گروه بنگاه‌ها - آزاده حسینی: با تشدید فشارها بر تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ‌آهن از سوی فولادسازان به منظور ممانعت از صادرات این محصول، فعالان حوزه سنگ‌آهن با تشکیل جلسه‌ای در اتاق بازرگانی خواستار ایجاد یک تشکل رسمی شدند. در این نشست اعلام شد در ماه جاری اتحادیه‌ای با عنوان تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ‌آهن به ثبت رسیده و فعالیت خود را آغاز خواهد کرد. مهرداد اکبریان عضو کارگروه فعالان حوزه سنگ‌آهن با اشاره به لزوم ایجاد تشکلی برای فعالان سنگ‌آهن گفت: با توجه به اینکه طی چند سال اخیر فعالیت در حوزه سنگ‌آهن از توجیه اقتصادی برخوردار شده، سرمایه‌گذاری کلانی در این حوزه صورت گرفته اما به دلیل آنکه هنوز به باروری لازم نرسیده، مشکلات عدیده‌ای برای فعالان این حوزه ایجاد کرده است. از این رو اغلب فعالان این حوزه خواستار به وجود آمدن یک تشکل برای تدوین برنامه‌ای منظم و سازمان یافته برای پیشبرد اهداف و همچنین بیان خواسته‌ها شدند.

وی ادامه داد: ضرورت ایجاد یک تشکل رسمی برای فعالان حوزه سنگ‌آهن به حدی بود که با یک فراخوان حدود ۹۰ فعال حوزه سنگ‌آهن عضو در جلسه اتاق بازرگانی حضور پیدا کرده و به این ترتیب مراحل اولیه برای ایجاد اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ‌آهن طی شد.

اکبریان افزود: با توجه به اینکه در نخستین جلسه فعالان این حوزه حدود ۹۰ شخصیت حقیقی و حقوقی شرکت کردند امیدواریم این اتحادیه بیش از ۱۰۰ عضو داشته باشد. همچنین در این جلسه یک کارگروه ۵ نفره که اغلب از شرکت‌های بخش خصوصی بودند، ماموریت یافتند تا امور مربوط به اتحادیه را پیگیری کنند. در عین حال با توجه به شایعه افزایش تعرفه بر صادرات، کارگروه موظف شد به عنوان نماینده فعالان حوزه سنگ‌آهن، نگرانی‌های تولید کنندگان را بررسی و آن را به صورت مکتوب برای ارائه به مسوولان آماده کند.

وی تصریح کرد: در حال حاضر نگرانی فعالان حوزه سنگ‌آهن این است که با توجه به سرمایه‌گذاری‌های کلانی که در این حوزه برای استخراج و فرآوری معادن نوپا صورت گرفته و هنوز به بهره‌برداری نیز نرسیده، تصمیمی از سوی مسوولان بدون کارشناسی و نادیده گرفتن حقوق فعالان این بخش، اخذ شود که تمام یا بخشی از سرمایه‌گذاری صورت گرفته در این حوزه نادیده گرفته شده و توجیه اقتصادی در این بخش به صفر برسد.

مدیر عامل شرکت سیاحان سپهر آسیا تاکید کرد: اتفاق خوبی که بعد از سرمایه‌گذاری‌های یاد شده در بخش معادن سنگ‌آهن رخ داده این است که به تبعیت از این تجارت جدید، واحدهای مطالعاتی و مشاوره علمی و دانشگاهی شروع به فعالیت کردند و تجهیزات جدید خریداری و روش‌های نوین آزمایش شد. به گفته وی بر این اساس، پیمانکاران حوزه استخراج و حتی پیمانکاران راه سازی، جذب کار و فعالیت شدند و در نهایت به دلیل قرار گرفتن اغلب معادن در مناطق محروم، حداقل امکانات اولیه در این مناطق به وجود آمد.

وی ادامه داد: در حال حاضر تولید فولاد خام کشور در حدود ۱۳ میلیون تن است که برای تولید آن بدون در نظر گرفتن قراضه به ۲۰ میلیون تن سنگ‌آهن نیاز است. این در حالی است که تولید سنگ‌آهن در کشور حدود ۳۵ میلیون تن است و به این ترتیب ۱۵ میلیون تن مازاد تولید سنگ‌آهن داریم که صادر می‌شود؛ بنابراین با توجه به مازاد مصرف، کمبود سنگ‌آهن در بازار داخل نداریم و ممانعت از صادرات این محصول مساوی است با ممانعت از ارز صادراتی که با توجه به شرایط فعلی و تحریم‌ها منطقی به نظر نمی‌رسد.