«دنیای اقتصاد» روند جهانی بازار سنگآهن و فولاد را بررسی کرد
بازار در کنترل چین
دنیای اقتصاد: بازار جهانی سنگآهن و فولاد طی ماههای گذشته بیش از آنکه درگیر عوامل اقتصادی باشد، درگیر عوامل سیاسی شده و طی هفته گذشته تحت تاثیر روند نزولی آخر هفته بازار سنگآهن چین روند کاهشی داشت. این در حالی است که تقاضا در بازار با کاهش مواجه شده و بازارهای فولاد نقدی و فیوچرز نزولی هستند که همین نزول قیمتی به رکود بازار سنگآهن دامن زده است. در این بین طبق خبرها آخرین قیمت سنگآهن خلوص ۶۲ درصد روز گذشته ۵/ ۲ دلار افت داشت و ۷۵/ ۷۰ دلار در هر تن سی اف آر چین شد. جو منفی بازار فولاد فعالیت بازار سنگآهن را نیز کم کرده است.
دنیای اقتصاد: بازار جهانی سنگآهن و فولاد طی ماههای گذشته بیش از آنکه درگیر عوامل اقتصادی باشد، درگیر عوامل سیاسی شده و طی هفته گذشته تحت تاثیر روند نزولی آخر هفته بازار سنگآهن چین روند کاهشی داشت. این در حالی است که تقاضا در بازار با کاهش مواجه شده و بازارهای فولاد نقدی و فیوچرز نزولی هستند که همین نزول قیمتی به رکود بازار سنگآهن دامن زده است.در این بین طبق خبرها آخرین قیمت سنگآهن خلوص ۶۲ درصد روز گذشته ۵/ ۲ دلار افت داشت و ۷۵/ ۷۰ دلار در هر تن سی اف آر چین شد. جو منفی بازار فولاد فعالیت بازار سنگآهن را نیز کم کرده است.
انتظار میرود از نوامبر با کاهش تولید فولاد چین تقاضای سنگآهن در این کشور افت چشمگیری داشته باشد. دولت چین مجددا تاکید کرده که قصد دارد مازاد ظرفیت تولید فولاد را کاهش دهد و از راهکارهایی برای پاکسازی هوای مناطق آلوده صنعتی استفاده کند. این در حالی است که روند نزولی در آخر هفته بازار سنگآهن چین ادامه پیدا کرده است، بهطوریکه خریدها کم شده و بازارهای فولاد نقدی و آتی نزولی هستند در نتیجه بازار سنگآهن نیز راکدتر شده است.از این رو تحلیلگران زیادی نسبت به بهبود بازار سنگآهن نظر منفی دارند حتی بلومبرگ برآورد کرده که قیمت به ارقامی پایینتر از ۷۰ دلار باز خواهد گشت، این در حالی است که رشد قیمتی در هفتههای گذشته در بازار سنگآهن و پیش از آنکه وارد فاز کاهش قیمت شود، باعث افزایش قیمت فولاد شد. طی دو هفته گذشته رشد قیمت سنگآهن، افزایش آرام تقاضا در بازار چین و بسته شدن بسیاری از ظرفیتهای تولید قدیمی به دلیل مسائل زیستمحیطی در کنار افزایش حجم معاملات و رشد قیمتها در بازار آتی چین مجموعه دلایلی بود که ابتدا موجب شد تا قیمت فولاد در اقصی نقاط جهان با احتساب قیمتها در بازار داخلی این کشور افزایش یابد، اما این افزایش قیمت در حال حاضر به ثبات شکنندهای رسیده و نوسانات کاهشی را نیز تجربه میکند.
