به گزارش «کالاخبر»، با توجه به استقبال فعالان بازار از قراردادهای اختیار معامله مبتنی بر قراردادهای آتی زعفران‌نگین، شرکت بورس‌کالای ایران در نظر دارد قراردادهای اختیار معامله مبتنی بر قرارداد آتی واحدهای سرمایه‌گذاری صندوق طلای لوتوس را راه‌اندازی کند.

قراردادهای آتی واحدهای سرمایه‌گذاری صندوق طلای لوتوس از تیرماه ۱۴۰۰ در بورس‌کالا راه‌‌‌اندازی شد و به‌مرور حجم معاملات آن افزایش یافت، به‌نحوی که در دی‌‌‌ماه ۱۴۰۱ حدود ۸۷‌هزار قرارداد در این بازار مبادله شده و در ابتدای بهمن‌‌‌ماه جاری نیز حجم موقعیت‌‌‌های باز قراردادهای آتی مذکور به بیش از ۱۰‌هزار قرارداد رسیده است. در این میان، با توجه به نقدشوندگی بالای قراردادهای آتی واحدهای سرمایه‌گذاری صندوق طلای لوتوس، پیش‌بینی می‌شود که قراردادهای اختیار معامله مبتنی بر قراردادهای آتی واحدهای سرمایه‌گذاری صندوق طلای لوتوس با استقبال ویژه‌‌‌ای روبه‌رو شود.

قرارداد اختیار معامله مبتنی بر قرارداد آتی واحدهای صندوق طلای لوتوس از دو جهت دارای اهمیت و مزیت است: اول اینکه ابزار اختیار معامله، پیشرفته‌‌‌ترین ابزار معاملاتی رایج در بورس‌‌‌های کالایی دنیا بوده و به جهت کارکردهای خاص آن، به‌ویژه پوشش ریسک و امکان سرمایه‌گذاری اهرمی مورد توجه فعالان بازارهای مالی قرار گرفته است؛ دوم آنکه دارایی پایه قرارداد اختیار مورد اشاره، امکان سرمایه‌گذاری و فعالیت در کلاس دارایی طلا را برای علاقه‌‌‌مندان فراهم می‌کند.

کارکرد اصلی اختیار آتی واحدهای صندوق طلا، پوشش ریسک موقعیت‌‌‌های باز مشتریان در قراردادهای آتی واحدهای سرمایه‌گذاری صندوق طلای لوتوس است. سرمایه‌گذاران ریسک‌پذیر می‌‌‌توانند برای کسب سود بیشتر به اتخاذ موقعیت بدون پوشش در بازار اختیار معامله اقدام کنند؛ ولی باید در مدیریت سرمایه خود ریسک نهفته در این قراردادها را نیز لحاظ کنند.

به‌منظور پوشش ریسک موقعیت خرید در قراردادهای آتی واحدهای صندوق طلا، اتخاذ موقعیت خرید اختیار فروش یا فروش اختیار خرید و برای پوشش ریسک موقعیت فروش در این قراردادها، اتخاذ موقعیت خرید اختیار خرید یا فروش اختیار فروش می‌‌‌تواند با لحاظ ارزندگی، هزینه‌‌‌ها و ریسک‌‌‌ها مورد بررسی قرار گیرد.

به‌منظور سرمایه‌گذاری اهرمی در قراردادهای اختیار بدون پوشش موقعیت در قراردادهای آتی واحدهای صندوق طلا که ریسک زیادی در پی خواهد داشت و البته ممکن است بازدهی بیشتری نیز در پی داشته باشد، توصیه می‌شود که بخش اندکی از سرمایه اختصاص یابد تا در صورت عدم‌تحقق پیش‌بینی مشتری، امکان ادامه فعالیت وی در بازار همچنان وجود داشته باشد.

قراردادهای اختیار معامله مبتنی بر قراردادهای آتی چیست؟

قراردادهای اختیار معامله که نوعی ابزار مالی نوین در دنیا شناخته می‌شود، از سال ۱۳۹۵ در شرکت بورس‌کالای ایران راه‌اندازی شده است. از آن زمان تا آبان‌ماه سال‌جاری دارایی پایه قراردادهای اختیار معامله، تنها گواهی سپرده کالایی شامل گواهی سپرده سکه طلا و گواهی سپرده زعفران‌نگین بوده است. در آبان‌‌‌ماه سال‌جاری، بورس‌کالای ایران در مسیر توسعه ابزارهای مالی با راه‎اندازی قرارداد اختیار معامله مبتنی بر قرارداد آتی برای اولین‌بار در بازار سرمایه کشور، افق تازه‎ای را برای نزدیک‌شدن به ابزارهای معاملاتی جهانی گشود.

