کاهش قیمت فولادساز خصوصی در بورس
گروه بورس کالا - منیژه حیاتی: در شرایطی که روز گذشته فولادسازان بخش خصوصی همچون آذربایجان و خراسان قیمت عرضه میلگرد خود را برای معاملات امروز بورس کالا ۱۶۵۰ تومان اعلام کردند، اما عرضهای برای ذوبآهن اعلام نشد، اما شنیدهها حاکی از آن است که این شرکت به احتمال زیاد عرضه خود را برای میلگرد به یکشنبه هفته آینده موکول خواهد کرد. هر چند که تا روز گذشته خبری در خصوص این عرضه از سوی مدیریت فروش این شرکت و سایت بورس کالا اعلام نشد و گفته میشود در صورت تایید و تصمیمگیری در این خصوص، امروز (چهارشنبه) قیمت و حجم عرضه میلگردهای این شرکت برای هفته آینده اعلام خواهد شد. در صورتی که فولاد خراسان امروز این معامله را انجام دهد و از آنجا که این شرکت پس از ذوبآهن یکی از تاثیرگذارترین کالاهای بورسی محسوب میشود احتمال اینکه روند قیمت محصولات فولادی در بازار آزاد به شدت کاهش پیدا کند زیاد است؛ چرا که در شرایطی این قیمت از سوی سایت بورس اعلام شد که میانگین قیمت پیشنهادی میلگرد در بازار آزاد ۱۷۰۰ تومان به بالا بود در نتیجه قاعدتا نرخهای بازار چارهای جز کاهش ندارد. البته در هفته گذشته هم بعضی از فولادسازان عرضه ۱۶۲۰ تومانی هم در بورس داشتند، اما عرضههای امروز از آن جهت که عرضه خراسان است اهمیت دارد.
رشد غیرمنطقی، دلیل سقوط بازار
از سوی دیگر امروز در شرایطی فولاد خراسان قیمت ۱۶۵۰ تومان را اعلام کرده که آخرین قیمت معامله شده این کالا در بازار ۱۹۲۲ تومان بود که کاهش قابل توجهی محسوب میشود.
اما موضوعی که وجود دارد این است که آیا با توجه به قیمت ۱۵۰۰ تومان شمش در بورس کالا و حتی با در نظر گرفتن اینکه شمش وارداتی با نرخ ۱۴۵۰ تا ۱۴۶۰ تومان باشد، فروش کالا برای همه فولادسازان به خصوص فولاد سازان بخش خصوصی با این قیمت به صرفه است یا خیر.
یکی از مدیران فروش شرکتهای فولادی در خصوص این موضوع میگوید: متاسفانه یکی از دلایل روند نزولی بازار که امروز خارج از منطق تولید است و انتظار میرفت انجمن تولیدکنندگان فولاد تلاش بیشتری برای حمایت از فولاد سازان میکرد، رشد بیرویه و بی دلیل نرخ شمش فولاد خوزستان در بورس است که چند ماه قبل صورت گرفت.
به گفته وی در شرایطی که ذوبآهن اصفهان همان روز یک هزارو ۸۸۶ تومان محصول خود را عرضه کرده بود، شمش خوزستان با جهش شدید قیمتی به یکباره به ۱۷۰۰ تومان رسید در صورتیکه حتی با در نظر گرفتن فرمول ایمیدرو که ۸۲ درصد قیمت محصول نهایی را مبنای قیمت شمش در نظر میگیرد، نرخ شمش در آن روز نباید بیشتر از ۱۵۶۰ تومان هم قیمت میخورد. در نتیجه به نظر وی این رشد قیمتی به کاهش شدید قیمتی تبدیل شد تا جایی که فولاد آذربایجان هم در یک روز به شدت نرخ خود را پس از کاهش ۳۰۰ تومانی قیمت شمش، کاهش داد. وی در خصوص قیمت تمام شده میلگرد بر اساس شمش وارداتی و شمش بورس میگوید: موضوع تولید در حال حاضر بحث سود نیست؛ بلکه بحث این است که اصولا در برابر تولیدی که واحدها دارند چه میزان سود میکنند تا از این سود در زمان ضرر و زیان استفاده کنند.
در حال حاضر در صورتی که شمش ۱۵۰۰ تومان بورس را در نظر بگیریم و چه شمش بازار آزاد، میلگرد برای تولیدکنندهها نباید کمتر از ۱۷۰۰ تومان باشد، ضمن اینکه شمش وارداتی با قیمت فعلی که ۱۴۶۰ تومان پیشنهاد میشود به صورت بسیار محدودی وجود دارد و فقط در بنادر جنوبی موجود است و در مورد شمش بورس هم با در نظر گرفتن سلف بودن این کالا که ۳۰ تومان خواب سرمایه برای فولادسازان دارد، میلگرد ۱۷۳۰ تومان تمام خواهد شد. به گفته وی بهتر بود تا بورس با استفاده از کمیتههای تخصصی که به صورت مستقیم و نزدیک با واحدهای تولیدی ارتباط دارند، از هزینههای نهایی تولید در هر برهه زمانی اطلاع حاصل میکرد تا در زمان انتقاد از روند عملکردش، با استناد به شرایط و اطلاعات مستند، نسبت به این انتقادها عکسالعمل شدید انجام نمیداد. به گفته این کارشناس بازار در حال حاضر بازار فولاد با متغیرهای زیادی روبهرو است در حالی که در گذشته تنها چند متغیر همچون بازار جهانی روی آن تاثیر میگذاشت اما در حال حاضر نوسان قیمت ارز، اظهارات مسوولان، تصمیمها و بخشنامههای ارزی و صادرات و واردات هم به این فاکتور اضافه شده ضمن اینکه علاوه بر این نوسان، قیمتهای جهانی هم در مقایسه با قبل بسیار بیشتر است، چرا که برای مثال حتی پیش بینی آینده بازار جهانی هم برای معامله گران بسیار سخت شده به طوری که برای مثال تا دو هفته قبل تمامی کارشناسان بازار جهانی روند بازار را صعودی ارزیابی میکردند، اما از هفته قبل به دلیل بروز مشکلاتی همچون افزایش سرمایه و کاهش خرید قراضه از سوی آمریکاییها، کاهش خرید سنگ آهن از سوی چین به دلیل پر بودن انبارها در این کشور، قیمتها روند نزولی به خود گرفته است.
اینکه در حال حاضر بازار با متغیرهای زیادی روبهرو است باعث شده تا تصمیمگیری برای تجار نیز سختتر شود و نقدینگی کمتری را در مقایسه با قبل در بازار به کار بگیرند.
کاهش قیمت به نفع مصرف نبود
در همین حال یکی دیگر از معاملهگران بازار در خصوص کاهش قیمت فولاد و ضرورت و اجباری که طی این مدت با آن روبهرو بوده، میگوید: کاهش یکباره و شدید قیمتها در حالی نگرانی از وضعیت تولید را ایجاد کرده که از سوی دیگر نمودار قیمت مسکن نشان میدهد در نهایت افت قیمت مقاطع تاثیری بر مصرفکننده نداشته و عملا نه تنها تولید را با نگرانی روبهرو کرده، بلکه در طرف دیگر به نفع مصرف هم نبوده است.
ارسال نظر