واردات فولاد دیگر  تهدید نیست

گروه بورس- سندیکای تولیدکنندگان لوله و پروفیل فولادی کشور خواستار حذف تعرفه وارداتی ورق فولادی برای کمک به امر تولید و اشتغالزایی و هدرنرفتن سرمایه‌های ملی شد. امیر کاوه دبیر سندیکا به دلایل مهمی که انجام درخواست فوق را روشن‌تر می‌کند اشاره کرد و گفت: ورق مورد نیاز تولیدکنندگان لوله و پروفیل فولادی عمدتا ورق فولادی رول با ضخامت ۸/۱ تا ۵/۲ میلیمتر است که تنها تامین کننده آن فولاد مبارکه است و به طور خیلی محدود تولید و مقدار زیادی از آن به‌رغم نیاز داخلی به خارج از کشور صادر می‌شود که هیچ‌گونه توجیه اقتصادی ندارد.

به گفته وی، در این مورد وزیر محترم بازرگانی اعلام داشته است که: «با توجه به اولویت صنایع داخلی درخواست جلوگیری از صادرات ورق رول گرم با ضخامت ۲ م.م. به منظور جبران نیاز داخل و باتوجه به اولویت صنایع داخلی لازم است مواد اولیه این صنایع تامین، در غیر این صورت این وزارتخانه به جهت تنظیم بازار و جلوگیری از افزایش قیمت ناگزیر به وضع مابه‌التفاوت بر صادرات محصولات یادشده خواهد بود و باتوجه به ماده ۳۳ قانون برنامه توسعه چهارم و با توجه به اینکه ورق گرم فرآوری نشده و قابلیت فرآوری را دارد و با توجه به نیاز داخلی ضروری است جهت اخذ عوارض صادرات ورق به میزان ۳۰درصد اقدامات قانونی لازم صورت پذیرد.

دبیر سندیکا در پاسخ به این سؤال که آیا مجتمع فولاد مبارکه نیاز به صادرات و ارز آن دارد یا خیر گفت: اعضا این سندیکا اعلام کرده‌اند که ورق‌های صادراتی مجتمع فولاد را با قیمت ۵ الی ۱۰‌درصد بالاتر از قیمتی که صادر می‌شود خریداریم و با توجه به اینکه گروهی از تولیدکنندگان لوله و پروفیل این کالا را صادر می‌کند برای تهاتر و خرید از فولاد مبارکه «به حساب صادرات در مقابل واردات» تولیدکنندگان لوله و پروفیل حاضرند ارز صادرات لوله و پروفیل در مقابل خرید مواد اولیه از فولاد مبارکه به منزله خرید خارجی و صادراتی برای فولاد مبارکه تلقی شود.

وی در خصوص میزان تولید ورق ۲ میلیمتری و میزان مصرف صنعت لوله و پروفیل اظهار داشت: فولاد مبارکه رسما به وزارت صنایع و معادن اعلام کرد که میزان تولید این نوع از ورق‌های فولادی با ضخامت ۲ میلیمتر ۵۰۰‌هزارتن در سال است که باتوجه به نیاز این سندیکا به ورق گرم زیر ۳ میلیمتر ۵/۲‌میلیون تن و ورق گرم بالای ۳ میلیمتر ۲۵/۱‌میلیون تن و ورق گرم زیر ۲میلیمتر ۵۰۰‌هزار تن و ورق سرد زیر ۲ میلیمتر ۲۵۰هزار تن، در داخل کشور هیچ‌گونه توجیهی را برای حذف ننمودن تعرفه واردات نخواهد گذاشت.

دبیر این تشکل صنفی در پاسخ به این سؤال که پس تبلیغات مجتمع فولاد درخصوص تامین مواد اولیه تولیدکنندگان چیست؟ گفت: مجتمع فولاد بارها تبلیغ کرده که قدرت تامین نیاز داخلی را داشته و نیاز به واردات از کشورهای خارجی نیست ولی در عمل خلاف این موضوع ثابت شده است و طی گزارش‌های کارشناسی بعمل آمده و افزایش بی‌رویه ورق فولادی در مقاطع زمانی مختلف این امر را ثابت کرده است. انحصاری بودن تولید و عرضه کم ورق فولادی باعث افزایش بی‌رویه قیمت آن در بازار و درنتیجه افزایش قیمت ورق‌های وارداتی می‌شود.

دبیر این تشکل صنعتی در پاسخ به این سؤال که صفر شدن تعرفه برای تولیدکنندگان فولاد داخلی تهدیدی به شمار می‌آید یا خیر پاسخ داد: در چند ماهه اخیر بعلت عدم تامین نیاز واقعی بازار به ورق‌های گرم زیر ۳ میلی‌متر شاهد افزایش قیمت بی‌رویه در داخل بوده‌ایم و این درحالی است که تولیدکنندة اصلی ورق فولادی در کشور، ناتوان از تامین نیاز کارخانجات پایین‌دستی بوده و بر همین اساس نیز مدیرعامل محترم شرکت فولاد مبارکه به صراحت در تاریخ ۲۸/۱/۸۶ در مصاحبه‌های خود کاهش قیمت‌ها را متصور ندانسته و واردات و صفر شدن تعرفه را شرط تعادل بازار شمرده و تصریح کرده است که «دولت باید با صفر نمودن تعرفه واردات فولاد نسبت به واردات بیشتر به کشور اقدام کند و به عنوان تولیدکننده محصولات فولادی در کشور موافقت خود را با این اقدام اساسی اعلام می‌کنم».

به گفته وی، همانگونه که مطلعید صفر نمودن تعرفه واردات، خواست همیشگی مصرف‌کنندگان بوده است، هم‌اکنون آنقدر مشکل حاد شده است که حتی مدیرعامل شرکت ملی فولاد جناب آقای محمدرحیم رستی درتاریخ ۲۱/۳/۸۶ بیان نموده که «واردات فولاد به هیچ وجه تهدید نیست و فولاد شاید جزو کمتر محصولاتی باشد که اگر به طور کامل بازار آن را آزاد گذارند و تعرفه واردات را صفر کنند می‌تواند دوام داشته باشد». حال که تنها مدافعان وجود تعرفه نیز در این مقطع بحرانی خواهان صفر شدن آن شده‌اند که مسلما با اجرایی شدن این خواسته مهم، واردات باسرعت بیشتری انجام می‌گیرد و این اقدام به کنترل بازار، کمک زیادی خواهد کرد.

وی افزود: لذا باتوجه به مراتب فوق، هرگونه تأخیر و تعلل در صفر نمودن تعرفه واردات انواع ورق فولادی (علی‌الخصوص ورق با ضخامت زیر ۳ میلیمتر به شماره تعرفه ۳۹۰۰/۷۲۰۸ ) موجب کمبود ورق و نهایتا افزایش بی‌رویه قیمت آن خواهد شد و تصمیم‌گیری سریع در این مورد یک امر حیاتی می‌باشد و اقدام عاجل کمیسیون محترم ماده یک مقررات صادرات و واردات را می‌طلبد.