افزایش نرخ بهره آمریکا به افت دسته جمعی کالاهای پایه منجر شد
فلزات اساسی بر مدار نزولی
حمزه بهادیوند چگینی: بالاخره بعد از ماهها کش و قوس، فدرال رزرو آمریکا روز چهارشنبه نرخ بهره این کشور را با ۲۵/ ۰واحد درصد افزایش به ۷۵/ ۰ درصد رساند و آنطور که شنیدهها حکایت دارند این نرخ باز هم افزایش خواهد یافت و تا ۲ درصد نیز بالا میرود. این تصمیم فدرال رزرو باعث شد قیمت فلزات اساسی در بازارهای جهانی با کاهش روبهرو شود که این موضوع البته قابل انتظار بود. بر این اساس بررسیهای بازار فلزات پایه در روزهای آخر هفته گذشته نشان میدهد بهای مس بعد از این تصمیم ۸۰ دلار کاهش یافت و به ۵ هزار و ۶۸۵ دلار در هر تن رسید.
حمزه بهادیوند چگینی: بالاخره بعد از ماهها کش و قوس، فدرال رزرو آمریکا روز چهارشنبه نرخ بهره این کشور را با ۲۵/ ۰واحد درصد افزایش به ۷۵/ ۰ درصد رساند و آنطور که شنیدهها حکایت دارند این نرخ باز هم افزایش خواهد یافت و تا ۲ درصد نیز بالا میرود. این تصمیم فدرال رزرو باعث شد قیمت فلزات اساسی در بازارهای جهانی با کاهش روبهرو شود که این موضوع البته قابل انتظار بود. بر این اساس بررسیهای بازار فلزات پایه در روزهای آخر هفته گذشته نشان میدهد بهای مس بعد از این تصمیم ۸۰ دلار کاهش یافت و به ۵ هزار و ۶۸۵ دلار در هر تن رسید. این در حالی است که قیمت این محصول تا ۵ هزار و ۷۶۵ دلار در هر تن در اواسط هفته قبل رسیده بود. بهای آلومینیوم در همین دوره ۲۳ دلار کاهش یافت و به هزار و ۷۳۲ دلار در هر تن رسید. در بازار نیکل نیز ۱۰۰ دلار قیمت این محصول در ۳ روز کاهش یافت و به ۵هزار و ۷۵ دلار در هر تن رسید. این در حالی است که قیمت قلع نیز ۳۵۰ دلار در هر تن کاهش یافت و به ۲۱ هزار و ۲۰۰ دلار در هر تن رسید.
به گزارش «دنیای اقتصاد» تغییرات نرخ بهره آمریکا در شرایطی در بازار فلزات پایه بهصورت افت قیمتها خودنمایی کرده که این روند هنوز در بازار داخلی خودنمایی نکرده است. روز گذشته تالار محصولات صنعتی که معمولا در روزهای یکشنبه شاهد عرضه محصول مس و گاه آلومینیوم است فاقد این عرضهها بود و به این ترتیب احتمالا این اثر در عرضه آینده در تالار بورس کالا قابل بررسی است؛ با این حال نکته مهمی را که در این بین نباید از نظر دور داشت افزایش بهای ارز در بازار داخلی است. قیمت دلار در بازار تهران روند رو به افزایشی داشته و فعلا در محدوده ۳هزار و ۹۵۰ تومان است و احتمال دارد تا ۴ هزار تومان نیز صعود کند. این موضوع اثرات کاهشی قیمتهای جهانی را تا حدی تعدیل میکند. با این حال قیمت فلزات اساسی در بازار آزاد داخلی در روز گذشته با روند کاهشی روبهرو شد و آنطور که کارشناسان این بازار میگویند این میزان کاهش تناسبی با کاهشهای جهانی ندارد و این به معنای آن است که یا هنوز اثرات کاهشی ناشی از رشد نرخ بهره فدرال رزرو به بازار داخل منتقل نشده و باید منتظر گذشت زمان بود یا اینکه نرخ ارز مانع از افت شدید قیمت در بازار داخلی شده است. در این بین اما