با عرضه شکر در بورس کالای ایران، این محصول به ثبات قیمتی مناسبی رسیده است و شفافیت معاملات جای شایعات تاثیرگذار بر قیمت‌ها را گرفته است. قیمت شکر که مدت‌ها بر اساس شایعات نوسان داشت، اکنون شفافیت بیشتری پیدا کرده و حتی در ماه مبارک رمضان بدون تغییر همچنان در قیمت ۲۳۰۰ تومان معامله می‌شود. این در حالی است که قیمت جهانی این محصول افزایش یافته و روندی صعودی دارد.

به گزارش «پایگاه خبری بورس کالای ایران»، با این وجود بهمن دانایی دبیر انجمن صنفی کارخانه‌های قند و شکر قاطعانه اعلام کرده که قیمت شکر در ماه رمضان افزایشی نخواهد داشت و تنها هر ساله در شهریور یا مهر قیمت این محصول افزایش می‌یابد. وی همچنین از عرضه شکر خام تا آخر هفته جاری در بورس کالای ایران خبر داده است. دانایی تولید شکر ایران را در سال گذشته بی‌نظیر دانسته است. درخصوص مسائل یاد شده مصاحبه‌ای انجام شده است که مشروح آن را در ادامه می‌خوانید.

آیا در روزهای گذشته به ویژه در ماه مبارک رمضان، قیمت شکر در بورس کالای ایران تغییری کرده است؟

قیمت شکر در حال حاضر در بورس کالای ایران ۲۳۰۰ تومان است و هیچ تغییری در قیمت این محصول نداشته‌ایم. به‌طور مثال امروز (روز انجام مصاحبه) ۴ هزارتن عرضه شکر را در بورس کالا شاهد بودیم که ۳۱۰۰ تن تقاضا وجود داشت و از این میزان ۲۷۰۰ تن مورد معامله قرار گرفت. در این میان اگر روزهای دیگر را هم مورد بررسی قرار بدهید، می‌بینید که معاملات به همین شکل و در همین قیمت انجام می‌شود.

معمولا تقاضا برای افزایش قیمت شکر در شهریور ماه هر سال انجام می‌شود و در سال یک بار اتفاق می‌افتد. بنابراین در ماه مبارک رمضان تقاضایی انجام نشده است. همچنین مراحل درخواست افزایش قیمت شکر به این ترتیب است که بعد از تیرماه قیمت بر اساس صورت‌های مالی تصویب شده در مجامع شرکت‌ها (که معمولا مجمع‌ این شرکت‌ها در نیمه دوم تیر برگزار می‌شوند) محاسبه و پس از اخذ مجوز از ارگان‌های مربوطه در شهریورماه اعمال می‌شود. بنابراین قطعا اعلام می‌کنیم که افزایش قیمتی را در ماه رمضان نخواهیم داشت.

همچنین در صنعت قند، فصل پاییز بهره‌برداری از کارخانه‌ها آغاز می‌شود و تولید تا پایان یک دوره یکساله تمام می‌شود و تا شروع بهره‌برداری دوره بعد شکری باقی نمی‌ماند و قیمت مصوب (تعیین شده در شهریور همان سال) اعمال می‌شود. این در حالی است که در شهریور یا مهر با توجه به قیمت جدید چغندر که از سوی شورای اقتصادی اعلام می‌شود، نرخ شکر هم تعیین می‌شود.

وضعیت واردات شکر در حال حاضر به چه ترتیبی است و تولید داخلی شکر در ایران به چه میزانی است؟

کل واردات شکر ایران در سال پیش ۵۲۱ هزار تن بوده که در مقایسه با سال‌های گذشته کاهش چشمگیری داشته است. این در حالی است که ایران در سال‌هایی مانند سال ۸۵، بیش از ۵/ ۲ میلیون تن شکر وارد کرده است. اما در سال‌های اخیر تولید شکر در کشور به خوبی رشد کرده و طی اتفاقی بی‌نظیر در سال ۹۴ تولید شکر به ۵/ ۱ میلیون تن رسید. آمار تولید شکر ایران در سال ۹۲، یک میلیون و ۱۰۰ هزار تن معادل ۷۵ درصد از نیاز داخلی بوده است. به این ترتیب روند افزایش تولید همچنان ادامه دارد و در سال جاری تولید قطعا افزایش خواهد یافت.