تاثیر انتخابات ریاست جمهوری چین روی قیمت گندله و سنگآهن
تحرکات سیاسی و اقتصادی چین بهعنوان بزرگترین تولیدکننده و مصرفکننده فولاد و سنگآهن در جهان تاثیر همیشگی و پیوسته روی بازارهای جهانی میگذارد، در این باره به دلیل آمادگی یافتن کشور چین برای انتخابات ریاست جمهوری بازارها مجددا در فضای اقتصاد سیاسی وارد شده و تاثیرات خود را بهصورتهای مختلف به بازار سنگآهن و فولاد نشان میدهند.در این باره آمادگی پکن برای کنگره ملی خلق چین که در تاریخ ۱۸ اکتبر (۲۶ مهر) برگزار میشود، موجب شده تولید در میان فولادسازها بهصورت دستوری کاهش پیدا کند و واحدهای تولیدی بیشتر به سمت خرید گندله بروند.کیوان جعفری طهرانی، کارشناس بینالمللی سنگآهن و چرخه فولاد معتقد است: شی جین پینگ در حالی آخرین ماه ریاستجمهوری ۵ ساله خود را طی میکند که از هماکنون خود را برای انتخاب مجدد برای دور دوم ریاست جمهوری آماده کرده است. طبق پروژههایی که «شی جین پینگ» در جهت جاده ابریشم جدید که قبلا بهنام One Belt One Road نامگذاری شده بود و صرفا شامل یک جاده زمینی و یک جاده دریایی جهت اتصال آسیا به اروپا بود، از اول آگوست ۲۰۱۷ (۱۰ مرداد ۹۶) با افزایش تعداد کریدورهای زمینی به ۶ جاده به همراه یک کریدور دریایی که بنام The Belt & Road Initiative نامگذاری شد چین را از طریق مسیرهای مختلف به سراسر آسیا، اروپا و آفریقا در ۵ سال آینده متصل میکند که این موضوع در حوزههای فولاد و سنگآهن نیز دسترسیها به بازارهای مختلف را برای این کشور هموار میکند.
در این بین پیشبینیها درباره تاثیر انتخابات پیش روی ریاست جمهوری چین حاکی از آن است که تقاضای سنگآهن صرفا برای عیارهای بالای ۶۰ درصد بالا باقی خواهد ماند و کنترلهای محیطزیستی در چین باعث شده این کشور به یک واردکننده محصولات با کیفیت جهت جلوگیری از آلودگی بیشتر هوا تبدیل شود.به علاوه تاثیر انتخابات ریاست جمهوری فوق روی کاهش خرید سنگآهنهای عیار زیر ۶۰ درصد بسیار بالا است. درباره عیارهای زیر ۵۵ درصد مشکل بسیار جدیتر بوده و عملا سنگآهنهای کمعیار با توقف فروش ۲ماهه مواجه خواهند شد. البته فولادسازان چینی عموما از سنگآهن پرعیار استفاده میکنند تا قیمت بالای زغال کک شو را به همان نسبت کاهش دهند. با وجود روند کاهشی قیمت سنگآهن در هفته گذشته، پرمیوم گندله از ۴۲-۴۱ دلار در ۲ هفته گذشته به ۴۶-۴۵ دلار CFR چین در هفته اخیر افزایش یافته است.
در آسیا در کنار چین اما وقایع هند نیز از اهمیت برخوردار است. جیندال هند تقاضای قابل توجهی را برای ۵۰ هزار تن گندله که اخیرا به مزایده گذاشته بود، دریافت کرده است. این شرکت به تازگی این محموله را برای حمل در ماه اکتبر پیشنهاد داده بود.شرکت جیندال بالاترین پیشنهادی که برای این محموله ۵۰ هزار تنی گندله دریافت کرده ۱۱۹ دلار CFR چین است که این قیمت بسیار بالاتر از انتظارات جیندال بود چون در چند وقت اخیر شاهد کاهش شاخص سنگآهن در بازار بودهایم. در حال حاضر شاخص سنگآهن با عیار ۶۲ درصد CFR چین در محدوده ۶۹/ ۵۰ دلار برای محموله ماه نوامبر و ۷۰/ ۹۵ دلار برای محموله ماه اکتبر معامله میشود. به این ترتیب کاهش قیمت سنگآهن زیر عیار ۶۲ درصد در نیمه دوم سپتامبر، ماه اکتبر و نیمه اول ماه نوامبر ادامه خواهد داشت. جیندال یکی از بزرگترین تولیدکنندگان گندله در هند است که ظرفیت تولید سالانه آن ۹ میلیون تن است. این شرکت در مدت زمان بین ژانویه تا آگوست ۲۰۱۷ مجموعا یک میلیون و ۴۳۰ هزار تن گندله صادر کرده است.
ارسال نظر