در سومین نمایشگاه تخصصی بومیسازی قطعات، تجهیزات و مواد مصرفی فولاد خوزستان
رونمایی از ۱۵۶۰ قطعه استراتژیک فولاد
عملکرد بومیسازی در فولاد خوزستان
به گزارش «دنیایاقتصاد»، امین ابراهیمی در مراسم افتتاحیه این نمایشگاه درباره بومیسازی این شرکت عنوان کرد: طی سالهای گذشته در فولاد خوزستان ۲۵هزار قطعه با ارزش ۶۰۰میلیون یورو بومیسازی شده است. وی در ادامه عنوان کرد: پیش از انقلاب ظرفیت تولید فولاد در کشور یکمیلیون و ۸۰۰هزار تن بود؛ اما ظرفیت تولید فولاد ایران به ۴۰میلیون تن رسیده و رتبه دهم تولید در جهان را به خود اختصاص داده است. وی افزود: فولاد خوزستان با ظرفیت ۳میلیون و ۸۰۰هزار تن فولاد، دومین تولیدکننده فولاد در کشور و نخستین صادرکننده فولاد است. در افق ۱۴۰۴ قرار است که ظرفیت فولاد خوزستان به ۶میلیون و تا افق ۱۴۱۰ نیز به ۶/ ۱۳میلیون تن برسد. مدیرعامل فولاد خوزستان در ادامه با اشاره ظرفیتهای این فولادسازی عنوان کرد: نیروی انسانی، دسترسی به آبهای بینالمللی و دسترسی به اسکلههای تخصصی برای صادرات جزو مزیتهای فولاد خوزستان بهشمار میرود.
ابراهیمی در ادامه تاکید کرد: فولاد خوزستان در راستای تکمیل زنجیره فولاد، از معدن تا محصول نهایی برخوردار است. وی در ادامه با برشمردن اقدامات فولاد خوزستان در زمینه بومیسازی در سالهای ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ عنوان کرد: در زمینه بومیسازی، ۱۵۶۰قطعه استراتژیک در فولاد خوزستان بومیسازی شده است. این قطعات نتیجه ۴۱۴۹سفارش بومیسازی قطعات به شرکتهای دانشبنیان است. مدیرعامل فولاد خوزستان ادامه داد: در فولاد خوزستان ۷۳درصد زمینه بومیسازی توسط سازندگان داخلی، ۴۰درصد افزایش جذب شرکتهای دانشبنیان و ۳۷میلیون یورو صرفهجویی ارزی در ساخت قطعات و تجهیزات انجام شده است.
ابراهیمی ادامه داد: برای نخستینبار در جهان دستگاه اندازهگیری آهن کل و آهن فلزی در آهن اسفنجی در شرکت فولاد خوزستان ساخته شده است. همچنین قرارداد فروسیلیکومنگنز را با همکاری شرکت پانیاپرتو کهربا با ارزش ۷۲۰۰میلیارد ریال منعقد کردهایم. بحث دیگر ساخت روغن ضدآتش بوده که تا پیش از این به کشور وارد میشد. یکی از پروژههای مهم فولاد خوزستان، پروژه پایش وضعیت دما و غبار در سایت فولادسازی با همکاری دانشگاه شهید چمران اهواز بوده است.
فولاد خوزستان، پیشگام در بومیسازی
در ادامه این افتتاحیه سیدرسول خلیفهسلطان دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران به اهمیت بومیسازی در صنعت فولاد بهویژه در فولاد خوزستان پرداخت و عنوان کرد: در کشور ما چند قطب فولاد از جمله خوزستان، هرمزگان، اصفهان، کرمان، یزد و حتی آذربایجانشرقی وجود دارد، اما به لحاظ آمایش سرزمینی دو قطب فولاد خوزستان و فولاد هرمزگان به دلیل نزدیکی به آبهای آزاد و انرژی بیش از قطبهای تولید فولاد شایستگی تولید فولاد را دارند. هر اندازه که بتوانیم تولید فولاد را در این دو قطب گسترش بدهیم، همچنان جا برای گسترش دارد. در سایر استانها به دلیل چالشهای تامین آب و انرژی، با مشکلات بسیاری روبهرو هستند.
خلیفهسلطان در ادامه تاکید کرد: باید به فولاد خوزستان نگاه ملی داشت. البته تمام شرکتهای فولادی در استان خوزستان در هماهنگی بالایی با یکدیگر در تعامل هستند و بهنوعی فولاد در استان خوزستان یک منبع یکپارچه بهشمار میرود. وی در ادامه یادآور شد: اتفاق خوبی که در این استان روی داده، هماهنگی شرکتهای فولادی است که این موضوع ناشی از سرمایههای مدیریتی است که در حقیقت این موضوع یک سرمایه اجتماعی محسوب میشود که باید این سرمایه مدیریتی در فولاد خوزستان را پاس داشت.
وی در ادامه با اشاره به عملکرد بومیسازی در کشور عنوان کرد: روند بومیسازی در کشور از حدود ۱۰ تا ۱۵ سال پیش آغاز شد، اما بار بیشتر این موضوع بر دوش فولادسازی در کشور بوده است. البته در زمینه بومیسازی در میان فولادسازان، فولادسازانی همچون فولاد خوزستان و فولاد مبارکه پیشقدم بودهاند؛ این شرکتها هم در زمینه فرهنگسازی بومیسازی و هم در پیشبرد اهداف بومیسازی گامهای اساسی برداشتهاند. دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران در ادامه تصریح کرد: تا حدود ۵ سال پیش برای هر تن فولاد حدود ۱۳۰ دلار هزینه میشد، اما هماکنون این هزینه به نصف و حتی کمتر از آن رسیده است؛ این بومیسازی تنها در تجهیزات صورت نگرفته، بلکه فناوری را نیز شامل میشود.
پرچم فولادیها در توسعه صنعتی بالاست
نادر سلیمانی، عضو انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران در مراسم رونمایی از ۱۵۶۰قطعه بومیسازیشده در گروه فولاد خوزستان گفت: در دهههای اول انقلاب، بخشنامههای مزاحم در توسعه صنعت وجود نداشت. چالشهای فعلی در صنعت فولاد و عدمتامین برق و گاز هم ناشی از عدم درایت بخشی از بدنه دولت است. فشار تحریمها به طور خاص و عام بر صنعت فولاد اعمال شده و اتفاقا همین فولادیها بودهاند که با نهضت بومیسازی، نهتنها اثر تحریمها را خنثی کردهاند، بلکه ارز موردنیاز کشور را هم تامین کردهاند و فولاد خوزستان یکی از سرآمدان این عرصه بوده است. وی افزود: توسعه بومیسازی در شرکتهای بزرگی مثل فولاد خوزستان یک اقدام راهبردی در طول دوره تحریمهایی است که این صنعت مادر را به نمایندگی از کل مملکت نشانه گرفته است.