شرکت بورس کالا: طی هفته گذشته رویدادها و اظهارنظرهای متفاوتی در حوزه بورس کالا صورت گرفت که در این گزارش به مهم‌ترین آنها اشاره می‌شود.

لزوم پرهیز از تاخیر در راه‌اندازی معاملات آتی ارز

راه‌اندازی معاملات آتی ارز به منظور پوشش ریسک نوسانات نرخ ارز که می‌تواند مشوقی بزرگ برای ورود سرمایه‌گذاران خارجی در دوران پساتحریم باشد، ضروری به نظر می‌رسد. در همین رابطه عضو شورای عالی بورس در مورد راه‌اندازی بازار مشتقه ارز گفت: معاملات آتی ارز یکی از روش‌های قابل اتکا برای اطمینان دادن به فعالان اقتصادی در راستای پوشش ریسک نوسانات نرخ ارز است که تاخیر در تشکیل این بازار با توجه به شرایط فعلی اقتصاد منطقی نیست.ماشاءالله عظیمی با بیان اینکه لازم است تصمیمات بانک مرکزی و سازمان بورس برای راه‌اندازی معاملات آتی ارز سرعت گیرد، افزود: با راه‌اندازی بازار معاملات آتی ارز، شاهد محدودیت در دامنه نوسانات خواهیم بود، از سوی دیگر ضروری است که در بازار ارز ریسک قابل قبول و محدودی در فعالیت‌ها لحاظ شود و نگرانی سرمایه‌گذاران نیز کاهش یابد.


مزایای اوراق سلف موازی در بورس کالا

انتشار اوراق سلف موازی استاندارد بر پایه محصولات مختلف در بورس کالای ایران، ابزاری جذاب برای تامین مالی صنایع است که ابزاری برای کمک به کشف واقعی تر قیمت‌ها و همچنین پایان انحصار در عرضه محصولات از دیگر مزیت‌های این اوراق به شمار می‌رود.مدیرعامل شرکت مدیریت سرمایه آوای اطمینان با بیان مطلب فوق گفت: همواره کشف قیمت واقعی یکی از دغدغه‌های بورس کالای ایران بوده است که این امر می‌تواند با توسعه معاملات اوراق مبتنی بر کالا برطرف شود.آرش مرشد سلوک، با اشاره به اینکه طی سال‌های گذشته در بورس کالای ایران همواره قیمت محصولات به‌صورت گسسته کشف شده گفت: با اوراق بهادار‌سازی معاملات کالاها، کشف قیمت در بورس کالا به‌صورت پیوسته انجام خواهد شد.


طرح قیمت تضمینی، تحولی بزرگ در بخش کشاورزی

با جایگزینی قیمت تضمینی جو کرمانشاه و ذرت خوزستان به جای خرید تضمینی طی سال گذشته در بورس کالای ایران، بهره‌وری در بخش کشاورزی و منابع طبیعی گسترش یافت و بورس کالا با اجرای این طرح ملی، آغازگر تحولی بزرگ در ارتقای بخش کشاورزی کشور شده است. مدیر عامل شرکت کارگزاری باهنر، با بیان مطلب فوق سیاست اجرای طرح قیمت تضمینی به جای خرید تضمینی در قالب ماده ۳۳ قانون بهره وری را تحول بزرگی در بخش کشاورزی دانست و اظهار کرد: اجرای سیاست قیمت تضمینی یک اقدام ملی در بخش کشاورزی محسوب می‌شود که اگر تلاش‌های بی‌وقفه بورس کالای ایران و حمایت وزارت جهاد کشاورزی و سازمان‌های مربوطه نبود، این امر تحقق نمی‌یافت.


