مرکز خدمات فولاد ایران: بررسی بازار محصولات فولادی کشور در هفته گذشته نشان می‌دهد روند افزایشی قیمت این محصولات در بازار با شیب کمتری روبه‌رو‌ شده و حتی در برخی محصولات قیمت‌ها روند معکوس در پیش گرفته‌اند. هفته گذشته بیلت روند خیز و افت داشت. سایز ۱۵۰ میلیمتر روز شنبه ۱۷۷۰ تومان و سایز ۱۲۵ میلیمتر در قیمت ۱۷۵۰ تومان معامله می‌شد. با پیشنهاد شمش ذوب‌آهن همه انتظار رقابت را داشتند به همین دلیل روند صعودی قیمت از همان روز شنبه شروع شد و تا دوشنبه صبح هر دو سایز ۴۰ تومان بالا رفت ولی با بسته شدن معامله شمش ذوب‌آهن انتظار بازار فروکش کرد، ضمن آنکه قیمت مقاطع هم ثابت مانده بود به همین علت از دوشنبه به بعد قیمت شمش فروکش کرد و تا آخر هفته سایز ۱۵۰ میلیمتر به ۱۷۸۰ تومان و سایز ۱۲۵ میلیمتر به ۱۷۶۰ تومان رسید. با توجه به رکود بازار مقاطع که ناشی از انفجار قیمت یک ماه اخیر بود، بازار شمش باید در روزهای آینده آرام بگیرد ولی این به معنای برگشت قیمت نیست.

معامله سنگ‌آهن در قیمت ۴۱ دلار هر تن به معنای بسته شدن قیمت پایه است هر چند که عیار سنگ‌آهن و نوع آن در گزارش بورس نیامده بود ولی محققا سنگ‌آهن مگنتیت با عیار ۵۰ درصد به بالای ایران قیمتی بیشتر از ۴۱ دلار دارد. هفته گذشته ۲۰ هزار تن گندله با قیمت ۳۹۵ تومان پایه بسته شد در حالی‌که قیمت آهن اسفنجی از ۸۶۰ تومان پایین تر نیامده و تولیدکننده‌ها محصولشان را تا دو هفته آینده پیش فروش کرده‌اند. از طرف دیگر روز سه‌شنبه سنگ‌آهن تحویل بنادر چین با عیار ۶۲ درصد از مرز ۷۰ دلار گذشت بنابراین تولیدکنندگان سنگ‌آهن، گندله، آهن اسفنجی و بیلت فرصت دارند محصولات خود را برای دو ماه آینده پیش فروش کنند، در نتیجه عرضه کالا بیش از تقاضا نخواهد بود. ذوب‌آهن اصفهان با عرضه محدود خود به دنبال سنجش بازار و آماده کردن آن برای فروش سبدهای میلگرد است، بنابراین قیمت مقاطع افت نخواهد کرد مگر برای یک دوره کوتاه انتقالی تا هضم شدن موجودی‌های فعلی انبارها. نباید فراموش کرد که قیمت‌های فعلی شمش برای خریداران نگران‌کننده شده است؛ طبعاً قیمت شمش هم باید برای یکی دو هفته آرام بگیرد تا بازار خودش را پیدا کند.

