به گزارش «کالاخبر»، رئیس اداره ناظران و امور تالارهای بورس‌کالای ایران گفت: در سال گذشته حدود ۳۱‌هزار میلیارد تومان معاملات به صورت تسویه اعتباری بود که در ۶ماه امسال از مجموع معاملاتی که در حوزه محصولات پتروشیمی صورت گرفته، بیش از ۲۲‌هزار میلیارد تومان قابلیت تسویه به صورت اعتباری برای خریداران فراهم شده است.

حمیدرضا رحمنی، رئیس اداره ناظران و امور تالارهای بورس‌کالای ایران، با بیان اینکه در عرضه محصولات پتروشیمی در بورس‌کالا، درخواست عرضه‌کننده مدل تسویه می‌‌‌تواند اعتباری یا نقدی-اعتباری باشد، گفت: در این شیوه خریدار مخیر است تسویه قرارداد را به صورت نقدی یا اعتباری تنظیم کند. معمولا اعتباری که شرکت‌های پتروشیمی دارند براساس ال‌سی بانک یا ضمانت‌‌‌های بانکی است. شرکت‌ها مدت زمانی که قصد دارند اعتبار بدهند مشخص می‌کنند و‌ درصد نرخ ماهانه‌‌‌ای را که مد نظرشان است اعلام می‌کنند. این‌‌‌ موارد در اختیار عرضه‌کننده بوده و از طریق اطلاعیه عرضه به اطلاع خریداران می‌رسد و خریدارانی که تمایل و شرایط تسویه اعتباری را داشته باشند می‌‌‌توانند از این امکان استفاده کنند.

وی تصریح کرد: هر جا که عرضه اعتباری صورت می‌‌‌پذیرد، تقاضا افزایش می‌یابد؛ چون خریدارانی که امکان خرید به صورت نقدی را ندارند وارد معاملات شده و به صورت اعتباری تسویه می‌کنند.

در سال ۱۴۰۱ بیش از ۳۱‌هزار میلیارد تومان از ارزش معاملات پتروشیمی با امکان تسویه به صورت اعتباری بوده و در سال ۱۴۰۲ از مجموع معاملاتی که تاکنون در حوزه محصولات پتروشیمی صورت گرفته، بیش از ۲۲‌هزار تومان با قابلیت تسویه به صورت اعتباری برای خریداران را فراهم کرده است. رحمنی در بخش دیگری از صحبت‌های خود با اشاره به آغاز عرضه اعتباری از زمان ورود محصولات پتروشیمی به بورس‌کالای ایران بیان کرد: عرضه‌های اعتباری از زمانی که محصولات پتروشیمی در سال ۱۳۸۷ وارد بورس‌کالا شدند وجود داشت و ‌سازوکار آن هم به همان شرایطی است که در گذشته انجام می‌‌‌شد.

وی خاطرنشان کرد: در برهه‌ای به دلایل مختلفی که وجود داشت جلوی عرضه اعتباری برخی گریدها گرفته شد که دلایل آن درخواست انجمن پلیمر و انجمن کارفرمای صنعت پتروشیمی با توجه به تغییر مبنای محاسبه نرخ ارز محصولات پتروشیمی بوده است. وی توضیح داد: عدم‌رعایت کف عرضه نیز در خیلی از گریدهای پتروشیمی مانند پلی‌پروپیلن شیمیایی و نساجی و همین طور مشکلاتی که در تامین خوراک و بحث تامین برق واحدهای تولیدی در تابستان وجود داشت باعث شد که بورس‌کالا در جهت اینکه تقاضا به صورت هیجانی افزایش پیدا نکند و سبب افزایش هیجانی نرخ‌ها نشود، مانع عرضه اعتباری برخی گریدها شد که اگر این اتفاق نمی‌افتاد، ضرر آن متوجه تولیدکنندگان صنایع پایین‌دستی پتروشیمی می‌شد.

رئیس اداره ناظران و امور تالارهای بورس‌کالای ایران در پایان گفت: محصولاتی که عرضه اعتباری آنها در هفته قبل به صورت موقت متوقف شد، محصولاتی بودند که تقاضای عادی آنها چند برابر مقدار عرضه‌های صورت‌گرفته بود و درصورتی که شرایط تسویه اعتباری به شرایط اطلاعیه عرضه اضافه می‌شد، تقاضا را به‌شدت بالا می‌برد و موجب جهش قیمت این محصولات می‌شد. البته به محض ایجاد ثبات در بازار این محصولات، عرضه اعتباری دوباره از سر گرفته شده است.

به گفته رحمنی، در حال حاضر مانعی برای عرضه‌های اعتباری در بورس‌کالا وجود ندارد و مانند گذشته این امکان برای عرضه‌کننده و خریدار در بورس فراهم است.