نگاه
معاملات سلف، آتی دیگر
در قرارداد سلف کل مبلغ در زمان انجام معامله توسط خریدار پرداخت میشود و فروشنده متعهد میشود، کالای مورد نظر را در تاریخ مشخص به خریدار تحویل دهد.
این روزها عمده معاملات رینگ فلزات به خصوص در گروه فولاد به قرارداد سلف اختصاص دارد که کارشناسان این نوع قرارداد را به نوعی شبیه به معاملات آتی میدانند که باعث تعادل در قیمت محصولات مورد معامله در بورس کالا میشود.
در قرارداد سلف کل مبلغ در زمان انجام معامله توسط خریدار پرداخت میشود و فروشنده متعهد میشود، کالای مورد نظر را در تاریخ مشخص به خریدار تحویل دهد. البته قرارداد آتی با سلف کمی متفاوت است، به طوریکه در معاملات آتی فقط بخشی از مبلغ معامله در ابتدا به عنوان وجه تضمین به بورس داده میشود و کالای مورد نظر نیز در زمان تعیین شده به خریدار واگذار میشود. اما با وجود این تفاوت کارشناسان بر این باورند که قرارداد سلف همانند آتی، ریسک معاملات را پوشش میدهد و خریدار از دریافت کالای خود در چند ماه بعد به قیمت امروز مطمئن است.
براساس این گزارش در حال حاضر عمده معاملات محصولات فولادی با قرار سلف صورت میگیرد و برخی فعالان بازار از تاثیر مستقیم این قرارداد در تعادل قیمت آهنآلات خبر میدهند.
مدیر عامل شرکت کارگزاری کالای خاورمیانه در خصوص تاثیر معاملات سلف بورس کالا بر قیمتهای بازار آهن به خبرنگار سنا گفت: در هفتههای گذشته به دلیل نوسان بالای نرخ ارز، قیمت محصولات فولادی در بازار آزاد بالا رفت که در برخی سایزها شاهد رشد کاذب قیمتها بودیم. البته در بورس کالا نیز به دلیل آزاد بودن رقابت معاملهگران، قیمتها رشد کرد اما در معاملات بورس به هیچ عنوان نرخ کاذب وجود ندارد، زیرا بیشتر معاملات فولاد به صورت سلف انجام میشود.
محمدحسن کمالآبادی افزود: اینکه خریداری یک کالا را برای سلف دو ماه آینده به قیمت مشخصی خریداری میکند، به این معنا است که او خود را در برابر اتفاقهای غیرمنتظره و جوهای روانی بازار بیمه کرده و این امر به راحتی میتواند نرخهای بازار خارج از بورس را نیز متعادل کند.
ارسال نظر