سارا جنگروی : معاملات آتی سکه طی هفته گذشته هر چند با کاهش ۱۸ هزار و ۹۷۵ واحدی در حجم معاملات روبه‌رو‌ بود و به رقم ۵۵ هزار و ۱۹۴ معامله رسید ولی اتفاق شاخص هفته گذشته را می‌توان افزایش قابل توجه موقعیت‌های باز در سررسیدهای موجود به خصوص اردیبهشت دانست، چنان که این موقعیت‌ها رقم ۷۱ هزار و ۵۹۴ واحدی را به ثبت رساندند تا نشان دهند پیش‌بینی‌ها و انتظار فعالان بازار از ارزش اونس به‌عنوان یکی از مهم‌ترین شاخص‌های تاثیرگذاری در بازار آتی سکه مثبت است.

ثبت روندهای صعودی در بازار آتی

طی هفته گذشته، اونس همانند هفته‌های قبل در یک بازه تغییرات ۳۰ دلاری گیر افتاد و از این بازه خارج نشد؛ موضوعی که منجر به نوسان طلای جهانی از ۱۳۳۰ تا ۱۳۶۰ دلار طی هفته شد. در این راستا اونس آغاز هفته را با ۱۳۳۶ دلار شروع کرد و با ۱۳۵۳ دلار به پایان رساند، آغاز هفته کاری در بازارهای جهانی برای اونس شروع مثبتی را رقم زد که به تدریج اونس را به رقم ۱۳۵۳ دلار رساند.

در این میان شروع هفته برای بازار آتی سکه منفی آغاز شد که این موضوع به دلیل بسته شدن منفی بازار (۱۳۳۶ دلار) در روز جمعه هفته ماقبل بود که این موضوع باعث شد معاملات بازار آتی در روز شنبه هفته گذشته ۱۰ هزار تومان پایین‌تر از روزهای قبل انجام شود، موضوعی که سکه آتی اردیبهشت را از قیمت یک میلیون و ۱۷۴ هزار تومان به یک میلیون و ۱۶۴ هزار تومان رساند.

با این حال با رشد تدریجی اونس در هفته گذشته، بازار آتی هم با این روند تدریجی همراه شد و شروع به رشد از مبدأ یک میلیون و ۱۶۴ هزار تومان در سررسید اردیبهشت کرد؛ با این حال و با اینکه سکه سررسید اردیبهشت قیمت یک میلیون و ۱۸۲ هزار و ۵۰۰ تومان را نیز در بازار دید که ثبت این قیمت البته پایدار نبود ولی در قیمت نهایی یک میلیون و۱۷۹ هزار و ۵۰۰ تومان در پایان هفته به کار خود پایان داد.

بازه تغییرات قیمت سکه نقدی طی هفته گذشته از یک میلیون و ۱۱۰ هزار تومان تا یک میلیون و ۱۲۵ هزار تومان در نوسان بود، هر چند در قیمت یک میلیون و ۱۲۱ هزار تومان پرونده هفتگی خود را به پایان رساند. با در نظر گرفتن سررسید اردیبهشت به‌عنوان مرجع مورد بحث، معاملات بازار هفتگی آتی نیز در بازه تغییرات ۲۰ هزار تومان و در دامنه یک میلیون و ۱۶۳ هزار تومان تا یک میلیون و ۱۸۲ هزار تومان در نوسان بود.

سه‌شنبه سبز رکورددار معاملات آتی

با این حال بازار آتی سکه طی هفته گذشته تنها با تکیه بر عامل طلای جهانی فعالیت نکرد، چنان که آغاز فعالیت‌های روز پنج‌شنبه و در مقاطعی از روز چهارشنبه با اینکه اونس در روندی منفی حرکت کرد، بازار آتی با تاثیر‌پذیری از جریان‌های دیگری همچون «انتظارات بازار» و «قیمت تسویه روز گذشته آن» تغییر فاز منفی را انتخاب نکرد و همچنان مثبت ماند تا نشان دهد با وجود اینکه بازار آتی سکه و اونس همبستگی مستقیم دارند ولی لزوما تحرکات اونس پیوسته در رقم بازار آتی سکه تاثیرگذار نیست، البته این در حالی است که بازار آتی به فاکتورهای قوی‌تر دیگری غیر از اونس دست پیدا کند و روندی محتمل‌تر و موثرتر را بیابد.

