتمالا در سطح جهانی افزایش خواهد یافت و در نتیجه ممکن است سیاست پولی در بسیاری از اقتصادهای بزرگ تشدید شود. کالاهایی که در معرض رشد جهانی قرار دارند، مانند مس، سنگآهن، نفتخام و LNG با کاهش تقاضا، ضعیف خواهند شد. پیشنمایش این واکنش مس به پیروزی ترامپ در انتخابات، کاهش ۷.۷درصدی قراردادهای لندن در هفته بعد است.
همچنین این احتمال وجود دارد که مراقبان اوراق قرضه در واکنش به سیاستهای ترامپ، خزانهداریها را مجازات کنند، بهویژه اگر او تعرفههای کلان را با کاهش مالیات کسری افزایشدهد.
۳. بازگشت قدرتمند اقتصاد چین
بسیاری از تحلیلگران غربی اکنون بر این عقیده هستند که چین بیمار آسیا است، به این معنی که بازگشت دوباره به اقتصاد این کشور باعث تعجب بزرگ خواهدشد، اما ممکن است که سال۲۰۲۴ نه بهعنوان یک لحظه افول، بلکه بهعنوانسالی که پکن بخشهای مشکلدار اقتصاد خود را پاکسازی کرد، مانند وضعیت مالی بد توسعهدهندگان مسکن و دولتهایمحلی، به یاد بیاورد. این تلاشها میتواند در سال۲۰۲۵ بهثمر بنشیند و به پکن این امکان را میدهد که تمرکز بیشتری روی تقویت احساسات و هزینههای مصرفکننده داشتهباشد. اگر چین نیز بتواند با موفقیت سیاستهای دولت جدید ترامپ را هدایت کند، میتواند رویکرد خود را برای تعامل سازندهتر با اروپا و ایجاد شراکت بهتر با جنوب جهانی تغییر دهد و بازارهای جدیدی برای بهرهبرداری از رهبری خود در فناوریها و محصولات انتقال انرژی پیدا کند.
چین احیا شده برای کالاهایی مانند مس، سنگآهن، گاز طبیعی مایع و زغالسنگ موهبتی خواهد بود، اما شاید با توجه به تغییر مداوم و سریع آن به خودروهای الکتریکی، به اندازه نفتخام نباشد.
۴. شکنندگی اتحاد و انسجام اوپکپلاس
انسجام قابلتوجه اوپک و متحدانش، گروه موسوم به اوپکپلاس، یکی از ویژگیهای مشخص بازارهای نفتخام در سالهای اخیر بودهاست. این نهاد جمعی صادراتی در دو سالگذشته از کاهش تولید برای ثابت نگهداشتن قیمت نفتخام در محدوده ۷۵ دلار در هر بشکه استفاده کردهاست. این ممکن است آنطور که برخی از اعضا میخواهند قوی نباشد، با اینحال نرمش مداوم تقاضا و اهداف دولت جدید ترامپ برای افزایش بیشتر تولید ایالاتمتحده ممکن است فشار بیشتری بر وحدت اوپکپلاس وارد کند. برخی از اعضا، مانند اماراتمتحدهعربی، ممکن است این عقیده را داشته باشند که بهتر است از ذخایر پولی زودتر یا دیرتر درآمدزایی شود، بهخصوص اگر آنها شروع به این باور کنند که سوئیچ چینیها به خودروهای الکتریکی(EVs) تبدیل به یک قاتل شدهاست که بازارهای جهانی انرژی را متحول میکند.
۵. عقبافتادن ایالاتمتحده از شتاب انتقال انرژی
یکی از راههایی که چین میتواند با هرگونه موانع تجاری ایالاتمتحده مقابله کند، تقویت تعامل خود با سایر نقاط جهان است و یکی از بهترین راهها برای انجام این کار، گسترش تجارت کالاهای تولیدی مانند خودروهای الکتریکی، پنلهای خورشیدی، باتریها و توربینهای بادی است. انتقال انرژی میتواند در پشت کالاهای رقابتی چینی، بههمراه تمایل خریداران خارج از ایالاتمتحده برای دورشدن از سوختهای فسیلی گرانقیمت، تسریع شود.
در این سناریو، ایالاتمتحده بیشتر عقب میماند. اگر انتقال انرژی تسریع شود، برای مس، لیتیوم و تعدادی از فلزات جزئی مثبت خواهد بود. نقره نیز ممکن است با توجه به استفاده از آن در ساخت پنلهای خورشیدی سودمند باشد. بهطور کلی، بخش اول سال۲۰۲۵ احتمالا با دورهای از عدمقطعیت تعریف میشود و بهدنبال آن بازارها با واقعیتهای جدیدی که آشکار میشوند سازگار میشوند. تجربه گذشته نشان میدهد؛ نوسانات اولیه قیمت و حجم دوام نمیآورد و بازارهای کالا به طرز چشمگیری در تعدیل ماهر هستند.