دلایل جزر و مد قیمت سرب در بازار ایران و جهان

در حال حاضر شمش روی در بورس کالای ایران عرضه می‌شود، اما اگر سرب نیز همچون مس و آلومینیوم به‌صورت منظم در بورس کالا عرضه و قیمت‌ها بر‌اساس عرضه و تقاضا تعیین شود، از قیمت متعادل و بازار شفاف‌تری برخوردار خواهد شد. بررسی‌ها نشان می‌دهد که فلز سرب از ابتدای سال جاری میلادی تا پایان ماه مه‌ با شیب نزولی قیمت‌ها رو‌به‌رو بوده، اما این در شرایطی است که از ابتدای ماه ژوئن بهای سرب تغییر مسیر داده و نوسان‌های مثبتی را تجربه کرده است. آخرین قیمت برای این فلز ۱۷۰۶ دلار به ازای هر تن در بورس فلزات لندن ثبت شده است در حالی که سرب در سه ماه ابتدایی سال جاری به کمتر از ۱۶۰۰ دلار در هر تن نیز رسیده بود. در همین راستا، یکی از فعالان بازار محصولات فلزی در مورد علت کاهش قیمت جهانی این فلز به «پایگاه خبری بورس کالای ایران» گفت: علت کاهش بهای فلز سرب را می‌توان بیشتر به بحث اقتصاد جهانی، کم شدن رشد اقتصادی کشورهایی مثل چین و هند دانست.

رضا مهدی‌زاده افزود: افزایش مجدد قیمت سرب در اثر توسعه‌ طرح‌ها و رونق نسبی بازارهای چین و هند به وجود آمده، این در شرایطی است که در ماه‌های قبل، اوضاع بازارهای این دو کشور مطلوب نبود و البته همچنان نیز کارشناسان به بازار چین و هند با دیده تردید نگاه می‌کنند.

رشد تولید و ضعف تقاضا در بازار داخل

این فعال بازار محصولات فلزی به بازار داخلی سرب اشاره کرد و گفت: گسترش تولید سرب در بازار داخلی طی چند سال اخیر بیشتر از رشد مصرف آن بوده است و این امر باعث شده عرضه این فلز در بازار بسیار زیاد و تقاضا کم باشد که این عدم تعادل در عرضه و تقاضا باعث شده سرب در بازار داخلی نیز طی ماه‌های گذشته با روند نزولی قیمت مواجه شود.

مهدی‌زاده درخصوص روند بازار داخلی سرب و همبستگی آن با بازارهای جهانی نیز گفت: در حال حاضر قیمت تمام فلزات پایه به کف رسیده است و سرب اکنون با نرخ ۶ هزار و ۷۰۰ تومان در هر کیلو به فروش می‌رسد، بنابراین در صورت بازگشت قیمت جهانی سرب به کانال مثبت و از طرفی با توجه به تقاضای نه‌چندان قوی در بازار داخلی، ثبات قیمت این محصول در ماه‌های آینده پیش‌بینی می‌شود.

تعادل قیمت‌ها با عرضه سرب در بورس کالا

مهدی‌زاده در رابطه با عرضه سرب در بورس کالای ایران گفت: در حال حاضر تنها شمش روی در بورس کالای ایران عرضه می‌شود، اما اگر سرب نیز همچون مس و آلومینیوم به‌صورت منظم در بورس کالا عرضه و قیمت‌ها بر اساس عرضه و تقاضا تعیین شود، از قیمت متعادل و بازار شفاف‌تری برخوردار خواهد شد. او در ادامه گفت: قیمت سرب در بازارهای جهانی از مسائل سیاسی تبعیت می‌کند. مثلا نرخ بانکی در آمریکا، قیمت ارزها در بازارها، اتفاقاتی که در بورس شانگهای رخ داده در روند قیمت سرب بسیار موثر و اثرگذار است. وی تصریح کرد: در کل تقاضای سرب در بازار جهانی و داخلی کاهش پیدا کرده است و تقریبا ۷۰ تا۸۰ درصد سرب تولیدی دنیا بازیافت می‌شود که بازیافت سرب در باتری ماشین‌ها استفاده می‌شود.

ارتباط بازار سرب با صنعت خودرو

مهدی‌زاده افزود: با توجه به اینکه بازیافت سرب در باتری خودرو استفاده زیادی دارد پس می‌توان گفت که اگر رشد تولید خودرو در بازار داخلی و خارجی افت پیدا کند در قیمت سرب تاثیر مستقیمی داشته و این فلز با کاهش قیمت نیز مواجه خواهد شد. این فعال بازار در پایان افزود: از آنجا که ما همیشه در قیمت فلزات از بازارهای بین‌المللی تبعیت می‌کنیم بنابراین اگر قیمت فلزی در بازار جهانی کاهش یا افزایش پیدا کند در بازار داخلی نیز تاثیر‌گذار است. البته ما به دلیل اینکه شاهد صادرات و واردات این محصول هستیم، مسائل تعرفه و ارز در قیمت فلزات تاثیرگذار است بنابراین اگر نرخ دلار در ایران بالا رود در این صورت صادرات سرب زیاد می‌شود و واردات کاهش می‌یابد که این به نفع صنعتمان است.