ماندن محصول در انبار، خرید ارزان‌قیمت کالاها از سوی دلالان، دیرکرد پرداخت وجه محصولات از سوی دولت و در نهایت کاهش انگیزه کشاورزان برای تولید از مهم‌ترین مشکلاتی است که با عرضه محصولات در بورس کالا و اجرای سیاست قیمت تضمینی قابل حل بوده و عرضه در این بازار به ساماندهی هر چه بیشتر بخش کشاورزی در کشور منجر خواهد شد. به گزارش «ایسنا» اجرای سیاست قیمت تضمینی محصولات کشاورزی به خصوص گندم با عرضه در بورس کالا ضمن اینکه در بلندمدت باعث ساماندهی بخش کشاورزی شده و این بخش از اقتصاد کشور را به جایگاه اصلی خود خواهد رساند، به نفع کشاورزان نیز خواهد بود. البته برای رسیدن به این مهم باید اجرای ماده ۳۳ قانون افزایش بهره‌وری بخش کشاورزی در کشور نهادینه شود و برای اجرای این قانون بورس کالای ایران بهترین بستر لازم را فراهم کرده است.

به این ترتیب با عرضه گندم در بورس کالا، این محصول مهم و استراتژیک بر اساس استانداردهای مشخص و در فضایی شفاف مورد معامله قرار می‌گیرد و این شفافیت کمک می‌کند تا تصمیم‌گیری مناسبی برای عرضه‌کننده، تقاضا‌کننده و همچنین تعادل در تخصیص بهینه منابع برای فعالیت‌های اقتصادی کشور از جمله بخش کشاورزی صورت بگیرد. در همین ارتباط یک فعال بورس کالا پیرامون نتایج و دستاوردهای اجرای سیاست قیمت تضمینی در بورس کالا اظهار کرد: در راستای اجرای ماده ۳۳ قانون بهره‌وری بخش کشاورزی و تسری آن به سایر محصولات کشاورزی محصول گندم چهار استان اردبیل، خراسان شمالی، زنجان و مرکزی به‌صورت آزمایشی، عرضه فیزیکی آن در قالب سیاست قیمت تضمینی وارد بورس کالا شده است و در اولین روز عرضه با استقبال نسبی خریداران همراه بود. البته به دلیل آنکه در ابتدای شروع طرح هستیم نمی‌توانیم انتظار اجرای تمام و کمال طرح را بدون هیچ نقصی داشته باشیم، اما به‌طور حتم پیش‌بینی می‌شود اعمال طرح قیمت تضمینی همانند سایر محصولات قبلی برای محصول گندم نیز طرح بسیار موفقی باشد.

ضمن اینکه به نظر می‌رسد سال آینده طرح قیمت تضمینی گندم به سایر استان‌ها نیز تسری خواهد یافت. مصطفی محمدباقری درباره منافع حاصل از اجرای این طرح برای دولت و نیز کشاورزان گفت: این طرح نسبت به روش قبلی (خرید تضمینی) بار مالی دولت را کاهش می‌دهد و دولت فقط مابه‌التفاوت قیمت تضمینی با قیمت معامله در بورس را پرداخت می‌کند. در حالی که در سیاست خرید تضمینی دولت متعهد بود کل قیمت خرید تضمینی را به کشاورزان پرداخت کند. افزون بر این، تمرکز معاملات گندم در بورس کالا در قالب طرح قیمت تضمینی به ارتقای کیفی محصولات و تولیدات کشاورزی کمک خواهد کرد. این کارشناس بازار سرمایه در بیان دیگر مزایای اجرای طرح قیمت تضمینی برای محصولات کشاورزی به ویژه گندم گفت: این طرح به ساماندهی بازار این محصول و همچنین استانداردسازی سایرمحصولات کشاورزی کمک خواهد کرد و باعث ایجاد شبکه گسترده بازاررسانی برای محصولات کشاورزی خواهد شد؛ افزون بر اینکه عاملی تشویقی برای افزایش بهره‌وری بخش کشاورزی نیز محسوب می‌شود.