شکنندگی بازار در غیبت تقاضای موثر

 موضوع دیگر در بازار فولاد این است که «سفته‌بازی» هم جذابیت پیشین را نداشته،‌ یعنی بدنه واسطه گری در بازار نه توان و نه تمایلی به خرید و انبارداری به امید رشد قیمت‌ها را ندارد. با توجه به عدم تقاضا و رکود حاکم بر بازار فولاد و کاهش قیمت شمش در بازارهای جهانی، فعلا بازار در حالت رکود به سر می‌برد، این در حالی است که باید به کاهش قیمت شمش و افزایش تدریجی قیمت دلار توجه داشت؛‌ چرا که این دو مولفه با کاهش و افزایش تدریجی در قیمت تاثیری روی واردات شمش ندارد، از این رو است که ماه «آبان» را باید ماهی کم رمق برای بازار فولاد دانست. در ادامه عزیمت بیش از ۲ میلیون نفر جهت مراسم اربعین حسینی، باعث کاهش فعالیت در بازار فولاد خواهد شد و نشان از این دارد که باید منتظر رونق در ماه «آذر» باشیم، چرا که در سال گذشته هم پس از یک رکود ۴۵ روزه، بازار فولاد رونق را از سر گرفت و روند قیمتی از کاهش به سمت افزایش تغییر جهت داد.

به‌طور کلی ماه آبان همه ساله، موسم تقاضای موثر در بازار فولاد به شمار می‌رود، اما در این شرایط که تعطیلی هفته آینده، احتمال تغییرات آب و هوایی، مشکلات حمل و نقل و سفرهای زوار در اربعین وجود دارد، موجب خواهد شد بخشی از جاده‌ها و سرویس‌های حمل و نقل هم کارکرد صنعتی خود را از دست بدهند. به این معنا که برخی محدودیت‌ها در حمل‌ونقل‌ در استان‌های غربی و جنوب غربی کشور ایجاد خواهد شد، در این شرایط ادعای رکود با واقع‌بینی بیشتری همراه خواهد بود.

از طرفی و با توجه به این موارد شاید بتوان تحرک مثبت بازار و رشد قیمت‌ها را در هفته‌های آینده تعقیب کرد ولی باید به این پیش فرض نیز توجه کنیم که عرضه‌های مواد اولیه و مصنوعات صنعتی در بورس کالا همچون روزهای اخیر ادامه یابد تا محدودیت جدید پیش روی بازار از این مسیر محقق نشود. در طول دو هفته اخیر بدنه خرده‌فروشی در بازار فولاد نیز به معنی عرضه از انبار، نوسان قیمتی چندانی را تجربه نکرده است، این موضوع نشان‌دهنده ضعف واقعی تقاضا و کم‌رمقی معاملات حتی در بخش خرده‌فروشی است. البته در روزهای گذشته به‌صورت مقطعی شواهدی از برخی خریدهای کلان مشاهده شده ولی همین نکته نیز نتوانست جریان غالب در بازار را تغییر دهد. این در حالی است که با توجه به ۱۰ روز ثبات نسبی قیمت‌ها این احتمال وجود دارد که مصرف‌کنندگان نهایی صبر را کنار گذاشته و تقاضای موثر خود را به آینده موکول نکنند. این وضعیت موجب خواهد شد تا در نهایت دورنمای بازار با تجمیع داده‌های مثبتی روبه‌رو‌ شود که می‌تواند گفتمان غالب در این بازار را به سمت تقویت حجم معاملات، بهبود بنیادین بازار و رشد قیمت‌ها متمایل سازد. از سوی دیگر باید گفت نمی‌توان بازه زمانی مشخصی را برای خودنمایی این احتمال متصور شد، زیرا تاثیرگذاری نوسان قیمت‌های جهانی، حجم عرضه شمش فولاد در بورس کالا، تکانه‌های رشد قیمت دلار و حتی مشکلات آب و هوایی در نهایت سیگنال‌هایی خواهند بود که می‌تواند بر این بازار موثر باشد.

در این بین برخی فعالان بازار معتقدند ثبات بازار فولاد می‌تواند به‌صورت سیگنالی برای بازگشت تقاضا به بازار عمل کند اما این در حالی است که عوامل محدودکننده تقاضا در بازار خودنمایی بیشتری می‌کند. فعالان بازار معتقدند اگر ثبات قیمتی محصولات فولادی در ماه آینده دنبال شود می‌توان برای چند ماه پایانی سال اوضاع نسبتا مناسبی پیش‌بینی کرد اما این مساله به عوامل مختلفی بستگی دارد.  آنچه در حال حاضر در بازار فولاد مشخص است تمایل به خرید به میزانی که بتواند منجر به یک جهش در قیمت‌ها شود، وجود ندارد. بیشتر مدیریت بازار در شرایط فعلی از جانب عرضه‌ها صورت می‌گیرد به‌طوری‌که کاهش و افزایش عرضه این محصول باعث می‌شود قیمت با تغییر مواجه شود اما در سمت تقاضا وضعیت نسبتا مشابه و ثابتی دیده می‌شود. این مساله در مورد شمش فولاد، مقاطع و سایر محصولات تقریبا روند مشابهی دارد. کاهش تقاضا در بازار مقاطع باعث می‌شود قیمت شمش نیز با افت روبه‌رو‌ شود یا کمبود عرضه شمش بازار مقاطع فولادی را تحت‌الشعاع قرار می‌دهد. این مساله به عقیده کارشناسان باعث شده تا یک سیکل جدی در افت و خیز قیمت‌ها در نظر گرفته شود اما نتیجه این سیکل به تقویت معاملات در بازار منتهی نشده و تنها قیمت‌ها مدام تغییر می‌کنند.  کارشناسان در پاسخ به «دنیای اقتصاد» در این باره که این وضعیت تا کی می‌تواند ادامه یابد، می‌گویند؛ در سال‌های گذشته نیز وضعیت مشابهی دیده شده اما ناپایدار بوده است اما مادامی که تقاضای دولتی برای پروژه‌های عمرانی به وجود نیاید نمی‌توان منتظر اتفاقی جدی و پایدار در بازار فولاد بود و هر از گاهی جهش‌ها و افت‌هایی در این بازار اتفاق می‌افتد که البته پایدار نیز نخواهد ماند.

بورس کالا