آخرین گزارش در مورد واردات فولاد

گروه‌بورس‌فلزات: زهرا مسافر،آخرین وضعیت واردات آهن‌آلات به کشور اعلام شد.

به گزارش خبرنگار دنیای اقتصاد، در پی نوسانات شدید قیمت آهن‌آلات در بازار از ابتدای سال‌جاری و به دنبال آن اتخاذ تصمیمات جدید از سوی مسوولان برای کنترل و کاهش قیمت این محصولات و سرانجام کاهش قیمت آهن‌آلات طی روزهای اخیر و ادامه روند آن در هفته جاری، دیروز آمارهای متفاوتی از موجودی آهن‌آلات در مبادی ورودی کشور از سوی مسوولان و دست‌اندرکاران این بازار و همچنین فعالان بازار آهن‌آلات ارائه شد. به گونه‌ای که به گفته یکی از این فعالان، براساس اعلام رسمی تاکنون حدود ۲میلیون تن آهن‌آلات در مبادی ورودی کشور (بنادر شمال و جنوب) وجود دارد. این فعال می‌گوید: آهن‌آلات موجود در بنادر کشور عمدتا تیرآهن هستند. به همین علت در پایان سال گذشته جلسه‌ای میان بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، انجمن تولیدکنندگان فولاد و کارخانه‌های بزرگ تولیدکننده فولاد تشکیل شد که براساس این جلسه قرار شد که دولت برای کنترل بازار آهن به تولید کنندگان تسهیلات ارائه دهد.مشروط بر آنکه آهن‌های وارداتی به قیمت مصوب به فروش برسد که در این میان بانک مرکزی آغاز به ارائه تسهیلات یادشده به ارگان‌های دولتی و خصوصی کرده که این امر موجب واردات و عرضه آهن‌آلات شده است.

به گفته این فعال بازار آهن، محصولات وارداتی به تعداد زیادی خریدار فروخته شد و نه به تعداد خاصی که این امر موجب کاهش قیمت تیرآهن طی روزهای اخیر شده است.

به گفته وی، هم‌‌اکنون به علت کمبود شمش روسیه، شمش وارداتی از این کشور کاهش یافته و چون اغلب کارخانه‌های تولیدکننده داخلی از شمش روسیه استفاده می‌کردند با کمبود مواجه‌اند چرا که شمش چینی با کیفیت نیست، به همین منظور هم‌اکنون با کمبود شمش مواجهیم. به اعتقاد این فعال بازار آهن، به علت کمبود شمش در کشور و عدم واردات شمش از روسیه کارخانه‌های داخلی اغلب با کمبود مواجهند و به همین منظور پیش‌بینی می‌شود قیمت میلگرد افزایش یابد. وی با اشاره به اینکه سالانه به حداقل ۵ تا ۶میلیون تن شمش وارداتی در کشور نیاز است، خاطرنشان می‌کند، اما هم‌اکنون بیش از ۸۰درصد کارخانه‌های تولید نورد فولاد تنها می‌توانند از شمش روسیه استفاده کنند بر این اساس عدم واردات شمش از این کشور منجر به بروز مشکلاتی برای این تولیدکنندگان می‌شود.

وی شرایط موجود کشور مبنی بر تحریم به خاطر فعالیت هسته‌ای و مشکلات ایجاد شده از سوی بانک‌ها که LCهای ما را قبول نمی‌کنند را نیز از جملات مشکلات موجود پیش‌روی تولیدکنندگان نورد فولاد داخلی برشمرد.به گفته وی، در‌حال‌حاضر از ۲میلیون تن نیاز سالانه کشور به تیرآهن، معادل یک‌میلیون و ۵۰۰هزار تن ظرفیت تولید ذوب‌آهن اصفهان و ۳۰۰هزار تن ظرفیت تولید گروه ملی است که در صورت تامین مواداولیه برای آنها بازهم کمبود تیرآهن در کشور وجود دارد.

وی تصریح کرد:‌ به علت اینکه هم‌اکنون فصل ساخت‌وساز است تیرآهن‌های وارداتی تا مدت محدودی می‌تواند موجب کنترل قیمت آن شود.

وی معتقد است که به جای واردات کالاهای ساخته شده باید کالاهای نیمه‌ساخته وارد کشور شود تا کارخانه‌های نورد داخلی بتوانند با استفاده از مواد اولیه موردنیاز (شمش آهن) نسبت به تولید اقدام کنند.

