غلبه سیگنالهای کاهنده در رینگ پتروشیمی از هیجان خرید محصولات پلیمری کاست
عقبگرد آرام التهاب پلیمریها
جریان رشد نرخهای پایه متوقف شد
قیمت پایه محصولات پتروشیمی برای عرضه در بازار فیزیکی بورسکالای ایران در هفته پیشرو با ترکیبی از افزایش و کاهش نرخ اعلام شد. این در حالی بود که ظرف هفتههای پیشین، عمدتا نرخهای پایه افزایشی بود. در این شرایط توقف جریان رشد نرخ در بازار جهانی بخشی از محصولات پتروشیمی ظرف یکهفته اخیر باعث شد تا قیمتهای پایه برای عرضه در هفته پیشرو با ترکیبی از رشد یا افت قیمت اعلام شود.
در حالی که انتشار دادههای اقتصادی آمریکا، احتمال بروز رکود در دنیا را تضعیف و زمینه افت بهای کامودیتیها را در بازارهای جهانی ظرف روزهای ابتدایی ماه اوت فراهم کرد، انتشار دادههای منفی اقتصادی از چین شامل تضعیف واردات و صادرات این کشور باعث شد تا از نرخ کامودیتیها در بازارهای جهانی کاسته شود. در شرایطی که نرخ ارز معیار در تعیین قیمت پایه محصولات پتروشیمی در کانال قیمتی 28هزار و 500تومانی تثبیت شده است، نوسان قیمت محصولات پتروشیمی در بازار جهانی فوب خلیجفارس، تعیینکننده نرخهای داخلی است. کاهش شتاب رشد نرخ پایه محصولات پلیمری در بازار فیزیکی بورسکالای ایران به تبعیت از افت بهای این محصولات در بازار جهانی، از تمایل به خرید این محصولات در بازار داخل میکاهد.
خداحافظی رینگ پلیمری با رونق
ظرف هفته منتهی به روز جمعه 20مردادماه بالغ بر 169هزار و 500تن محصول پلیمری و شیمیایی در رینگ بازار فیزیکی بورسکالای ایران مورد معامله قرار گرفت که این رقم نسبت به حجم فروش محصول از این بازار در هفته منتهی به روز جمعه 13مرداد، 13درصد بیشتر بود. بررسی دقیق معاملات محصولات پلیمری و شیمیایی از این بازار نشان میدهد که بخش عمدهای از افزایش حجم معاملات مربوط به رینگ شیمیایی بوده و وضعیت دادوستد محصولات پلیمری نسبت به هفتههای قبل کاهش داشته است.
به گزارش «اکوایران»، در سومین هفته مردادماه بالغ بر 107هزار تن محصول پلیمری در بازار فیزیکی بورسکالای ایران عرضه شد که برای این محصولات تقاضایی بالغ بر 140هزار تن به ثبت رسید و در نهایت به فروش 90هزار تن محصول پلیمری در این بازار منجر شد. در این هفته 84درصد عرضههای محصولات پلیمری مورد معامله قرار گرفت. این در حالی است که ظرف هفتههای پیشین نسبت حجم معامله به عرضه، ارقامی بالاتر از 90درصد بود. در شرایطی که از ابتدای مردادماه از حجم عرضه محصولات پلیمری در بازار فیزیکی بورسکالا کاسته شد، نسبت حجم معامله به حجم خرید نیز کاهش داشت. به این ترتیب باید گفت از رونق رینگ پلیمرها در بازار فیزیکی بورس کالای ایران کاسته شده است.
کاهش رونق در رینگ محصولات پلیمری در میانه تابستان نتیجه چند فاکتور از جمله افزایش محدودیت تامین برق صنایع تکمیلی در میانه تابستان است. افزایش دمای هوا و شدتگرفتن بحران تامین برق در کشور ظرف هفتههای اخیر باعث شد تا محدودیت تامین برق صنایع افزایش یابد و صنایع بیش از آنچه مدنظر بود با تعطیلی یا کاهش اجباری تولید مواجه شوند. این در حالی است که صنایع ظرف هفتههای قبل نسبت به خرید حجم قابلتوجهی مواد اولیه اقدام کردهاند. بنابراین در شرایط کنونی با انباشت محصول در انبارهای خود مواجه هستند. این موضوع باعث میشود تا از تمایل آنها به خرید کاسته شود که این موضوع خود را در افت حجم معاملات رینگ پلیمرها نشان داده است.
بخشی از رونق رینگ پلیمرها در هفتههای ابتدایی امسال نتیجه تثبیت نرخ تسعیر ارز در محدوده 28هزار و 500تومان و نوسان نرخ ارز در بازار آزاد در نرخی به مراتب بالاتر بود. این رویه فعلا ادامه دارد؛ اما استمرار آن برای چند ماه متوالی از جذابیت خرید با این سیگنال کاسته و در شرایط کنونی، اثرگذاری این سیگنال افزایشی بر بازار کاهش یافته است.
رونق رینگ شیمیایی درمقابل رکود پلیمرها
حجم فروش محصولات شیمیایی در رینگ بازار فیزیکی بورس کالای ایران در هفته منتهی به روز جمعه بیستم مردادماه جهش قابلملاحظهای داشت و به 57هزار تن رسید. دلیل رکوردشکنی حجم معاملات هفتگی را باید در کاهش حجم معاملات طی دوهفته ابتدایی مردادماه جستوجو کرد. در دومین هفته مردادماه، تعطیلی غیرمترقبه کشور ظرف روزهای پایانی هفته باعث شد تا بخشی از عرضههای محصولات شیمیایی لغو شود و به هفته سوم مردادماه انتقال یابد. به این ترتیب جبران کاهش عرضه محصولات شیمیایی در نیمه ابتدایی مردادماه باعث شد تا ظرف سومین هفته از این ماه بالغ بر 70هزار تن محصول شیمیایی در رینگ بازار فیزیکی بورسکالا عرضه شود. تقاضای ثبتشده برای این محصولات برابر 67هزار و 600تن بود و در نهایت 57هزار تن محصول شیمیایی از رینگ بازار فیزیکی بورسکالای ایران مورد معامله قرار گرفت.
رشد 8/ 8درصدی نفتا در 2023
هر تن نفتا در روز جمعه دهم ماه اوت با نرخ 644دلار و 15سنت معامله شد که این رقم رشد 8/ 8درصدی نسبت به نرخ فروش آن در ابتدای سالجاری میلادی داشت. نفتا بهعنوان ماده اولیه در بسیاری از واحدهای پتروشیمی مورد استفاده قرار میگیرد. نوسان نرخ بسیاری از محصولات پتروشیمی با قیمت نفتا همگراست. از ابتدای ماه ژوئیه بهای نفتا وارد مسیر رشد قیمت شد؛ به نحوی که بهای فروش آن از کف قیمت 519دلار به ازای هر تن در روز سوم ژوئیه به 644دلار و 15سنت در دهم ماه اوت رسید. افزایش فعالیت پالایشگاهها در آمریکا و فاصله اقتصاد این کشور از رکود از مهمترین محرکهای قیمتی نفتا ظرف یکماه گذشته بوده است. با این حال، دادههای اقتصادی چین برای ماه ژوئیه چندان رضایتبخش نبود و این موضوع باعث شد تا جریان رشد نرخ نفتا در بازارهای جهانی ظرف روزهای اخیر تضعیف شود.