گروه بورس کالا: ترکیه از رقابت با ایران در صنایع سیمان، آهن، فولاد و سرامیک نگران است زیرا پس از اجرایی شدن برجام، ممکن است کشورمان به رقیبی جدی برای ترکیه تبدیل شود. این در حالی است که با توجه به جایگاه قدرتمند ایران در صنایع سیمان، فولاد و مصالح ساختمانی، هنوز هم ترکیه ایران را به‌عنوان رقیبی جدی برای خود محسوب نکرده هرچند که در اغلب رقابت‌های تجاری، متاسفانه ترکیه توانسته است با برتری تجاری و صنعتی خود، سهم بازار بیشتری را در منطقه به‌دست آورده و در این رقابت‌ها با اثبات برتری خود، جایگاه تجاری ایران را تضعیف کند.

با توجه به توانمندی صنایع ایران در کسب جایگاه‌هایی بهتر در رقابت‌های تجاری، هم‌اکنون نیاز به حمایت‌های بیشتر از بازارهای صادراتی باید به‌عنوان یک نقشه راه و حتی راهبرد در مناسبات تجاری و سیاسی کشور مد‌نظر قرار گرفته تا بتواند به رونق اقتصادی ایران کمک کند. وجود صنایع قدرتمند داخلی، دورنمای بهبود رشد اقتصادی و تولیدات صنعتی، وجود صنایع پایین‌دستی قدرتمند و فعال، بازارهای منطقه‌ای قابل دستیابی و حتی قرابت‌های فرهنگی و دینی مواردی است که می‌تواند به رونق تجاری ایران کمک کند.

هم‌اکنون در بازارهای منطقه‌ای، ترکیه را می‌توان مهم‌ترین‌ رقیب ایران دانست تا جایی که در بازارهایی همچون عراق، کشورهای آسیای میانه و حتی افغانستان، بر سر کسب سهم بازار بیشتر، رقابتی جدی در جریان است. البته باید به این نکته اشاره داشت که در سال‌های اخیر ترکیه توانسته است تا سهم بازار ایران را در بسیاری از کشورهای آسیای میانه تصاحب کندحتی فضای اصلی از بازار عراق را نیز به خود اختصاص دهد. این رقابت تا جایی پیش‌رفته است که بازار افغانستان و ترکمنستان تبدیل به فضایی برای جولان اجناس ترکیه شده و متاسفانه به عقب‌نشینی کالاهای ایرانی منجر شده است هرچند که در این رقابت تاکنون نتوانسته‌ایم سهم بازار جذابی از بازار روسیه را به‌دست آوریم.

شاید بتوان بازار عراق را خط قرمزی برای تولیدات ایرانی به‌شمار آورد زیرا علاوه بر قرابت‌های مذهبی و سیاسی، بزرگ‌ترین بازار هدف صادراتی ایران را تشکیل داده است اما نتوانسته‌ایم از این ظرفیت برای افزایش مراودات اقتصادی خود استفاده کنیم. درخصوص بازار عراق باید به این نکته نیز اشاره داشت که افزایش مراودات تجاری بین ایران و عراق، می‌تواند امکان فضاسازی و اعمال فشار از سوی کشورهای طرفدار داعش را بر دولت عراق کاهش داده یعنی منافع ملی عراق را نیز تامین خواهد کرد.

در ادامه باید به این نکته اشاره داشت که هم‌اکنون بین عراق و ترکیه قرارداد تجارت ترجیحی و عدم دریافت تعرفه‌های گمرکی وضع شده ولی بین ایران و عراق چنین قراردادی منعقد نشده که ضعف محسوس دستگاه دیپلماسی ایران را در مسائل اقتصادی هویدا می‌سازد. متاسفانه باید به این نکته اشاره کرد که کاهش روزشمار حجم صادرات ایران به عراق با هیچ معیاری قابل‌پذیرش نیست زیرا آمارها نشان می‌دهد که حجم واردات عراق در سال‌های اخیر کاهش چشمگیری نداشته است یعنی سهم بازار ایران در عراق توسط رقبا به تاراج رفته است.

