گروه بورس کالا - منیژه حیاتی: گرانی آهن آلات در روزهای اخیر و گذر میلگرد از مرز روانی یک‌هزار و۵۰۰ تومان، این روزها نگرانی زیادی را در میان مصرف‌کنندگان ایجاد کرده است.

اگرچه تاثیر نوسان نرخ دلار و در نهایت نقش این عامل در تعیین نرخ‌های جدید محصولات فولادی به خصوص شمش به عنوان دلایل اصلی مطرح می‌شود؛ اما در عین حال این تصور در بین معامله‌گران ایجاد شده که علاوه بر تاثیر فاکتورهای اقتصادی در نوسان نرخ فولاد، این بازار درگیر دلالی و حباب قیمت شده و برخلاف قبل که نظارت بر بازار در برخی مواقع و برخلاف انتظار تشدید و تبدیل به دخالت می‌شد، در حال حاضر نظارت‌های سطحی نیز از بازار برداشته شده است.

بسیاری از خریداران و مصرف‌کنندگان محصولات فولادی این روزها با تحلیل‌های این‌چنینی وارد بازار شده و با در نظر گرفتن اینکه دیگر نظارتی بر بازار وجود ندارد، خریدهای هیجانی و حتی در مواردی زودتر از موعد انجام می‌دهد که این امر بازار را با فشار مضاعفی مواجه می‌کند.

برخلاف این گمانه‌زنی‌ها، رییس صنف آهن فروشان معتقد است افزایش قیمت‌ها فقط به دلیل نوسان نرخ ارز است و دلالی نقشی در آن نداشته است.

به نظر محمد آزاد شمش وارداتی در حال حاضر فقط به صورت نقدی و با ارز آزاد وارد می‌شود و تولیدات داخلی هم با وجود عرضه آزاد در بورس کالا، پاسخگوی نیاز داخل به خصوص بخش خصوصی نیست. از این‌رو تنها راه آرام شدن روند صعودی قیمت آهن، آرامش در بازار ارز است و در مورد نظارت بر بازار نیز وی معتقد است نظارت و بازرسی اصناف و وزارت صنایع و سازمان حمایت وجود دارد و در گزارش‌هایی که تهیه شده اثری از کم فروشی و گران فروشی و یا احتکار کالا در انبارها نیست.

به گفته وی، گرانی و گران فروشی دو مقوله جدا است و در حال حاضر نرخ نهایی آهن آلات در بازار گران شده اما گران فروشی در بازار وجود ندارد؛ چرا که نرخ مواد اولیه همچون قراضه که زمانی در هر کیلو ۲۰۰ تومان بود در حال حاضر ۵۰۰ تومان را هم رد کرده است.

آزاد با تاکید بر اینکه در حال حاضر عرضه به اندازه کافی در بازار وجود دارد و کمبودی نیست یادآور شد اگرچه واردات با شرایط سختی نسبت به قبل صورت می‌گیرد، اما هیچ خریداری نمی‌تواند ادعا کند که کالا در بازار وجود ندارد.

این کارشناس بازار آهن معتقد است تا زمانی که حباب بازار ارز از بین نرود، قیمت‌ها در بازار فولاد نیز به همین شرایط ادامه خواهد داد؛ اما واقعیت این است که فروشنده‌‌های صنف آهن آلات نیز از افزایش شدید قیمت‌ها حمایت نمی‌کنند؛ چون افزایش قیمت‌ها تقاضا را به مروز زمان در بازار کاهش می‌دهد که در نهایت کم شدن فعالیت‌ها در بازار به ضرر صنف است.

اما باوجود این گفته‌ها حتی با در نظر گرفتن شمش ۱۳۰۰ تومانی در بازار واردات، همچنان قیمت میلگرد از نظر برخی معامله‌گران حباب دارد و نباید بالاتر از ۱۵۰۰ تومان معامله شود؛ به خصوص این نگرانی زمانی بیشتر می‌شود که صحبت از قیمت‌های بورس به میان می‌آید؛ چرا که پیش از این قیمت‌ها در بورس کالا با در نظر گرفتن نرخ تمام شده آهن در بخش دولتی، به صورتی عرضه و معامله می‌شد که از طریق آن نوسان‌های غیرمنطقی بازار آزاد کنترل شود؛ اما اخیرا بدون در نظر گرفتن این محدودیت‌ها، رقابت در بورس کالا به حداکثر رسیده است.

به نظر برخی معامله‌گران اگرچه همیشه بر عدم دخالت بر بازار تاکید می‌شود؛ اما نظارت را هم نباید به این سرعت و با شدت زیادی از بازار حذف کرد. البته به نظر می‌رسد این وضعیت فعلا فقط در بازار میلگرد حاکم است و بازار ورق با عرضه‌هایی که روز گذشته داشت تا حدودی از شرایط ملتهب روزهای قبل خارج شده. روز گذشته در معاملات ورق در بورس کالا، بالارفتن حجم عرضه از سوی عرضه‌کننده از افزایش قیمت جلوگیری کرد.

به گفته معامله‌گران، دیروز پس از تثبیت نرخ ورق در بورس، در بازار آزاد نرخ ورق گرم B به یک‌هزارو۱۵۰ تومان کاهش یافت و ورق گرم C نیز از نرخ ۱۱۸۰ تومان به ۱۱۵۰ تومان رسید. البته در بازار آزاد دیروز نرخ مقاطع هم کاهشی شد.