مقاطع در بازار ایران

طی هفته گذشته قیمت مقاطع روندی مثل شمش داشت. میانگین قیمت میلگرد ۱۴ تا ۲۵ در اهواز صبح شنبه ۱۸۸۰۰ ریال و در اصفهان ۱۹۰۰۰ ریال بود. متوسط قیمت تیرآهن ۱۴-۱۶ و ۱۸ در اصفهان هم ۲۰۸۰۰ ریال بود ولی از روز شنبه روند افزایشی قیمت شروع شد. میلگرد در مبادی تولید تا ۲۰۰۰ تومان اعلام قیمت شد. هفته گذشته تیرآهن سردرگم بود و نبشی و ناودانی هر کیلو ۸۰ تومان افزایش قیمت داشتند. این روند با سرعت کمتری روز یکشنبه دنبال شد و روز دوشنبه باز هم شتاب افزایش کند شد. ولی میلگرد همچنان رو‌به بالا بود در حالی‌که نبشی و ناودانی در شرایط سکون قیمتی بودند. از روز سه شنبه قیمت‌ها نزولی شد. تیرآهن در تهران و اصفهان پیشنهاد شد. قیمت نبشی و ناودانی ۲۰ تومان کاهش یافت. روز چهارشنبه همه کالاها با افت قیمت روبه‌رو‌ شدند. تیرآهن از سایه درآمد و در روشنایی نشست. همین باعث شد تجار اصفهان که با تردید تیرآهن معامله می‌کردند از ترس ریزش بیشتر قیمت، فروشنده کالا بشوند در نتیجه خریدارها از ترس تهاجم فروشنده‌ها رغبتی به خرید از خود نشان ندادند. این روند در روزهای آینده ادامه خواهد یافت. قیمت‌های فعلی مقاطع با یک حباب حداقل ۵۰ تومانی روبه‌رو است. در پایان هفته متوسط قیمت میلگرد ۱۴ تا ۲۵ در اهواز ۲۰۰۰ تومان و در اصفهان ۲۰۳۰ تومان و تیرآهن ۲۲۵۰ تومان بود. با فرض قیمت شمش فولاد خوزستان در ۱۵۳۵ تومان یا شمش ذوب‌آهن در ۱۶۰۳ تومان قیمت مقاطع به‌طور متوسط باید روی ۱۸۵۰ تا ۱۹۰۰ تومان بایستد، این حباب بازار جو روانی است. موجودی انبارها بالاست. تنها در یک انبار بیش از ۸۰ هزار تن میلگرد وارد شده، بسیاری از این کالاها به سرعت بین تجار بازار دست به دست خواهد شد بنابراین خریدار نهایی یا واسطه به جای خرید از کارخانه به بنکدار روی می‌آورد و با قیمت پایین نیازش را تامین می‌کند. این روند تنها در دو صورت متوقف می‌شود؛ اول افزایش صادرات. اگر قیمت‌ها در خارج همچنان صعودی باشد یا قیمت ارز بالا برود در این حالت کارخانه‌ها موجودی قابل عرضه جدی به بازار داخل نخواهند داشت. دوم اعلام برنامه‌های عمرانی برای ایجاد اشتغال که به معنی بالا رفتن تقاضای داخلی است. در هر دو حالت موجودی انبارها آنقدر بالاست که حریف عرضه در قیمت‌های جدید است. نباید فراموش کرد که جانشینی این موجودی باید با قیمت‌های جدید صورت بگیرد، در نتیجه روند نزولی قیمت بیشتر از ۵۰ تا ۷۰ تومان در هر کیلو نیست، بیشتر از آن یعنی تاجر در مجموع باخته است چراکه کالایش را فروخته و باید مالیاتش را بدهد ولی از آنجا که قیمت ۳۰ درصد بالا رفته باید کالای جایگزین را با همان سرمایه در ۳۰ درصد بالاتر بخرد. در واقع با همان سرمایه و سود میزان کمتری کالا دریافت می‌کند و به همین دلیل تجار در این شرایط با احتیاط و آرام حرکت می‌کنند.

ورق در بازار ایران

قیمت ورق گرم ضخامت ۲ میلیمتر رول در انزلی روز شنبه ۲۵۰۰ تومان هر کیلو عنوان می‌شد ولی به علت محدودیت عرضه و بالا رفتن قیمت در خارج، قیمت شروع به افزایش کرد و تا روز دوشنبه به ۲۷۰۰ تومان در هر کیلو رسید. در حالی‌که روند نزولی آن سه‌شنبه و چهارشنبه این کالا را تحت تاثیر قرار داد و به ۲۶۷۵ تومان کاهش داد. میانگین قیمت ورق ضخامت ۶ تا ۱۵ میلیمتر در اصفهان روز شنبه ۲۳۰۰ تومان بود که تا آخر هفته به ۲۴۵۰ تومان رسید که علت آن افزایش قیمت مبارکه در بورس بود. قیمت دیگر اقلام ورق هم به همین شکل بود. روز یکشنبه کاویان و اکسین با حدود ۳۰ تومان افزایش قیمت روبه‌رو شدند. روز دوشنبه ورق کاویان عرضه نشد و محصول اکسین تا ۷۰ تومان بالا رفت ولی از سه‌شنبه به بعد قیمت تا ۴۰ تومان در هر کیلو کاهش یافت. ورق سرد در هفته گذشته از رخوت خارج شد. دو عامل در این مورد نقش داشتند؛ اول بارگیری از قزاقستان به کندی صورت می‌گیرد، در حالی‌که موجودی کافی است و اگر امروز بارگیری به روال خود برگردد قیمت پایین می‌آید چون کالای خریداری شده در قیمت ۵۲۰ دلار تا ۵۳۵ دلار در هر تن است. عامل دوم بالا رفتن قیمت در خارج است که گفته می‌شود به ۵۷۰ تا ۵۸۵ دلار در هر تن سی‌اف‌آر بنادر شمالی رسیده است. این دو موضوع باعث شد قیمت متوسط ورق سرد در خلال یک هفته ۱۸۰ تومان بالا برود و به بیشتر از ۳ هزار تومان در هر کیلو برسد. با روند صعودی قیمت‌ها، احتمالا سقف این کالا ۳۳۰۰ تومان خواهد بود ولی با عرضه موجودی‌ها قیمت پایین خواهد آمد چون فعلا فصل مصرف این کالا نیست. ورق گالوانیزه نیز هفته گذشته با محدودیت عرضه روبه‌رو‌ بود. بالا رفتن قیمت ورق سرد به افزایش قیمت این کالا کمک کرد و تا هر کیلو ۱۰۰ تومان برای بعضی از کالاها افزایش نشان داد ولی از روز سه‌شنبه به بعد بازار آرام گرفت.