گروه بورس کالا- کتایون دارابی: در شرایطی احتمال آزادسازی صادرات یک میلیون تنی مجتمع‌های پتروشیمی در ماه‌های ابتدایی امسال مطرح می‌شود که در روزهای اخیر خبر بازگشایی صادرات پلی‌پروپیلن‌ها توانست نماد برخی از پتروشیمی‌ها را مثبت کند. از سوی دیگر افزایش قیمت خوراک گاز هم به گمان بسیاری از فعالان بازار می‌تواند شرایط را برای واقعی کردن قیمت‌ها براساس بازارهای جهانی هموار کند.

گر چه هنوز زمان رشد قیمت خوراک گاز به صورت قطعی اعلام نشده است، اما بیشتر آگاهان بازار معتقدند؛ پس از تعیین تکلیف بودجه، احتمالا تکلیف خوراک گاز و مایع هم مشخص خواهد شد. با این حال این گروه می‌گویند: تغییر قیمت خوراک مایع تا حدود زیادی انجام شده است و دستکاری بیش از حد این قیمت‌ها می‌تواند مزیت صادراتی را از بین ببرد؛ چرا که کشورهای تولیدکننده نفت و گاز همواره به خوراک مجتمع‌های پتروشیمی سوبسیدی اختصاص می‌دهند، از این رو به نظر می‌رسد که تغییرات در خوراک مایع مجتمع‌های پتروشیمی پیش‌تر داده شده است.
این در حالی است که برخی از مجتمع‌هایی که با خوراک مایع کار می‌کنند، سال گذشته میزان صادرات خود را به شدت کاهش دادند، مدیران این مجتمع‌ها می‌گویند: با وجود فشار دولت برای ورود ارز حاصل از صادرات به اتاق مبادلات ترجیح می‌دهند از بخش زیادی از صادرات صرف‌نظر کنند.
در همین حال گفته می‌شود اکثر مجتمع‌های پتروشیمی در حال حاضر ۲۶ درصد پایین‌تر از ظرفیت اسمی خود تولید می‌کنند که بخشی از این موضوع به کمبود خوراک و ممنوعیت صادرات آنها بازمی‌گردد که البته به گمان بسیاری از فعالان بازار بازگشایی صادرات می‌تواند مشکلات آنها را کاهش دهد.
البته بازگشایی صادرات موضوع ورود ارز به اتاق مبادلات را پررنگ‌تر از پیش خواهد کرد، برخی از آگاهان بازار معتقدند؛ در سال گذشته مقاومت پتروشیمی‌ها در برابر ورود ارز به اتاق مبادلات سبب ممنوعیت صادرات شد، اتفاقی که تا امسال هم ادامه دار ماند، اما این بار گویا دولت تصمیم گرفته در مقابل مقاومت مجتمع‌های پتروشیمی از سلاح دریافت هزینه خوراک براساس ارز استفاده کند، اتفاقی که به گفته بسیاری از فعالان اقتصادی، از سوی دولت می‌تواند اجرایی شود.
رسیدگی به تخلف برخی از مجتمع‌‌ها
با این حال روز گذشته بازار محصولات پلیمری همچنان با رکود دنباله‌دار مواجه بود، به طوری که مبادلات به شدت تضعیف شده و انتظارها برای تغییر روند بازار هم تا حد زیادی کاهش یافت. به گفته تاجران عدم اطمینان به آینده و ترس سبب شده تا بیشتر معامله‌گران از ورود به مبادلات صرف‌نظر کنند.
این در حالی است که عدم تغییر قیمت محصولات پلیمری هفته گذشته و در بورس کالا در شرایطی که روند بازارهای جهانی منفی بود، اندکی بازار پتروشیمی را دچار سردرگمی کرد. به طوری که در فاصله دو روز افت و خیز قیمت‌ها تا ۱۵۰ تومان در هر کیلو هم مشاهده شد. با این حال بیشتر معامله‌گران ترجیح می‌دهند با اطمینان به قیمت‌های اعلامی از سوی شرکت ملی صنایع پتروشیمی اقدام به خرید محصولات کنند و از این رو با وجود یکسانی قیمت اکثر کالاها در بورس و بازار نقدی در انتظار آینده هستند. این در حالی است که بازار پلاستیک‌ها بیش از بازار محصولات دیگر وارد رکود شده و احتمالا تا تابستان هم ادامه داشته باشد.
با این حال روز گذشته اخباری در خصوص برگزاری جلسه‌ای در سازمان حمایت از مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان برای رسیدگی به تخلفات برخی از مجتمع‌های پتروشیمی که اقدام به فروش محصولاتشان خارج از بورس کرده بودند، انتشار یافت. یکی از اعضای هیات مدیره صنعت پلاستیک در این باره می‌گوید: در تعطیلات نوروز فروش گریدهایی از محصولات از سوی برخی مجتمع‌ها خارج از بورس در حالی که بازار با التهاب روبه‌رو بوده، از دلایل برگزاری این جلسه است. برخی از خریداران بورس می‌گویند: این در حالی است که برخی از این مجتمع‌ها تاکنون کالاهای فروخته شده خود را در اسفندماه سال گذشته به خریداران تحویل نداده‌اند.