شروین شهریاری

قبل از پاسخ به سوالات امروز جا دارد از حسن‌نظر شرکت بورس نسبت به ستون «پرسش و پاسخ روز» قدردانی کنیم. امیدواریم که این ستون نیز بتواند رسالت خود را به نحو شایسته به انجام برساند. آقای پیام روحانی: آیا ورود سرمایه‌گذاری امید می‌تواند منجر‌به تاثیرات مثبتی بر سرمایه‌گذاری سپه شود؟ چرا بازار گردان سپه بیشتر از یک سال است که اجازه رشد به این سهم را نمی‌دهد؟

صد درصد مالکیت سرمایه‌گذاری امید متعلق به بانک سپه است و این در حالی است که امید مالکیت ۶۸درصدی سرمایه‌گذاری سپه را در اختیار دارد. بنابراین ورود سرمایه‌گذاری امید به بورس نمی‌تواند هیچ گونه ارزش افزوده‌ای برای سرمایه‌گذاری سپه ایجاد کند.

درخصوص بازارگردانی «وسپه» نیز این عملیات را شرکت سرمایه‌گذاری امید انجام می‌دهد و مجموعه مدیریتی امید معتقد است با توجه به NAV بیش از ۱۵۰تومانی سرمایه‌گذاری سپه (با احتساب دارایی‌های ساختمانی شرکت)، این سهم در قیمت اسمی (یکصد تومان) ارزنده است. بازارگردان سپه دخالتی در جلوگیری از رشد قیمت سهام این شرکت نداشته است و تنها به جمع‌آوری این سهم از بازار و دفاع از قیمت آن پرداخته است. در سوی دیگر برخی شرکت‌های حقوقی (نظیر سرمایه‌گذاری ملی و غدیر) اخیرا به واگذاری این سهم پرداخته‌اند و اقدام به فروش «وسپه» به بازارگردان شرکت نیز کرده‌اند.

آقای پدرام گلناری: چرا نماد شرکت مهرام که نزدیک به دو سال است متوقف شده، بازگشایی نمی‌شود؟

شرکت مهرام در سال گذشته مطابق صورت‌های مالی، بیش از ۹/۲میلیاردتومان سود خالص حاصل کرد، اما نظر حسابرس شرکت این بوده است که با توجه به حجم ذخایر موردنیاز در صورت‌های مالی حسابرسی شده، به منظور جلوگیری از توزیع منافع موهوم، قسمت اعظم این سود در بین سهامداران توزیع نشود. اما مطابق مصوبه مجمع از این سود، ۴۵/۲میلیاردتومان میان سهامداران تقسیم شد و سود انباشته در پایان دوره تنها مبلغ ۳۸۷میلیون تومان بوده است.

علاوه‌بر آن بنا به نظر حسابرس، سود تقسیم‌شده در سال‌های گذشته نیز بیش از سود واقعی بوده است و تعدیلات سنواتی هر سال از محل سود جاری تامین شده است. (شرکت در سال‌مالی منتهی به اسفند ۸۵ نیز ۵/۲میلیارد تومان تعدیلات سنواتی داشته است.)

مورد دیگر در مورد مهرام به مساله ذخیره کاهش ارزش سرمایه‌گذاری‌های این شرکت بازمی‌گردد. مهرام در سال ۸۴، معادل ۴۱درصد سهام ایرانیت را به قیمت هر سهم ۶۰۰۴ریال از توسعه صنعتی خریداری کرد که پس از کسر سود تقسیمی ایرانیت در آن سال (۱۲۰تومان به ازای هر سهم) رقم نهایی ۷۵/۶میلیارد تومان در سرفصل سرمایه‌گذاری‌های کوتاه‌مدت مهرام از بابت این دارایی ثبت شد.

مهرام ذخیره کاهش ارزش این سرمایه‌گذاری را براساس آخرین قمیت هر سهم، قبل از بسته شدن نماد ایرانیت (۳۶۱۱ریال در تاریخ ۲۸/۹/۸۴) برآورد کرده است و میزان هرگونه افزایش ذخیره کاهش ارزش احتمالی مورد نیاز در صورت بازگشایی نماد ایرانیت، برای حسابرس مشخص نیست. همچنین مهرام در همان سال اقدام به خرید ۲/۲۱درصد از سهام شرکت سرمایه‌گذاری کارآفرین (آردل) به مبلغ هر سهم ۳۷۰تومان کرده است که نماد این شرکت نیز از ۷دی‌ماه ۸۴ بسته بوده است و شرکت نیز اقدام به اخذ هیچگونه ذخیره کاهش ارزشی برای این سرمایه‌گذاری بلندمدت خود نکرده است، در حالی که به نظر حسابرس با توجه به زیان انباشته این شرکت، بر مبنای استانداردهای حسابرسی باید به جای بهای تمام شده از روش ارزش ویژه برای حسابداری این سرمایه‌گذاری استفاده شود.

همچنین رعایت صرفه و صلاح سهامداران در انجام این معامله عمده نیز روشن نیست. مساله دیگر مربوط به بدهی شرکت کیان شیمی به مبلغ بیش از ۱۵میلیارد تومان به مهرام است.

مطابق صورت‌های مالی، مهرام بیش از ۱۷میلیاردتومان تسهیلات مالی از بانک‌های اقتصاد نوین، کارآفرین و ملت دریافت کرده است که وثیقه وام‌های مزبور اموال شخصی سهامدار عمده شرکت است.

اصل و فرع و بهره دیرکرد این وام‌ها با توجه به روابط پولی و مالی فی‌مابین، به طور کلی به حساب شرکت کیان‌شیمی منظور شده است و سهامدار عمده شرکت نیز طی توافقنامه‌ای در اردیبهشت‌ ۸۵ کلیه بدهی‌ها و تعهدات شرکت کیان‌شیمی را عهده‌دار شده است.

با وجود انجام بخشی از این تعهدات در سال گذشته، (پرداخت ۸/۲میلیاردتومان به توسعه صنعتی بابت قطعی شدن معامله ایرانیت) هنوز تسویه بخش عمده بدهی مزبور انجام نشده است. این در حالی است که این تسهیلات مالی اخذ شده با جرایم دیرکردی معادل ۷/۱میلیارد تومان مواجه شده‌اند که این مبلغ نیز در حساب‌های شرکت در نظر گرفته نشده است. در مجموع به نظر می‌رسد معاملات شرکت مهرام با کیان شیمی از شرایط و ملاحظات خاصی برخوردار بوده است که تا روشن شدن وضعیت این مبادلات و سایر موارد مطروحه، بازگشایی نماد شرکت مهرام کماکان معلق خواهد بود.

Shahriary-sh@yahoo.com