آیا طرح‌هایی برای افزایش تولید شکر در کشور در نظر گرفته شده است تا از واردات بی‌نیاز شویم؟

در حال حاضر ظرفیت نصب شده تولید شکر در ایران دو میلیون تن شکر از چغندر و نیشکر است. به عبارت دیگر، اگر مواد اولیه تامین شود، می‌توانیم دو میلیون تن شکر تولید کنیم. بنابراین تا تکمیل ظرفیت کنونی نیازی به توسعه وجود ندارد و هر زمان چغندر و نیشکر به این ظرفیت برسد، توسعه این بخش نیز در دستور کار قرار خواهد گرفت. البته در این خصوص طرح ملی مهمی در دست اجرا است که در راستای اقتصاد مقاومتی طراحی شده است. این طرح مربوط به راه‌اندازی کشت چغندر در منطقه خوزستان است که زمان کشت و برداشت آن با زمان کشت و برداشت دیگر مناطق، متفاوت است. همان طور که گفته شد در مناطق دیگر چغندر در اول سال کاشته و در مهر‌ماه برداشت می‌شود. اما در خوزستان قرار بر این است که پاییز کشت انجام شده و فروردین سال بعد برداشت انجام شود. مزیت این کار این است که پنج تا شش مرحله آبیاری کم و از بارندگی‌ها استفاده می‌شود. به این ترتیب صرفه‌جویی زیادی در مصرف آب کشور انجام می‌شود.

عرضه شکر در بورس کالا چه تاثیری بر ثبات قیمت این محصول و شفافیت آن گذاشته است؟

عرضه شکر در بورس کالای ایران مدت‌ها مدنظر ما قرار داشت. اما از سال گذشته این کار به‌صورت جدی شروع شد و عرضه در بورس کالای ایران سبب شد در قیمت این محصول شفافیت بیشتری حاصل شود. در واقع زمانی که شکر در بورس کالا عرضه نمی‌شد، شایعات بسیار زیاد بود و همین عامل سبب نوسان قیمت می‌شد. اما با عرضه شکر در بورس کالا قیمت‌ها ثبات بیشتری گرفت. همچنین این عرضه موجب شد تا سوءاستفاده برخی قطع شود. همچنین پس از عرضه، متاسفانه تعدادی از تجار، شکر را جمع می‌کردند و این موضوع رقابت ایجاد می‌کرد که در این خصوص محدودیتی در نظر گرفته شد و به بورس کالا اعلام شد که شکر را فقط افرادی خریداری کنند که مصرف‌کننده اصلی باشند. با توجه به این محدودیت افرادی که می‌خواستند واسطه‌گری کنند، حذف شدند و در این یک هفته قیمت معامله به ۲۳۰۰ تومان بازگشت.

بنابر مطالبی که بیان کردید و نتایج مثبتی که از عرضه شکر در بورس کالا گرفتید، آیا عرضه محصولات دیگری را نیز در این بورس خواهید داشت؟

برنامه‌ریزی‌ها برای عرضه شکر خام در بورس کالای ایران انجام شده است و در حال حاضر در مراحل نهایی مذاکرات با بورس کالا هستیم. بنابراین پیش‌بینی می‌شود تا آخر این هفته، مذاکرات به نتیجه برسد و کار اجرایی شود و باید منتظر عرضه شکر خام در بورس کالا باشیم. نیشکر ابتدا خام و به‌صورت شکر خام است که در مراحل بعد تبدیل به شکر سفید می‌شود. این نوع شکر در کارخانه‌های تصفیه و کارخانه‌های تبدیل شکر به قند کاربرد دارد.