رشد ۱۳ درصدی معامله پلیمرها در بورس کالا
این در حالی بود که حجم عرضهها در گروه پلیمرهای بورس کالا نزدیک به ۵/ ۴ درصد رشد کرد که این رشد عرضه با فرض جذابیت برخی از آنها موجب شد تا حجم معاملات رونق بیشتری پیدا کند. افزایش عرضه در گروههایی همچون سبک خطی یا سنگین اکستروژن را میتوان در این چارچوب مورد ارزیابی قرار داد، زیرا به رشد حجم معاملات کمک کرده ولی باز هم تقاضای موجود در این بازار را بهصورت کامل پوشش نداد. به نظر میرسد تقاضای موجود در بازار در وضعیت مطلوبی به سر میبرد که میتواند به تقویت حجم معاملات و همچنین رشد حجم تولید در صنایع پاییندستی محصولات پتروشیمی منجر شود.
بر اساس این گزارش، وضعیت تقاضا در بازار محصولات شیمیایی نیز همین گونه است زیرا حجم تقاضا در این بازار در بالاترین سطح از آبان ماه سال جاری تاکنون قرار داشته ولی حجم معاملات به نسبت متعادل ارزیابی میشود. این شرایط باز هم نشاندهنده جذابیت خرید و رشد قیمتها در این بازار است؛ یعنی نشان میدهد با فرض رشد عرضهها، حجم معاملات مطلوبی به ثبت خواهد رسید. البته افزایش حجم تقاضا را میتوان سیگنالی از رشد قیمت جهانی نفت خام به شمار آورد ولی در کل اوضاع در بازار پتروشیمیها به نسبت هفتههای قبل از رونق بیشتری حکایت دارد.نکته مهم هفته قبل را باید برداشته شدن سقف رقابت قیمتی در بورس کالا برای گریدهای مختلف پلی پروپیلنی به شمار آورد که البته از سوی شورای رقابت مورد تایید قرار گرفته است. این در حالی است که انتظار برای افزایش حجم عرضهها در این بازار را میتوان دلیل اصلی برداشته شدن سقف مجاز قیمتها به شمار آورد؛ یعنی با فرض رشد عرضهها، این تصمیم گرفته شده است.
در اولین هفته از ماه آبان با توجه به این رویکرد شاهد آرامش نسبی در بازار پلیپروپیلنهای نساجی بودیم ولی بازار شیمیاییها (پ پ شیمیایی) با التهابی بیشتر از قبل رو به رو شده زیرا هنوز عرضهها جوابگوی تقاضا نیست. البته نمیتوان درخصوص دورنمای این تصمیم موضعگیری قاطعی داشت زیرا حجم عرضههای آینده تکلیف این بازار را تعیین خواهد کرد. با توجه به تجربه سالهای قبل و در صورت عدم موفقیت این رویکرد جدید، بازگشت سقف قیمتی ۱۰ درصدی به سرعت قابل اجرا است، بنابراین در صورت افزایش التهاب در این بازار، بازگشت به شرایط پیشین چندان هم دشوار یا زمانبر نخواهد بود. به نظر میرسد توجه شرکتهای پتروشیمی به عرضه در بورس کالا و استفاده از پتانسیل برداشته شدن سقف قیمتی میتواند شرایط بهتری را برای تمامی بخشهای بازار به وجود آورد تا هم عرضهکننده از سود اقتصادی مورد توجه خود برخوردار شده و هم مصرفکننده بتواند ماده اولیه مورد نیاز خود را با سهولت بیشتری تامین کند. در صورت شکست این طرح قطعا بدنه عملیاتی در این بازار به سمت واردات بیشتر مواد اولیه متمایل خواهد شد که سیگنال مثبتی برای واحدهای عرضهکننده داخلی به شمار نمیآید.
ارسال نظر