وی در خصوص اینکه تیرآهن چینی هم‌اکنون در بنادر جنوب و در پشت درهای گمرک حدود ۶۲۳دلار است که با هزینه تبدیل و عوارض ۲۰درصدی معادل هر کیلو ۶۶۳تومان خواهد شد و این در حالی است که تیرآهن گروه ملی به طور متوسط کیلویی ۷۸۰تومان می‌باشد بنابراین هر کیلو تیرآهن ۱۱۷تومان برای واردکننده سود به دنبال دارد.به اعتقاد وی، در‌حال‌حاضر واردات تیرآهن بسیار با صرفه‌تر از تولیدات داخلی است.

یک منبع آگاه و دست‌اندرکار بازار آهن نیز ضمن اینکه موجودی آهن آلات موجود و در حال ترخیص را حدود ۲میلیون تن اعلام می‌کند و می افزاید: این میزان واردات عمدتا در زمینه بیلت، ورق، تیرآهن و میلگرد است.به گفته وی، تاثیر واردات این میزان آهن به بازار داخل طی ماه‌های آینده بستگی به تقاضای بازار دارد.

این منبع آگاه خاطر نشان می‌کند، هم اکنون موج تقاضای مردمی که از اسفندماه سال گذشته آغاز شده به پایان رسیده اما موج بعدی تقاضا مربوط به اجرای پروژه‌های عمرانی دولت است زیرا که هنوز به علت عدم ارائه تسهیلات این طرح‌ها آغاز نشده است.به گفته وی، با آغاز پروژه‌های عمرانی شاهد افزایش موج جدیدی از تقاضا برای آهن آلات در کشور خواهیم بود.

این منبع آگاه می گوید: موج سوم تقاضا برای آهن آلات مربوط به اختیارات استانی مصوب ۱۰روز گذشته است که با اجرایی شدن این مرحله موج جدیدی از تقاضای مردمی آغاز می‌شود.

وی با اشاره به اینکه هم اکنون میزان کمبود انواع آهن آلات در کشور ۱۰میلیون تن است، می افزاید: برای تامین موج‌های جدیدی از تقاضاهای یاد شده به سه دوره واردات آهن به کشور نیاز است و موجودی فعلی در بنادر جنوبی و شمالی کشور تکافوی این میزان نیاز را نخواهد کرد.

وی با پیش‌بینی تعادل برای بازار آهن آلات طی ماه‌های آینده معتقد است که هم اکنون نسبت قیمت آهن‌های وارداتی با قیمت‌های داخلی مناسب است.

یک فعال دیگر بازار آهن میزان موجودی آهن‌آلات وارداتی در مبادی ورودی کشور را ۳۰هزار تن اعلام می‌کند و می‌گوید: هم اکنون ۱۰هزار تن آهن در بندر انزلی و حداقل ۲۰هزار تن نیز در بنادر عباس و بندر امام خمینی وجود دارد که در حال بارگیری است.به گفته وی، عمده آهن‌های وارداتی چین شامل تیرآهن ۱۲، ۱۴، ۱۶، ۱۸، ۲۰، ۲۲ و ۳۰ است.

وی در خصوص ورود آهن‌های وارداتی به بازار طی ماه‌های آتی تصریح می‌کند:‌ این میزان واردات روی قیمت‌های داخلی تاثیرگذار است و هم اکنون نیز شاهد کاهش قیمت تیرآهن در بازار هستیم.

وی با اشاره به اینکه هم اکنون هر تن‌آهن در بازار خارجی ۲۶دلار گران شده است، اظهار می‌دارد: این افزایش به طور حتم بر روی قیمت‌های داخلی تاثیر می‌گذارد و احتمال افزایش قیمت پیش‌بینی می‌شود.

وی با بیان اینکه واردات آهن به کشور برای واردکنندگان به صرفه است، اما در این میان واردات سه قلم تیرآهن ۱۸، ۲۲ و ۳۰ بیشتر به صرفه می‌باشد چرا که قیمت‌های داخلی این اقدام بسیار بالا است.

وی با اشاره به رکود بازار آهن‌آلات می‌افزاید: هم اکنون متقاضیان منتظر کاهش بیشتر قیمت‌ها هستند و فعلا از خرید امتناع می‌کنند و تنها برخی از خریداران به علت نیاز کم و بیش به ناچار مجبور به خرید هستند.