گروه بورس کالا- حدیث موسوی: روز گذشته یکنواختی و سردی مبادلات آهن باز هم ادامه داشت. بررسی بازار نشان می‌دهد که تغییر چندانی در مبادلات دیروز نسبت به هفته گذشته رخ نداده است. با توجه به سایز و نوع تیرآهن‌های موجود در بازار قیمت این محصول بین یک هزار و ۹۰۰ تومان تا یک هزار و ۹۱۰ تومان در نوسان است. در عین حال به دلیل نیاز به نقدینگی و گردش آن در بازار فولاد، فروشنده‌ها حاضرند نرخ محصولات خود را از نرخ‌های فعلی پایین‌تر بیاورند، اما در عمل باز هم شاهدیم خریداران با بی‌میلی با عرضه‌ها برخورد می‌کنند و رکود همچنان بر تقاضای محصولات فولادی سایه افکنده است.

کارشناسان معتقدند: با نظر به افت قیمت‌های جهانی و رکود فعلی در این بازار، گذر از رکود بازار داخل تا اواسط خردادماه کار سختی است خصوصا اینکه تقاضایی نیز از سوی انبوه‌سازان یا متولیان مسکن مهر، خودروسازان و سایر صنایعی که نیاز به محصولات فولادی برای تولید دارند در بازار قابل مشاهده نیست.

به گفته فعالان اگر در ماه‌های آتی بازار، تحرکی به خود ببیند و رونق به آن بازگردد نوسانات جزئی در قیمت‌ها رخ می‌دهد که البته کنترل و حفظ تعادل عرضه و تقاضا در این حالت مشکل نیست؛ چرا که عرضه‌ها به خوبی پاسخگوی نیاز بازار خواهند بود.

بازار بی‌قراضه

در عین حال نگاهی به وضعیت بازار قراضه در مدت اخیر نشان می‌دهد، آینده روشنی لااقل طی ماه‌های نزدیک انتظار آن را نمی‌کشد. تولید قراضه در ایران نسبت به مصرف آن بسیار پایین است، به گونه‌ای که عملا هیچ تناسبی بین میزان نیاز به آن و میزان ورودی آن به بازار وجود ندارد. یکی از فعالان این حوزه می‌گوید: ماشین‌آلاتی که باید طی ۵ تا ۱۰ سال مستهلک شوند معمولا بین ۳۰ تا ۳۵ سال طول می‌کشد تا از رده خارج شوند.

در کنار این موضوع ماشین‌های تراش و کلیه لوازم صنعتی هم که مناسب تولید قراضه هستند خیلی دیر پا به بازار قراضه می‌گذارند. همین امر سبب شده است تا با کمبود شدید قراضه برای تولید انواع شمش و اسلب در بازار داخلی مواجه باشیم که این موضوع نیاز به واردات آن را بیش از پیش پررنگ می‌کند.

کارشناسان بازار معتقدند: در شرایط کنونی به سبب افزایش نرخ ارز و عدم تخصیص آن به واردات قراضه، واردات شمش مقرون به صرفه‌تر است. از سوی دیگر در بازارهای جهانی قراضه کاهش قیمت داشته است، چرا که بازار فولاد مدتی است با رکود دست به گریبان شده، به گونه‌ای که اکثر عرضه‌ها بی‌تقاضا می‌ماند. در واقع هنگامی که تقاضای میلگرد و ورق در تولیدات صنعتی کاهش می‌یابد، نیاز به شمش و اسلب هم به تبع آن کم می‌شود و همچنین نیاز به قراضه با افت مواجه می‌شود.

این در حالی است که قیمت‌های داخلی هم باید از قیمت‌های جهانی تبعیت کنند و کاهش یابند، اما با توجه به نیاز بازار برای تولید شمش قیمت این محصول از عرضه و تقاضای آن خط می‌گیرد و به این سبب است که در عمل شاهدیم قیمت قراضه روندی افزایشی دارد. در حال حاضر طرح‌های توسعه فولاد کشور به عنوان نمونه در مجتمع فولاد یزد و کارخانه فولاد مبارکه اصفهان منجر به افزایش تقاضا برای قراضه شده‌اند و به همین سبب قیمت آن به حدود یک هزار و ۹۰۰ تومان در بازار داخلی رسیده است.

این در حالی است که فعالان بازار معتقدند به منظور تعیین قیمت صحیح قراضه، باید به روش جاری آن تن داد؛ چراکه مثلا به دلیل ناهمگنی و عدم قابلیت دسته بندی انواع قراضه نمی‌توان این محصول را برای شفاف شدن تعیین قیمت قراضه در بورس کالا عرضه کرد.