گروه بورس - علیرضا کدیور: بورس اوراق بهادار تهران در حالی یک سوم از دوره فعالیت خود در سال جاری را پشت سر می‌گذارد که بورس پس از سه ماه افت، توانست بازدهی دو درصدی را برای سهامداران ثبت کند هر چند بازدهی بورس از ابتدای سال تاکنون یک و نیم درصد زیان را نشان می‌دهد.

این بازدهی طی ماه گذشته در حالی ثبت شد که شاخص کل (قیمت) دو درصد کاهش یافت.
بازگشایی نماد شرکت‌ها پس از برگزاری مجامع سالانه تقسیم سود نقدی توانست افت قیمت سهام را جبران کنند و در مجموع، شاخص بازده نقدی و قیمت دو درصد رشد کند.
همچنین بورس تهران تیر ماه را با رشد ۳۰درصدی تعداد خریداران و افت ۲۲درصدی ارزش معاملات نسبت به خرداد ماه به پایان رساند. شرایطی که از یک سو نوید حضور پررنگ‌تر سهامداران را در بورس می‌دهد، اما از سوی دیگر هشداری نسبت به پایین بودن درجه نقدشوندگی سهام است.
نگاهی به عملکرد بورس در چهار ماه ابتدایی فعالیت بورس در 5 سال گذشته نیز، حاکی از رشد ارزش معاملات و تعداد خریداران نسبت به سال 85 است که این موضوع تا حدود زیادی مرهون حضور دو شرکت فولاد مبارکه اصفهان و ملی صنایع مس ایران بوده است.
شرکت‌هایی که در این مدت در حدود نیمی از ارزش معاملات را به خود اختصاص داده‌اند و با توجه به رشد قیمت‌ جهانی محصولات تولیدی خود شرایط مناسبی را به لحاظ سودآوری تجربه می‌کنند و انتظار فعالان بازار رشد سود خالص این شرکت‌ها در پایان سال جاری است.
در کنار رشد ارزش معاملات و تعداد خریداران، کاهش شاخص‌های بازدهی و قیمت نیز نسبت به سال گذشته حائز اهمیت است. وضعیتی که بخشی از آن به سیاست‌گذاری‌های دولت در زمینه قیمت‌گذاری‌ کالاها، نرخ سود تسهیلات بانکی و سیاست‌های پولی باز می‌گردد و بخشی نیز به شرایط بین‌المللی و موضوع هسته‌ای ایران مرتبط است.
از سوی دیگر با توجه به این که بورس طی چهار ماه نخست امسال، ۸۲ روز معاملاتی را پشت سر گذاشته است، مقایسه شرکت‌هایی که در بیش از ۴۰ روز و با ارزشی بیش از ۲میلیارد ریال معامله شده‌اند نشان می‌دهد آذریت طی ۵۸ روز معاملاتی با رشد قیمتی معادل ۷/۶۴درصد در صدر این گروه قرار دارد و شرکت تازه وارد مس ایران در ۶۹ روز معاملاتی بیش از ۴۳درصد رشد قیمت را تجربه کرده است. نکته جالب توجه، حضور چهار شرکت دارویی، دو شرکت مشمول اصل ۴۴ و یک شرکت غذایی است.
همچنین در شرایطی که شاخص کل بورس تهران در سطح 9116 واحد قرار دارد، بازگشایی نماد شرکت‌‌هایی همچون ایران خودرو دیزل، سایپا و ایران‌خودرو پس از برگزاری مجامع سالانه و تقسیم سود نقدی می‌تواند این شاخص را پس از چهار سال به سطح کمتر از 9هزار واحد کاهش دهد. از طرف دیگر با توجه به رشد قیمت نفت و فلزات در سطح جهانی، در صورت تداوم این شرایط طی مرداد‌ماه، می‌توان انتظار رشد قیمت شرکت‌های پتروشیمی و تولیدکننده محصولات فلزی را داشت. هرچند باید توجه داشت که تاکنون تنها یک سوم از سال مالی این شرکت‌ها سپری شده است و تصمیم‌گیری در‌خصوص سودآوری این شرکت‌ها براساس قیمت‌های فعلی منطقی به نظر نمی‌رسد، چرا که در صورت افت قیمت محصولات تولیدی این شرکت‌ها طی ماه‌های آینده، مفروضات فعلی دستخوش تغییر اساسی خواهد شد و به دلیل وجود محدودیت‌های حاکم بر بورس تهران ازجمله نوسان روزانه دو درصدی و حجم مبنا، امکان نقد شدن سهام این شرکت‌ها در صورت افت قیمت‌های جهانی به شدت کاهش می‌یابد. در مجموع به نظر می‌رسد بازدهی فعلی بورس در مقایسه با سایر گزینه‌های سرمایه‌گذاری ازجمله اوراق مشارکت و سپرده‌های بانکی (که تقریبا بدون ریسک هستند) و بخش مسکن (با وجود رکود فعلی) به عنوان بهترین گزینه سرمایه‌گذاری در رفت و برگشت است، چرا که علاوه بر دورنما، نقدشوندگی آن نیز به مرور در حال
کاهش است.
از طرف دیگر یکی از مسائلی که در ماه‌های آینده می‌تواند تاثیر جدی بر بازدهی بورس تهران داشته باشد، عرضه سهام شرکت‌های دولتی و مشمول اصل 44 است که تداوم این روند می‌تواند در صورت عدم تزریق نقدینگی جدید، به قیمت کاهش ارزش سایر شرکت‌های‌ بورسی تمام شود.