رضایت تولیدکنندگان از تامین منابع مالی در بورس کالا

به گفته مدیرعامل یک شرکت کارگزاری؛ ابزارهای مالی جدید به تولیدکنندگان امکان تامین مالی می‌دهد و اکثر شرکت‌هایی که از طریق انتشار اوراق سلف موازی در بورس کالای ایران اقدام به تامین مالی کردند، از این ابزار مالی ابراز رضایت کرده‌اند. مهدی میرشاه محمد افزود: انتشار اوراق سلف موازی برای شرکت‌ها، تامین مالی راحت و ارزان را به دنبال دارد و شرکت‌هایی که این تجربه را داشتند، تمایل دارند مجددا از این طریق برای شرکت‌های خود تامین مالی کنند.


تامین مالی ارزان فولادسازان از طریق بورس کالا

از ابتدای فعالیت بورس فلزات تاکنون، معاملات سلف ۲و ۳ماهه مورد توجه فولادسازان قرار دارد؛ همچنین از سال گذشته با توسعه معاملات اوراق سلف موازی محصولات مختلف در بورس کالای ایران، این ابزار به منظور تامین مالی و سرمایه در گردش تولیدکنندگان با استقبال زیادی مواجه شده است. رسول خلیفه‌سلطان، دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد به نقش بورس کالا در تامین مالی شرکت‌های تولیدکننده فولاد اشاره کرد و گفت: بورس کالای ایران در مسیر طراحی و اجرای ابزارهای جدید برای تامین مالی تولیدکنندگان قرار گرفته که این اتفاق می‌تواند به صنایع مختلف کمک شایانی کند. وی ادامه داد: با توجه به تامین مالی موفقیت‌آمیز تولیدکنندگان سنگ‌آهن در سال گذشته از طریق انتشار اوراق سلف موازی، بورس کالا می‌تواند برای تامین مالی صنعت فولاد در هر دو بازار داخلی و خارجی تاثیرگذار باشد.


نگاهی به فهرست جدید قیمت شیمیایی‌ها

براساس این گزارش، یکی از مهم‌ترین رویدادهای بورس کالا در هفته گذشته اعلام قیمت های جدید محصولات پتروشیمی بود.مقایسه قیمت پایه محصولات شیمیایی در فهرست‌های ۱۶ اسفند سال ۹۴ و ۱۵ فروردین امسال نشان می‌دهد به جز تعداد محدودی از کالاها، مابقی محصولات روندی افزایشی داشته‌اند. در صدر افزایش قیمت‌ها «اس بی آر»‌ها قرار دارند؛ به‌طوری که گرید ۱۵۰۲ به میزان ۱۸ درصد و گرید ۱۷۱۲ حدود ۱۷ درصد نسبت به ۱۶ اسفند سال گذشته رشد قیمت داشتند.اورتوزایلین، ایزوبوتانول و زایلین مخلوط نیز به ترتیب در رده‌های بعدی افزایش قیمت محصولات شیمیایی قرار دارند، به‌طوری‌که اورتوزایلین 3/ 15 درصد، ایزوبوتانول 4/ 10 و زایلین مخلوط 2/ 10 درصد نسبت به ۱۶ اسفند سال قبل رشد قیمت داشتند. در همین حال نرمال بوتانول نیز به میزان ۱۰درصد در اعلام جدید قیمت‌های پایه توسط شرکت ملی صنایع پتروشیمی افزایش قیمت داشته است. بنزن، محلول آمونیاک و استایرن منومر نیز با افزایش قیمت در سال جدید روبه‌رو شدند.


عرض اندام PVCها در فهرست جدید قیمت‌ها

همچنین بررسی قیمت پایه محصولات پلیمری در فهرست جدید شرکت ملی صنایع پتروشیمی در مقایسه با قیمت‌های تاریخ ۱۶ اسفند نشان می‌دهد که اکثر کالاها سال ۹۵ را با روندی صعودی آغاز کرده‌اند. قیمت محصولات پتروشیمی هر دو هفته یکبار از سوی شرکت ملی صنایع پتروشیمی براساس میانگین قیمت‌های جهانی و نرخ دلار بازار آزاد برای مبادله در بورس کالای ایران اعلام می‌شود که یکشنبه گذشته نیز قیمت‌های جدید در سال جدید اعلام شد.