گروه بورس فلزات-کاهش حجم مبادلات انواع فولاد در بورس فلزات تهران از یک سو و از سوی دیگر افت قیمت انواع آهن‌آلات در همین سازمان ما را بر آن داشت تا با محمدحسین دیده‌ور عضو هیات‌مدیره سازمان بورس فلزات تهران به گفت‌و‌گو بنشینیم. متن زیر مشروح گفت‌و‌گو با ایشان است. جناب آقای دیده‌ور به نظر شما دلیل کاهش حجم مبادلات انواع آهن‌آلات در بورس فلزات چیست؟

به دلیل اینکه قیمت‌ها روز به روز در حال کاهش است لذا خریداران با احتیاط بیشتری اقدام به خرید از بورس فلزات می‌کنند و منتظر هستند قیمت‌ها بیشتر کاهش یابند.

به نظر شما روند کاهش قیمت انواع آهن‌آلات در بورس فلزات تهران ادامه پیدا می‌کند؟

با برنامه‌هایی که دولت برای کنترل و ساماندهی بازار فولاد در کشور در نظر گرفته مطمئنا روند کاهش قیمت انواع آهن‌آلات همچنان ادامه خواهد داشت. البته امیدواریم این برنامه‌ها در سال جاری اجرا شود و مانند سال گذشته تنها در حد برنامه باقی نماند و اجرایی شوند.

گرچه این بار دولت با جدیت بیشتری برای کنترل بازار آهن‌ وارد میدان شده و به همین دلیل است که قیمت‌ها روند کاهشی به خود گرفته است.

تصمیمات دولت در خصوص کنترل و ساماندهی بازار فولاد را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

با تصمیماتی که دولت گرفته می‌توانیم با واردات مواد اولیه (شمش) محصول مورد نیاز خود را تولید کنیم.

حذف تقاضای وزارتخانه‌های پرمصرف هم از دیگر مزایای این طرح است که در صورت خروج حجم تقاضای این وزارتخانه‌ها میزان عرضه به اندازه نیاز بازار خواهد بود.

از دیگر طرح‌هایی که از سوی دولت مطرح شد افزایش تولید در کارخانه‌هایی بود که با تمام ظرفیت خود تولید نمی‌کردند و ظرفیت‌ خالی داشتند. به این ترتیب در صورتی که با ارائه تسهیلات بانکی از سوی دولت به این کارخانه‌ها جهت تامین مواد اولیه کمک شود، آنها نیز با تمام ظرفیت خود اقدام به تولید می‌کنند که این مورد بیشتر در مورد ذوب‌آهن مصداق دارد.

آیا هنوز هم قیمت‌های محصولات فولادی داخلی از خارجی بیشتر است؟

خیر محصولات فولادی داخلی در حال حاضر قیمتشان پایین‌تر از قیمت‌های جهانی آن محصولات است. در مورد ورق قیمت‌های داخلی و خارجی تقریبا تفاوت اندکی دارند، اما تفاوت نرخ تیرآهن با قیمت‌های جهانی به صورتی است که واردات آن صرفه اقتصادی دارد.

شما در حال حاضر واردات محصولات فولادی را توصیه می‌کنید؟

البته به دلیل اینکه قیمت محصولات داخلی در بازارهای داخلی در حال کاهش است، تجار و بازرگانان با احتیاط بیشتری خرید می‌کنند و در چنین شرایطی معمولا از رشد واردات هم کاسته می‌شود و این وظیفه دولت است که با حفظ تعادل قیمت انواع محصولات فولادی در بازارهای داخلی راه را برای تجار و بازرگانان به صورتی باز کند که برای تامین نیاز داخل اقدام به واردات کنند و به این ترتیب شاهد افت میزان واردات محصولات فولادی هم نیستیم.

آقای دیده‌ور با توجه به آزادسازی نرخ سیمان از سوی شورای اقتصاد و خارج شدن این محصول از سبد حمایتی آیا هیچ اقدامی از سوی این سازمان برای ورود سیمان به بورس‌فلزات صورت گرفته است؟

اخیرا هیچ‌گونه دستورالعملی در مورد سیمان به بورس‌فلزات نیامده و البته این سازمان از نظر سازوکار هیچ مشکلی ندارد و آمادگی خود را در گذشته هم برای ورود سیمان به بورس‌فلزات اعلام کرده است، اما مصلحت‌اندیشی در مورد این محصول در دست دولت است.

در حال حاضر فعالیت بورس فلزات به چه صورت است؟ (چرا که ساختار این سازمان تبدیل به شرکت سهامی بورس کالای ایران شده است؟)

بورس‌فلزات همچنان همانند گذشته به فعالیت خود ادامه می‌دهد و این تا زمانی ادامه دارد که اعضای هیات‌مدیره جدید شرکت سهامی بورس کالای ایران (سهامی‌عام) مشخص شود و این وظایف انتقال داده می‌شود.

تصمیم در مورد افزایش تعداد کارگزاران و یا ورود سیمان به بورس‌فلزات و یا گسترش فیزیکی بورس چه می‌شود؟

هرگونه رشد گسترش از نظر فیزیکی و تعدد کارگزاران و یا ورود کالای جدید طبق قانون جدید بازار سرمایه و بورس و اوراق بهادار صورت می‌پذیرد که آن هم منوط به ورود اعضای هیات‌مدیره شرکت بورس کالا است.

آیا در بورس‌فلزات در سال گذشته تخلفی هم صورت گرفته است؟

از افتخارات بورس‌فلزات است که میزان تخلفات و جرائم در آن بسیار اندک بوده،‌ به طوری که در بین ۳۵هزار قراردادی که طی عمر این سازمان بسته شده تنها حدود ۱۸۰اختلاف وجود داشته که ۸ مورد از آن باقی‌مانده و در حال بررسی است و مابقی حل و فصل شده است.

اینکه بگوییم هیچ مشکلی وجود نداشته اغراق است اما اعداد مذکور گویای این نکته است که تعداد تخلفات نسبت به کل قراردادها چگونه است.