افزایش ۸۰ درصدی ارزش معاملات هفتگی بورس انرژی
هفته گذشته شاهد افزایش حجم و ارزش معاملات در بازار فیزیکی بورس انرژی بودیم تا جایی که ارزش معاملات به نسبت هفته قبل از آن نزدیک به ۸۰ درصد رشد داشت که یک داده مثبت و مهم محسوب میشود. در همین بازه زمانی حجم معاملات نیز ۷۶ درصد افزایش یافت که برتری رشد ارزش معاملات به نسبت حجم معاملات را نشان میدهد که در هفته مورد اشاره کالاهایی با جذابیت و قیمت بالاتر موردمعامله قرار گرفته است. در هفته گذشته حجم معاملات فرآوردههای نفتی، گازی و پتروشیمی نزدیک به ۶۱ هزار تن بود و ارزش معاملات نیز رقمی نزدیک به ۱۲۰ میلیارد تومان به ثبت رسید. همچون هفتههای گذشته بازهم سوخت کوره سبک در رینگ داخلی جذابترین عرضه بود و رشد قیمتی نزدیک به ۲۰ درصد را ثبت کرد.
از نکات مهم هفته منتهی به ۱۴ دی ماه میتوان به تقویت و جذابیت معاملات برق فیزیکی در بورس انرژی اشاره کرد که نشان میدهد معاملات مستقیم برق بین خریدار نهایی و نیروگاه با رونق بیشتری روبهرو شده و خریداران ترجیح دادهاند تا این شیوه معاملاتی را بیش از پیش مورد توجه قرار دهند. در هفته یادشده ۱۲۲ هزار و ۷۰۰ کیلووات برق به ارزش ۸۹۶ میلیون تومان در بورس انرژی موردمعامله قرار گرفت که در مقایسه با معاملات در هفتهها و ماههای قبل نشان میدهد که یک بستر جدید برای رشد ارزش معاملات در بورس انرژی ایجاد شده است. قیمتهای موردمعامله در این شیوه نیز ارقامی نزدیک به ۴۳ تومان برای هر کیلووات ساعت بود که به نسبت شبکه سراسری از جذابیت محسوسی در این بازار حکایت دارد. همین جذابیت خرید موجب میشود تا تقاضای بیشتری به این بازار وارد شود که خود محرک مهمی؛ هم برای تقویت حجم معاملات در بورس انرژی و هم به منظور کاهش هزینه تولید در کارخانههای مختلف محسوب میشود. از این نکته به سادگی نمیتوان عبور کرد زیرا در بسیاری از واحدهای صنعتی همچون صنایع مختلف فولادی، تصفیه و تغلیظ فلزات، صنایع پتروشیمی و حتی صنایع نساجی و فرآوری مواد غذایی، بهای برق یک رکن مهم در قیمت تمامشده بهشمار میرود که توجه به این ساز و کار معاملاتی در نهایت توان تولیدی واحدها را تقویت کرده و با کاهش قیمت تمامشده، توانمندی بازاریابی این قبیل شرکتها را تقویت میکند.
این موارد در حالی است که حتی قیمت برق در معاملات بورس انرژی نیز در چارچوب عرضه و تقاضا تعیین میشود که خود جذابیتی مهم برای واحدهای تولیدی و مصرفی برق بوده و میتواند در بازههای زمانی مختلف این نرخ تغییر کند. افزایش تعداد کالاهای پذیرششده در بورس انرژی را میتوان یکی از نکات مهمی بهشمار آورد که در هفته گذشته رسانهای شد. با فرض افزایش کالاهای پذیرش شده در این بازار میتوان گفت که بسترهای معاملاتی در بازار فیزیکی بورس انرژی از رشدی مطلوب و مهم برخوردار شده است. در اینخصوص حسین حسنقلیپور، رئیس اداره پذیرش و بازاریابی بورس انرژی عنوان کرد: از لحاظ آماری عملکرد پذیرش محصولات نسبت به مدت مشابه در سال گذشته رشد ۱۸۵ درصدی را تجربه کرده و به معنی آن است که ۳۷ کالای جدید به جرگه عرضههای بورس انرژی اضافه شده است. بهصورت دقیقتر با احتساب تعداد پذیرشهای صورتگرفته تا امروز، تعداد ۱۵۵ کالا در بازار هیدروکربوری به همراه ۴۶ نیروگاه در بازار برق بورس انرژی ایران پذیرششده است.
ارسال نظر