در این راستا طی هفته گذشته، تعداد بازیگران بازار و عرضه و تقاضا نیز در روند بازار آتی سکه تاثیر‌گذار شد، ضمن اینکه طی هفته گذشته روز سه‌شنبه حجم معاملات به ۱۸ هزار و ۵۳۷ معامله رسید که پر‌رونق‌ترین حجم معاملات طی هفته گذشته را به ثبت رساند. کم‌رونق‌ترین حجم معاملات هم به روز یکشنبه با رقم ۳ هزار و ۲۱۸ معامله رسید.

موضوع قابل توجه و اتفاق شاخص دیگر در هفته گذشته را می‌توان موقعیت‌های باز دانست که در این راستا موقعیت‌های باز در سررسید اردیبهشت طی این هفته به ۷۱ هزار و ۵۹۴ موقعیت رسید که این میزان بالاترین رقم از زمان باز شدن این سررسید محسوب می‌شود، چنان که این رقم همیشه در بازه‌ای ۱۰ تا ۱۵ هزار‌تایی در نوسان بود، بالاترین موقعیت‌های باز در این سررسید نیز رقم ۱۲ هزار و ۳۵۶ معامله بود که در روز سه‌شنبه به ثبت رسید.

بنابراین روز سه‌شنبه چه از نظر حجم معاملات و چه موقعیت‌های باز بالاترین رکورد را در هفته گذشته به ثبت رسانده است. از سویی تحرک فعالان بازار طی هفته گذشته و خصوصا بعد از باز شدن معاملات اونس در روز دوشنبه بسیار بیشتر شده بود. بررسی‌های «دنیای اقتصاد» از افزایش موقعیت‌های باز خصوصا در سررسید اردیبهشت نشان می‌دهد که انتظارات بازار روی اونس به سمت افزایش و با دیدی مثبت است.

بازار همچنان در انتظار نرخ بهره

انتشار بیانیه نشست فدرال رزرو در روز پنج‌شنبه، نشان‌دهنده این موضوع بود که غالب مدیران ارشد بانک مرکزی آمریکا مخالف افزایش نرخ بهره هستند، این در حالی است که بیشتر مقام‌های فدرال رزرو خواستار منتظر ماندن برای ارائه اطلاعات و آمارهای اقتصادی بیشتری شده‌اند؛ با این حال موضع‌گیری اغلب مدیران در این نشست گمانه‌زنی‌ها را در ارتباط با کاهش ارزش اونس کمرنگ کرده است و پیش‌بینی‌ها را به سمت افزایش ارزش اونس سوق می‌دهد. در عین حال این مدیران ارشد اعلام نکرده‌اند که نرخ را افزایش خواهند داد، این در حالی است که بسیاری پیش‌بینی کرده‌اند که طی سال ۲۰۱۶ حداقل یک بار افزایش نرخ بهره رخ خواهد داد.

این در حالی است که فعلا و در کوتاه‌مدت احتمال افزایش نرخ بهره منتفی شده، موضوعی که به رونق کم و بیش بازار اونس کمک خواهد کرد. با این حال اگر افزایش نرخ بهره‌ای در کار نباشد، شاخص دلار تضعیف خواهد شد که در این راستا اگر تضعیف شاخص دلار رخ دهد موجب افزایش قیمت جهانی طلا خواهد شد.

با این حال موضع‌گیری غالب در جریان نشست‌های فدرال رزرو را می‌توان روندی محتاطانه دانست، چنان که به گفته کارشناسان این احتیاط در جهت این است که نرخ بهره را بدون حساب و کتاب افزایش ندهند. در این راستا می‌توان گفت، احتمال افزایش اونس در صورتی خواهد بود که مدیران ارشد این نشست در مورد افزایش ندادن نرخ بهره در طولانی‌مدت به اتفاق نظر برسند، موضوعی که تا لحظه نگارش این گزارش اتفاق نیفتاده و نشان می‌دهد اونس، مسیری کاهشی را در پیش گرفته، موضوعی که ممکن است به گمانه‌زنی‌های افزایش نرخ بهره در سپتامبر مربوط باشد.

انتظار و خوش‌‌بینی در بازار آتی سکه