در قراردادهای اختیار معامله مبتنی بر قراردادهای آتی، دارایی در نظر گرفته‌شده به‌منظور تحویل در سررسید، به‌جای گواهی سپرده کالایی یا خود کالا، قرارداد آتی است. به عبارت دیگر اعمال هر اختیار معامله موجب باز شدن موقعیت تعهدی در بازار قرارداد آتی برای طرفین اختیار خواهد شد. این قرارداد علاوه بر اینکه می‌‌‌تواند امکان پوشش ریسک را برای معامله‌‌‌گران آتی فراهم کند، امکان اتخاذ استراتژی‌‌‌های متنوع معاملاتی را برای فعالان بازار فراهم خواهد کرد.

در این ابزار جدید، این امکان به معامله‌‌‌گران قراردادهای آتی داده می‌شود که ریسک موقعیت‌‌‌های تعهدی خود را پوشش دهند. در واقع در این روش علاوه بر ریسک دارایی پایه کالایی (به‌طور غیرمستقیم) ریسک قرارداد آتی نیز پوشش داده می‌شود.

تعریف اختیار معامله مبتنی بر قراردادهای آتی باعث می‌شود که خریداران اختیار به‌‌‌جای نوسانات قیمتی دارایی پایه کالایی از نوسانات بازار آتی دارایی پایه مذکور کسب سود کنند. در نتیجه معامله‌‌‌گران آتی با استفاده از این قراردادها می‌‌‌توانند استراتژی‌‌‌های معاملاتی جدیدی را اتخاذ کرده و ریسک معاملات خود را کاهش دهند یا در نوسانات بازار کسب سود کنند.

مزیت دوم این نوع قراردادها این است که معامله‌‌‌گران در سررسید اختیار معامله و در صورت اعمال اختیار توسط خریدار می‌‌‌توانند تنها با داشتن وجه تضمین قرارداد آتی، اقدام به اتخاذ موقعیت تعهدی در این بازار کنند. در حالی که در اختیار معامله مبتنی بر کالا یا گواهی سپرده کالایی، در صورت اعمال اختیار توسط خریدار، خریدار یا فروشنده مجبور به تامین کل ثمن معامله و کل دارایی پایه می‌شود. در قراردادهای اختیار مبتنی بر کالا، در خصوص قرارداد اختیار معامله فروش، در صورت اعمال خریدار، فروشنده اختیار موظف به تامین کل ثمن معامله و خرید کالای موضوع قرارداد از خریدار اختیار با قیمت اعمال و در خصوص قرارداد اختیار معامله خرید، در صورت اعمال خریدار، فروشنده موظف به تامین کل دارایی پایه و فروش آن به خریدار اختیار با قیمت اعمال می‌شود.

قرارداد اختیار معامله مبتنی بر قرارداد آتی نخستین‌بار بر زعفران‌نگین اعمال و برای دو سررسید دی و اسفند ۱۴۰۱ قرارداد آتی زعفران نگین راه‎اندازی شد. از زمان راه‎اندازی تاکنون، بیش از ۴هزار و ۳۰۰قرارداد مورد معامله قرار گرفته است. تعداد مجموع موقعیت‎های باز در این قراردادها در روز راه‎اندازی ۱۴۴موقعیت بوده که تا ۷دی ۱۴۰۱ به بیشترین میزان یعنی هزار و ۴۰۶موقعیت رسید. روز ۲۰دی‌ماه نیز اولین سررسید قرارداد اختیار معامله مبتنی بر قرارداد آتی زعفران نگین، با هزار و ۱۹۸قرارداد وارد فرآیند اعمال شد و مطابق با نوع قراردادها برای مشتریانی که شرایط ایجاد موقعیت باز در قراردادهای آتی زعفران نگین سررسید دی را داشتند، موقعیت تعهدی با قیمت اعمال در قرارداد آتی زعفران نگین سررسید دی ایجاد شد.