افت ۲ درصدی مس در تالار نقرهای ثبت شد
همبستگی مستقیم طلای سیاه و فلز سرخ
سحر نمایشی: کاهش ﻗﻴﻤﺖ ﻧﻔﺖ، ﺍﻓﺖ ﺷﺎﺧﺺ ﺳﻬﺎﻡ ﺩﺭ ﺑﻮﺭﺱﻫﺎی بزرگ ﺩﻧﻴﺎ، افزایش تولید ﻣﺲ، ﺗﻘﻮﻳﺖ ﺩﻻﺭ، افزایش ﻧﺮﺥ ﺗﻮﺭﻡ ﺩﺭ ﭼﻴﻦ ﻭ ﺗﺪﺍﻭﻡ افزایش ﻣﻮﺟﻮﺩی ﻣﺲ ﺩﺭ ﺍﻧﺒﺎﺭﻫﺎی ﺑﻮﺭﺱ ﻓﻠﺰﺍﺕ ﻟﻨﺪﻥ ﺍﺯ ﺟﻤﻠﻪ عواملی هستند ﻛﻪ ﺑﺎﻋﺚ کاهش ﻗﻴﻤﺖ ﻣﺲ در بورس کالای ایران و بازار داخلی این فلز شدهاند. همانطور که بر اساس پیشبینی کارشناسان و فعالان حوزه فلزات پایه انتظار میرفت قیمت مس با افت ۴۰۰ تومانی در بازار آزاد مواجه شد، این در حالی است که فلز سرخ در معاملات روز گذشته بورس کالای ایران نیز کاهش بیش از ۳۰۰ تومانی را در هر کیلو تجربه کرد.
سحر نمایشی: کاهش ﻗﻴﻤﺖ ﻧﻔﺖ، ﺍﻓﺖ ﺷﺎﺧﺺ ﺳﻬﺎﻡ ﺩﺭ ﺑﻮﺭﺱﻫﺎی بزرگ ﺩﻧﻴﺎ، افزایش تولید ﻣﺲ، ﺗﻘﻮﻳﺖ ﺩﻻﺭ، افزایش ﻧﺮﺥ ﺗﻮﺭﻡ ﺩﺭ ﭼﻴﻦ ﻭ ﺗﺪﺍﻭﻡ افزایش ﻣﻮﺟﻮﺩی ﻣﺲ ﺩﺭ ﺍﻧﺒﺎﺭﻫﺎی ﺑﻮﺭﺱ ﻓﻠﺰﺍﺕ ﻟﻨﺪﻥ ﺍﺯ ﺟﻤﻠﻪ عواملی هستند ﻛﻪ ﺑﺎﻋﺚ کاهش ﻗﻴﻤﺖ ﻣﺲ در بورس کالای ایران و بازار داخلی این فلز شدهاند.همانطور که بر اساس پیشبینی کارشناسان و فعالان حوزه فلزات پایه انتظار میرفت قیمت مس با افت ۴۰۰ تومانی در بازار آزاد مواجه شد، این در حالی است که فلز سرخ در معاملات روز گذشته بورس کالای ایران نیز کاهش بیش از ۳۰۰ تومانی را در هر کیلو تجربه کرد.
به گفته کارشناسان نوسانهای قیمت نفت، نرخ این فلز را در بازارهای جهانی دچار نوسان کرده و همین امر موجب شده تا بازار داخلی مس نیز علاوه بر رکود نسبتا طولانی بازار، متاثر از عوامل جهانی باشد. البته ثبات نسبی ارز طی ماههای اخیر هم تا حدی در نقش یک عامل تثبیتکننده در کنترل نوسانات قیمت مس ظاهر شد، اما اثر اخبار جهانی بر روند بازار داخلی فلزات پایه بهخصوص برای مس در این روزها بیشتر است.
بر این اساس به عقیده فعالان آگاه کاهش بیشتر قیمتها در بازارهای جهانی ادامه خواهد داشت، ولی پتانسیلهای بازگشت به ثبات در کوتاهمدت نیز فراوان است. با توجه به کاهش نرخ ارز که به نظر نمیرسد ادامهدار باشد، میتوان به افزایش مجدد قیمتها البته در کوتاهمدت امیدوار بود. روز گذشته درمعاملات بورس کالای ایران، مس کاتد شرکت ملی مس با قیمت ۱۶ هزار و ۳۵۱ تومان در هر کیلو به فروش رسید که نسبت به هفته گذشته کاهش ۳۹۱ تومانی را تجربه کرده است. کل عرضه برای این محصول ۲هزار و ۵۰۰ تن بوده در حالی که با تقاضای ۳۰۰ تنی روبهرو بوده است. همچنین مفتول مس شرکت ملی مس نیز با قیمت ۱۷هزار و ۸۹ تومان عرضه شد که نسبت به آخرین عرضه، افت ۳۹۴ تومانی را در هر کیلو به ثبت رساند. کل عرضه برای این محصول ۲ هزار تن بوده است، در حالی که تقاضاکنندگان خواستار ۵۴۰ تن از این محصول بودهاند. مفتول مس شرکت دنیای مس کاشان نیز در این روز با قیمت پایه ۱۷ هزار و ۱۴۴ تومان عرضه شد که نسبت به آخرین عرضه در هفته گذشته با کاهش ۳۹۴ تومانی مواجه شد. کل عرضه برای این محصول ۱۰۰ تن بود که با تقاضای ۷۵ تنی رو به رو شد. از سوی دیگر مس در بازار آزاد هماکنون با قیمت ۱۶ هزار و ۷۰۰ تومان در هر کیلو معامله میشود که نسبت به روز شنبه کاهش ۴۰۰ تومانی در هر کیلو را تجربه کرد.
