«به بهانه ازسرگیری معاملات سیمان در بورس کالا»
کشف قیمت درست در گرو عرضه کل سیمان تولیدی در بورس
ایسنا: پس از گذشت چند سال که سیمان از بورس کالا خارج شد ظاهرا تصمیماتی گرفته شده که این محصول بار دیگر از مجرای این نهاد مبادله شود که همین امر شفافسازی در قیمتگذاری این محصول را به دنبال خواهد داشت. در سال ۱۳۸۹ تصمیماتی مبنی بر پذیرفتهشدن عرضه سیمان در بورس کالا گرفته شد و این موضوع میتوانست به روند شفافسازی در قیمتگذاری این کالا کمک کند و سیمان را به سمت تکنرخی شدن پیش ببرد. در ماههای ابتدایی سال ۱۳۸۹ هیات پذیرش بورس کالا با انجمن صنفی تولیدکنندگان سیمان به تفاهم رسیدند که سیمان از مجرای بورس کالا روانه بازار شود.
ایسنا: پس از گذشت چند سال که سیمان از بورس کالا خارج شد ظاهرا تصمیماتی گرفته شده که این محصول بار دیگر از مجرای این نهاد مبادله شود که همین امر شفافسازی در قیمتگذاری این محصول را به دنبال خواهد داشت.در سال ۱۳۸۹ تصمیماتی مبنی بر پذیرفتهشدن عرضه سیمان در بورس کالا گرفته شد و این موضوع میتوانست به روند شفافسازی در قیمتگذاری این کالا کمک کند و سیمان را به سمت تکنرخی شدن پیش ببرد.در ماههای ابتدایی سال ۱۳۸۹ هیات پذیرش بورس کالا با انجمن صنفی تولیدکنندگان سیمان به تفاهم رسیدند که سیمان از مجرای بورس کالا روانه بازار شود.
یکی از نگرانیها، در آن زمان این بود که با عرضه سیمان در بورس کالا نوسانهای قیمتی و مبادلات آن باعث شود که شرکتهای تولیدکننده، زیانده شوند. البته مسوولان مربوطه بورسی در آن زمان معتقد بودند به علت اینکه در سال ۱۳۸۴ تعدادی از شرکتهای سیمانی (تقریبا ۴۰ شرکت) وارد بورس شدند، نگرانیهایی از این بابت وجود ندارد و روند عرضه سیمان در بورس کالا به خوبی پیش خواهد رفت.از طرفی هم در صورت عرضه سیمان در بورس کالا قیمت آن باید به سمت تک نرخی شدن پیش میرفت و دولتیها دیگر نباید نقشی در قیمتگذاری برای این محصول استراتژیک میداشتند.
اما با ادامه قیمتگذاریهای دولتی، در سال ۱۳۹۱ شاهد توقف عرضه سیمان در بورس کالا بودیم و این موضوع دلیلی شد تا روند صادرات و فروش سیمان در بازارها از مجرای بورس کالا با مشکلاتی مواجه شود که از جمله آن عدم شفافیت در نرخ این محصول و چند قیمتی شدن آن بود.به گزارش «ایسنا» از آن زمان به بعد تلاشهایی در زمینه بازگرداندن سیمان به بورس کالا دیده میشد و ذینفعان این تصمیم بارها با یکدیگر جلساتی گذاشتند تا بتوانند دوباره سیمان را روانه بورس کالا کنند اما ظاهرا وجود اختلافنظرهایی در این زمینه منجر به گرفتن تصمیمی واحد نمیشد.
اما در حال حاضر با توجه به رایزنیها و تصمیماتی که اتخاذ شده، در این روزها تالار بورس کالا بعد از ۴ سال دوباره شاهد عرضه سیمان بوده است. این موضوع میتواند شرایط قیمتگذاری سیمان را شفاف کند و باعث شود روند خرید و فروش هم برای خریداران و هم برای فروشندگان تسهیل شوند.البته از طرفی در شرایط کنونی مقدار عرضه سیمان در بازار بیشتر از مقدار تقاضا است و با این شرایط مازاد سیمان در بازار وجود دارد که این موضوع میتواند شرایط کشف قیمت مناسب را برای این کالا سختتر کند.
در همین زمینه حامد سلطانینژاد، مدیرعامل بورس کالای ایران در پاسخ به خبرنگار «ایسنا» در مورد احتمال عرضه کل سیمان تولیدی، در بورس کالا در شرایط مازاد تولید و امکان کشف قیمت نادرست در چنین شرایطی گفت: اگر کل شرکتهای تولیدکننده سیمان عرضه خود را در بورس انجام دهند، خریدارها هم به سمت بورس متمایل خواهند شد در نتیجه اگر مسوولان امر برای این موضوع برنامهریزی کنند خود شرکتها این آمادگی را دارند که کل تولید خود را در بورس عرضه کنند، چراکه انجمن تولیدکنندگان سیمان بارها موافقت خود را با این موضوع اعلام کرده است.
وی با اشاره به پتانسیلهای موجود در ایران برای تولید ارزان قیمت سیمان اظهار کرد: در حال حاضر خیلی از تولیدکنندهها مجبور هستند محصول خود را با قیمتهای خیلی پایین در بازارهای مصرف به فروش برسانند و این موضوع یک رقابت منفی برای تولیدکنندهها به وجود آورده اما با عرضه کل سیمان تولیدی در بورس کالا رقابت منفی از بین میرود و به جای اینکه خارجیها از مزیتهای سیمان ارزان بهرهمند شوند، مردم و تولیدکنندههای خودمان از این موضوع سود خواهند برد.
در همین زمینه یکی از کارشناسان بازار با اشاره به عرضه دوباره سیمان در بورس کالا ضمن موافقت با این اقدام متذکر شد: از آنجایی که در بازار، با مازاد عرضه سیمان مواجه هستیم عرضه آن در بورس کالا به کشف قیمت خوبی نمیانجامد.قدرتی اظهار کرد: راهی که بورس کالا در پیش گرفته درخشان و پسندیده است. ما باید قبول داشته باشیم که بازار ما در حال سوق پیدا کردن به بازاری مدرن است و یکی از ابزارهای مدرنشدن بازار، شفافیت است.
ارسال نظر