نگاهی به بازارهای آتی فلزات پایه نشان میدهد امیدواریها به بازگشت قیمتها در بازار فلزات پایه نیز چندان قوی به نظر نمیرسد، بهطوریکه بعد از افزایش نرخ بهره در ایالات متحده قیمت انواع فلزات برای تحویل در سال آینده با افت روبهرو شد و این موضوع نشان میدهد خریداران انتظار افزایش قیمت ندارند. کارشناسان جهانی میگویند این به آن دلیل است که روند دلار در برابر ارزهای معتبر همچنان افزایشی است و این موضوع به تضعیف قیمت فلزات پایه منتهی میشود. با این حال یک موضوع را نمیتوان از نظر دور داشت و آن رشد شاخص تولیدات صنعتی در اقتصادهای بزرگی همچون آمریکا و چین است که میتواند تقاضا را برای فلزات پایه با افزایش روبهرو سازد و این موضوع به نوعی ترمز کاهش شدید قیمت این محصولات باشد. در این بین اما عامل دیگر ضعف سهام شرکتهای فلزی در بازارهای جهانی است. کارشناسان بینالمللی معتقدند افت قیمت کنونی میتواند بار دیگر ارزش سهام این شرکتها و معادن را کاهش دهد، البته افزایش ارزش دلار میتواند به تقویت ارزش سهام شرکتهای صادرکننده منجر شود، اما در مجموع انتظار میرود ارزش سهام این شرکتها کاهشی باشد. حال اگر این موضوعات را کنار مسائل مرتبط با مشکلات تجاری بین چین و آمریکا که ترامپ تقریبا آن را آغاز کرده قرار دهیم احتمال آنکه فعلا مسیر فلزات پایه کاهشی باشد وجود دارد درحالیکه این مسیر بعد از روی کار آمدن ترامپ معکوس شده بود.
موضوع نگرانکنندهای که در حال حاضر سرمایه گذاران با آن مواجه هستند آن است که فدرال رزرو اعلام کرده نرخ بهره را لااقل دو تا سهبار دیگر افزایش خواهد داد و این نشان میدهد هنوز افزایش ارزش دلار در ابتدای راه قرار گرفته و پیشبینی رشد بیشتر بهای این ارز در برابر سبدی از ارزهای معتبر وجود دارد، بنابراین انتظارات افزایشی باز هم پشتوانههای قوی ندارد. هماکنون ارزش دلار به بالاترین نرخهای خود در ۱۴ سال گذشته رسیده و این فشار بالایی را به بازار فلزات پایه وارد میکند.
به این موضوعات باید برنامههای ترامپ برای رونق اقتصاد آمریکا را افزود. ترامپ در تلاش است با توسعه پروژههای زیرساختی اقتصاد آمریکا را به مسیر خود بازگرداند و این سیاست ارزش دلار در ایالات متحده را با تقویت بیشتری روبهرو میکند به این ترتیب شرایط برای رشد ارزش دلار تا ۲۰۱۸ وجود دارد (به گفته سیتی گروپ).
در بازار داخلی اما آنطور که در بالا نیز اشاره شد انتظار میرود شرایط نسبتا متعادل تری تجربه شود. کارشناسان میگویند فعلا دلار کاهش قیمتی را تجربه نمیکند و بر این اساس تعدیل قیمتی در بازار فلزات اساسی سناریوی محتمل این بازارها است، البته تقاضای واقعی در بازار فلزات اساسی همچنان پایین است و طی مدت اخیر که قیمت فلزات پایه با رشدهای خوبی روبهرو شده بود تقاضا با تحرک رو به رشد مواجه شد و اگر روند کاهشی قیمت بر بازار حکمفرما شود احتمالا تقاضا بار دیگر به مسیر کاهشی خود بازگردد که این مساله با عرضههای بعدی در بورس کالا قابل رصد و بررسی است.
ارسال نظر