رابطه متناظر نفت و مس
کارشناسان در حوزه فلزات پایه بر این باورند که آینده قیمت مس در بازار داخلی در بلندمدت رو به بهبود میرود و قیمت مس صعودی خواهد شد. بررسی بازار فلزات اساسی از ابتدای سال جاری تا به امروز نشان میدهد که قیمت مس طی مدت مذکور نوسانات زیادی را تجربه کرده است. کارشناسان در این حوزه بر این باورند که دلایل کاهش قیمت فلز سرخ در بازار داخلی طی این مدت کاهش قیمت جهانی بوده است. بر این اساس بازار داخلی این محصول به دلیل عدم تعادل عرضه و تقاضا و کاهش قیمت جهانی در رکود فرو رفته است. کارشناسان معتقدند دو عامل گران شدن دلار در جهان و کمشدن تقاضای چین، عوامل اصلی طولانی شدن رکود در بازار فلزات اساسی بهویژه مس است. از سوی دیگر همه واحدهای صنعتی فلزی در دو سال اخیر ۵۰ تا ۶۰ درصد از توانایی تولید خود را بیاستفاده گذاشتهاند.
از سوی دیگر به عقیده فعالان بازار دیده میشود که گاهی تولیدکنندگان، به جای عرضه کالا در بورس کالا ترجیح میدهند مستقیما با قیمتهایی که کمتر از ارقامی که قرار است در بورس کالا کشف شود، کالا را به فروش میرسانند، اما این نوع فروش موجب افزایش دلالان خواهد شد. به عقیده کارشناسان، کاهش قیمت مس در حال حاضر موقتی است و در کوتاهمدت شاهد ثبات قیمت و در بلند مدت با افزایش قیمت ادامه خواهد داشت که کارشناسان این پیشبینیها را بر اساس تغییرات قیمت نفت انجام دادهاند.طی چند سال اخیر قیمت نفت و مس با هم رابطه نسبتا متناسبی داشتهاند. هرچند در مواردی شیب این دو کالای اساسی متفاوت از هم تغییر کرده است. با این حال آنچه مسلم است اینکه این حرکات مشابه قیمت، به این معنی نیست که علت اصلی افت قیمت مس، تنها کاهش قیمت نفت بوده بلکه عوامل دیگر نیز در این روند نزولی دخیل بوده است.
به عقیده برخی از کارشناسان هر یک از تابعها متغیرهای به خصوص و مستقلی در بازار خود است. بهطور مثال نفت و مس هر دو در زمره کالاهای اساسی و مصرفی اصلی به شمار میآیند که جهان برای رشد به آنها وابسته است. پس میتوان انتظار داشت که هر دو روند نوسان قیمتی یکسانی را متناسب با وضعیت اقتصادی جهان تجربه کنند؛ بنابراین اثر بهبود یا رکود اقتصادی جهانی بر هر دوی آنها اگر چه بهطور مستقل میتواند یکسان باشد.این در شرایطی است که قیمت مس و نفت با دلار رابطه معکوس دارند؛ بنابراین مولفههای اقتصادی که منجر به تضعیف یا تقویت دلار میشود، میتواند بهطور معکوس قیمت مس و نفت را تحت تاثیر قرار دهد.
طی دهه اخیر ارتباط و تناسب مثبت بین قیمت مواد معدنی با انرژی بیشتر شده است و مس نیز میتواند شامل این حقیقت باشد. این ارتباط به ویژه از سال ۲۰۰۴ تشدید شده است و اکنون نیز که در سال ۲۰۱۶ به سر میبریم برخی عوامل تاثیرپذیری بیشتری نسبت به بهای فلز سرخ پیدا کردهاند.البته در میان فلزات اساسی قیمت آلومینیوم و نفت نیز دارای وابستگی زیاد است چراکه ۳۵درصد هزینههای تولید آلومینیوم را انرژی تشکیل میدهد و حدود ۲درصد کل تولید نفت جهان برای تولید آلومینیوم استفاده میشود. اگر چه مصرف انرژی در فرآیند تولید مس به اندازه آلومینیوم نیست، اما در بسیاری مصارف، قابلیت جایگزینی مصرف را با آلومینیوم دارد و بنابراین زمانی که قیمت نفت باعث رشد قیمت آلومینیوم میشود، شاید بتوان انتظار داشت بهطور غیرمستقیم رشد قیمت مس را نیز به دنبال داشته باشد.
ارسال نظر