نگرانی ترکیه از رقابت با ایران در صنایع سیمان، آهن، فولاد و سرامیک

رئیس میز روابط اقتصادی خارجی ترکیه گفت، لغو تحریم‌های ایران فرصت‌ها و ریسک‌هایی را برای اقتصاد ترکیه ایجاد می‌کند و ایران احتمالا در بخش‌های نیازمند به انرژی فراوان نظیر سیمان، آهن، فولاد و سرامیک به رقیب ترکیه تبدیل خواهد شد.به گزارش خبرگزاری تسنیم به نقل از پایگاه خبری حریت دیلی‌نیوز، رئیس میز روابط اقتصادی خارجی ترکیه (دیک) گفت، لغو تحریم‌های ایران فرصت‌ها و ریسک‌هایی را برای اقتصاد ترکیه ایجاد می‌کند که مدیریت آنها نیازمند حرکت بسیار محتاطانه است.عمر سیهاد واردان، رئیس دیک گفت: «لغو تحریم‌های ایران بزرگ‌ترین‌ مورد پیوستن (یک کشور) به اقتصاد جهانی از زمان پیوستن بلوک شرق (به اقتصاد جهانی) در پایان جنگ سرد است. این فرآیند فرصت‌ها و ریسک‌هایی را برای ما ایجاد می‌کند.»

واردان خاطر‌نشان کرد ایران احتمالا در بخش‌های نیازمند به انرژی فراوان نظیر سیمان، آهن، فولاد و سرامیک به رقیب ترکیه تبدیل خواهد شد.

وی افزود: «ایران همچنین می‌خواهد یک رقیب قدرتمند در تجارت به‌ویژه در بازار کشورهای عراق، افغانستان و تاجیکستان باشد. ما باید زمانی که فرصت‌ها را ارزیابی می‌کنیم ریسک‌ها را به‌طور کامل مدیریت کنیم.»واردان گفت، بازیگران فعال در زمینه خرده‌فروشی، ساخت و ساز و گردشگری احتمالا فرصت‌های بزرگی را در بازار ایران خواهند یافت.

وی اظهار داشت، میز روابط اقتصادی خارجی ترکیه اولویت‌هایی را برای بازار ایران تعریف کرده است.

واردان ادامه داد: «این اولویت‌ها شامل مدرنیزه کردن زیرساخت‌های گمرکی و حمل و نقل، گسترش موافقتنامه تجارت ترجیحی بین ایران و ترکیه، تبدیل تدریجی این موافقتنامه به یک موافقتنامه تجارت آزاد، عادی‌سازی روابط بانکی بین دو کشور، گسترش خطوط اعتباری اکسیم بانک و مدیریت ریسک‌های سیاسی، مدیریتی و نظارتی در بازار ایران است. ما نمی‌خواهیم تجربیات بدی که در گذشته داشتیم را مجددا تکرار کنیم.»«ما سفر هیات‌‌های تجاری و سرمایه‌گذاری به قطب‌های مهم اقتصادی ایران به‌خصوص برای تجار ترک را که در بخش‌های رقابتی فعال هستند، به سرعت سازماندهی خواهیم کرد.»

بر اساس این گزارش، زدودن برخی از آثار منفی تحریم‌ها زمان خواهد برد.«تحریم‌ها باعث شده تا صادرات ما به ایران شاهد افت شدیدی باشد، در حالی که نرخ رشد سالانه صادرات ترکیه به ایران در دوران قبل از تحریم‌ها ۲۶ درصد بود. صادرات ترکیه در حال حاضر نسبت به دوره قبل از تحریم‌ها ۴/ ۵۵ درصد کاهش یافته است. در دوره جدید، ما به افزایش حدودا ۲۵ درصدی صادرات به ایران دست یافته‌ایم.»